KOMMENTARER

Lekende 90-åring

Han kunne blitt billedkunstner, arkitekt, pianist. Men det ble teatret, der han fant den største lekeplassen.

PRODUKTIV: Barthold Halle har hatt regi i mer enn 150 oppsetninger, opera, teater film, radioteater, fjernsynsteater og dukketeater. Her instruerer han en ungdomsoppsetning ved Sandvika Teater. Foto: Geir Bølstad
PRODUKTIV: Barthold Halle har hatt regi i mer enn 150 oppsetninger, opera, teater film, radioteater, fjernsynsteater og dukketeater. Her instruerer han en ungdomsoppsetning ved Sandvika Teater. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Altså, sier Barthold Halle og drar seg i nesa som er lang nok.

- Det lille ordet er ofte avspark for den mangfoldige teaterkunstneren, et stikkord til sosial regi, enten han risler av sin idérikdom, byr til bords eller forteller fra straks 70 år i norsk teater. Og det er ikke sine egne tallrike prestasjoner, suksesser og priser han framhever. I motsetning til dem som best husker sine egne roller, har han raust og klokt overblikk over hva andre har gjort. Han er levende teaterhistorie. En sareptas krukke både anekdotisk og analytisk. Hans gudbenådede hukommelse burde komme publikum til gode på blå resept.

SKAPEREN ØDSLET talenter over ham og toppet dem med vidd, humor, selvironi og varm sjarm. Som instruktør, dramatiker, teatersjef, forfatter og sporadisk og ellevill skuespiller. Enten han setter opp Shakespeare, dikter egen dramatikk eller byr til fest i den rause sveitservillaens sjeldne hage på Bestun, er det lekenheten som rår. Det er slik, vi kjenner ham, enten vi er venner eller kolleger, eller begge deler.

Men han er så mye mer, Barthold, som i dag fyller 90 staselige år. Som Toralv Maurstad sier: - Han er på sin måte en prins. Skolert, litterær, musikalsk, kunnskapsrik, redelig. Kan det bli bedre? Vi jobbet sammen i stor glede ved Oslo Nye i mange år. Som instruktør kunne han danse fram rollene. Han er fordømt vellykket. Noe negativt om Barthold? For snill. Han er ikke laget for å krangle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer