Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lekende 90-åring

Han kunne blitt billedkunstner, arkitekt, pianist. Men det ble teatret, der han fant den største lekeplassen.

PRODUKTIV: Barthold Halle har hatt regi i mer enn 150 oppsetninger, opera, teater film, radioteater, fjernsynsteater og dukketeater. Her instruerer han en ungdomsoppsetning ved Sandvika Teater. Foto: Geir Bølstad
PRODUKTIV: Barthold Halle har hatt regi i mer enn 150 oppsetninger, opera, teater film, radioteater, fjernsynsteater og dukketeater. Her instruerer han en ungdomsoppsetning ved Sandvika Teater. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Altså, sier Barthold Halle og drar seg i nesa som er lang nok.

- Det lille ordet er ofte avspark for den mangfoldige teaterkunstneren, et stikkord til sosial regi, enten han risler av sin idérikdom, byr til bords eller forteller fra straks 70 år i norsk teater. Og det er ikke sine egne tallrike prestasjoner, suksesser og priser han framhever. I motsetning til dem som best husker sine egne roller, har han raust og klokt overblikk over hva andre har gjort. Han er levende teaterhistorie. En sareptas krukke både anekdotisk og analytisk. Hans gudbenådede hukommelse burde komme publikum til gode på blå resept.

SKAPEREN ØDSLET talenter over ham og toppet dem med vidd, humor, selvironi og varm sjarm. Som instruktør, dramatiker, teatersjef, forfatter og sporadisk og ellevill skuespiller. Enten han setter opp Shakespeare, dikter egen dramatikk eller byr til fest i den rause sveitservillaens sjeldne hage på Bestun, er det lekenheten som rår. Det er slik, vi kjenner ham, enten vi er venner eller kolleger, eller begge deler.

Men han er så mye mer, Barthold, som i dag fyller 90 staselige år. Som Toralv Maurstad sier: - Han er på sin måte en prins. Skolert, litterær, musikalsk, kunnskapsrik, redelig. Kan det bli bedre? Vi jobbet sammen i stor glede ved Oslo Nye i mange år. Som instruktør kunne han danse fram rollene. Han er fordømt vellykket. Noe negativt om Barthold? For snill. Han er ikke laget for å krangle.

- OVERDÅDIG som instruktør, et eventyr, iblant måtte vi stagge ham i hans innfall, sier en av de andre høvdingene i norsk teater, Espen Skjønberg, Bartholds nærmeste venn i 70 år. Hva er det de putter i maten, disse gutta, ustoppelig klare til nye utfordringer.

Bartholds kunstneriske liv er et produktivt eventyr. Regi i mer enn 150 oppsetninger; opera, teater, film, radioteater, fjernsynsteater, dokketeater. La bare to være nevnt; «Dans ropte fela» som fikk internasjonalt ry, og Munch-balletten «Mot solen», som er tilgjengelig i spenstig gjensyn i NRKs nett-tv. Begge i samarbeid med en annen bauta i norsk teater og ballett, danser, koreograf og instruktør Edith Roger.

HAN HAR vært heldig med det meste, også sine barn; tre sønner som gjør seg bemerket i norsk kulturliv. Jesper Halle, prisbelønnet dramatiker og professor ved Kunsthøgskolen og jazzsaksofonisten Morten Halle, sønner fra ekteskapet med avdøde danske Lone, et skapende menneske som ga dem kjærligheten til Danmark. Yngstemannen, Klaus Ellerhusen Holm, også markant jazzsaksofonist, har teaterblod også fra moren, skuespiller Bentine Holm.

Barthold Halle vet selv best at han har hatt og har et morsomt liv. Han har fått gjøre det han ville hele livet, og kanskje har han med et snev av unnvikelse lekt seg bort fra ubehageligheter. Han ville heller ha det gøy. Det har han fortsatt, ikke minst med sin beste lekekamerat, kjæresten - skuespilleren Wenche Medbøe. Sammen skaper de i kunnskapsmettet kreativitet litterære forestillinger. Barthold, sjenerøs i gleder, men nøysom i det materielle. Han kjøper aldri inn noe som ikke står på lappen.

- Altså, ville nok Barthold si til det.

Barthold, altså ... sier vi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!