Leken guru

På 60-tallet laget Arne Nordheim elektronisk musikk som vakte både harme og hånflir. I dag har han guru-status som elektronikapioner.

73-åringen er midtpunkt når Numusic-festivalen starter i Stavanger.

-  Jeg synes jo det er veldig moro, da, medgir Arne Nordheim. I fjor sommer ble han feiret over mange sider i det engelske musikkmagasinet The Wire, etter at Rune Grammofon har brakt den elektroniske Nordheim tilbake gjennom tre CD-er, «Electric» og «Dodeka» samt Deathprod./Biospheres kjærlige «Nordheim Transformed». I kveld er Numusics åpningskonsert viet Nordheims «Colorazione», «Response» og «Warszawa», og komponisten skal også fortelle om og gi flere eksempler på den elektroniske musikken han laget for mer enn 30 år siden.

Finne opp

-  Jeg vil fortelle om hvordan vi lagde denne musikken i gamle dager. Vi måtte finne opp måter å lage de elektroniske klangene på, og for mitt vedkommende skjedde det først og fremst i polsk radios eksperimentalstudio i Warszawa.

-  Hører dagens elektronikafans musikken din på en helt annen måte enn folk gjorde på 60-tallet?

-  De gjør nok det. 60-tallet var liksom modernismens gamledager. Det var plass til ganske mange og mye moro, men vi fikk mye kjeft, selv om jeg ikke oppfattet den som så slem. Jeg hadde noen sånne demokratiske vinder som blåste inne i meg, og jeg tenkte: «Nå lager jeg denne musikken, så får folk ta den eller la det være. Helst bør de ta den, for fra min side er dette alvorlig ment.»

Holdt for ørene

-  Følte du at du provoserte mange?

-  Nei. Og jeg ble jo litt lei meg når folk holdt seg for ørene og forlot konsertene. Det skjedde. I Bergen ble det for eksempel et himla spetakkel på Handelshøyskolens kulturaften, mange slamret med dørene da de gikk midt under konserten. Men en del av det å komponere er å forutse, så jeg hadde tatt med meg opptak av voldsom applaus, fra The Doors eller noe sånt.

Det slo jeg på i en liten pause mot slutten av stykket, sånt er også å komponere, sier Arne Nordheim.

FRA HETS TIL HELT: Arne Nordheim har bevart lekenheten og bærer sin status som elektronikaguru med et avvæpnende smil. I dag komponerer han med blyant og har nettopp fullført en konsert for trombone og orkester, med uroppføring i Bergen neste vår.