Leken Abel-dvd

Grei dokumentar, samt en tidvis hysterisk fotballfilm.

DVD: Morten Abel har fått mye skryt for lekenheten og humoren sin på den nye plata «Being Everything, Knowing Nothing», som om dette er de gjeldende og sentrale kriteriene for hva som er god norsk popmusikk akkurat nå.

Det ujevne albuminntrykket videreføres for så vidt til dvd-formatet, men dette er uansett en såpass oppstykket audiovisuell opplevelse - vi får to ulike dokumentarfilmer, noen liveopptak og videoer - at de ulike delene fungerer på selvstendige og separate plan.

Og aller morsomst - sju til åtte ganger festligere enn «The Birmingham Ho» - er fotballfilmen «Smerten har et navn», hvor Abel og Arild Østin Osmundsen med passelig stort alvor og en presis dose selvironi skildrer den nervøse opptakten til Abel-klanens fotballkamp mot oppvarmingsbandet Kaizers Orchestra. Blant høydepunktene finner vi taktikkseanser med Erik Thorstvedt og Ola By Rise, og ikke minst Abels egen tavletaktikk, hvor han er spiss og i god narsistisk ånd tegner en enorm ring rundt sitt eget navn.

Øyvind Jakobsens «Behind the Scenes»-dokumentar fra innspillingen av «Being Everything, Knowing Nothing» er en mer tradisjonell rockumentary -affære som inkluderer studiofrustrasjoner, skjærende vokalpålegg og ikke minst det definitive beviset på at Morten Abel, i hvert fall anno vokalpåleggene i «The Birmingham Ho», ikke kan rappe.

Men også det er en morsommere opplevelse på dvd enn på plate.

Dvd-en er i salg fra mandag.