Leken bokarkitektur

65 kilometer med bøker! Strekningen Oslo- Eidsvoll brulagt med vår skriftkultur. Det er denne ufattelige mengden litteratur som nå er på vei fra det gamle UB på Drammensveien og fakultetsbiblioteker, inn i det nye Universitetsbiblioteket på Blindern, lekent utformet av arkitektene Telje-Torp-Aasen med Are Telje som ansvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som et favntak buer byggets fasade seg i svart labradorstein, der lyset stadig vil gi skiftende uttrykk. I dag speiler ennå vinternaken bjørk seg i steinen og i de store glassflatene, rammet inn av kobber.

Innenfor møter en 600- 700 kvadratmeter stor foajé oss, Blindern-universitetets storstue fra nå med en takhøyde som sømmer seg ytringsfriheten (15 meter).

Over Paul Brands kobberdør, et av de tre offisielle kunstverkene, står det skrevet Bibliotek i relieff i travertin-steinen, gulaktig vakker kalktuff, også brukt i Colosseum og Peterskirken i Roma.

Og høyt oppe på veggen har arkitektene moret seg med å lage en bitte liten balkong. Der kan kanskje Universitetets rektor, Kaare Norum og UBs direktør, Jan Erik Røed, hilse kremen av intelligentsiaen på åpningsfesten 2. september. I år blir årsfesten flyttet fra Aulaen til Blindern.

Praktbygg

- Et praktbygg, sier Jan Erik Røed, vår guide i det nye biblioteket.

Og det er ikke vanskelig å gi ham rett. Totalinntrykket er innbydende fra golvene i lys marmor og mørk serpentin til treverket, gjennomført i lys bjørk. Varm kontrast til det lyse trematerialet er de dyprødmalte murveggene, som gir videre et rosa skjær til de hvitmalte veggene.

Overalt hvor det er mulig, er naturen utenfor og lyset hentet inn.

Og på lekre terrasser og i «oaser» inne i huset, får ansatte, forskere, studenter og andre besøkende utsikt til «sju prestegjeld». Leseplassene er vendt ut mot parken, der det også er bygd et amfi som innbyr til hyggelige pauser. Derfra skal en gangsti føre til Blindern stasjon. All biltrafikk går på baksiden av biblioteket.

1/2 milliard

- I ni år har jeg vært med på å planlegge bygget, det er utrolig at drømmen nå er blitt virkelighet. Jeg kan ikke forestille meg et vakrere bibliotek enn dette, sier Jan Erik Røed, direktør siden 1987.

Foreløpig har han kontor over bokhandelen vis-à-vis, men 8. mars flytter han og resten av personalet inn i det nesten 30000 kvadratmeter store bygget til en pris av nærmere en halv milliard, interiøret inkludert.

- Det har vært en fest å samarbeide med arkitektene Are Telje og Jan Arnfinn Morki Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor som vant den norske arkitektkonkurransen i 1994. Det kom inn 32 forslag, men det var ikke vanskelig å se hvem som hadde lest og forstått programmet for arkitektkonkurransen, sier Røed.

Boktrafikk

Mandag begynte flyttingen av bøker fra gamle UB på Drammensveien, fra nå av Nasjonalbiblioteket avdeling Oslo, der vår nasjonale, litterære kulturarv blir igjen. I måneder skal trailere gå i skytteltrafikk med boktraller mellom Drammensveien og Blindern, overvåket av flyttekoordinator Svein Engelstad, til daglig fagansvarlig for kunsthistorien. Fire fakultetsbiblioteker får også plass i nybygget.

Lesesaler, auditorier, bittesmå forskerkontorer som minner om munkeceller, kantiner, magasiner; alle behov skal være tilfredsstilt.

Også de kunstneriske. Kjell Torriset er i ferd med å avslutte en utsmykning på 12 x 24 meter som inneholder mer enn 800 bilder av forskjellige øyne. Brands kobberdør er det andre offisielle bestillingsverket. Den tredje utsmykningen er et bilde av Arne Ekeland. I tillegg får man fra Oldsaksamlingen tre runesteiner, et symbol på at all skriftkultur er samlet her.

- Så tar vi med oss noe kunst fra gamle UB. Ellers må vi satse på milde gaver, sier Røed.

Men lett skal det ikke bli for eventuelle kunstneriske gaver. Byggets interiør er i seg selv et kunstverk.

TO MILLIONER BØKER skal flytted fra gamle UB og fakulteter på Blindern under Svein Engelstads overvåkning.
STOLT: Universitetsbibliotekar Jan Erik Røed foran den vakre fasaden på vårt nye bibliotek

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer