Lekende Suksess

STOCKHOLM (Dagbladet):Han regnes som Walt Disneys arvtaker og har suksess som forsvarer den sammenlikningen. Alt regissør John Lasseter tar i, blir til gull. Nå er det vår tur til å løpe til kinoene for å se «Toy Story 2».

- Det som overrasker mest, er at alle de seine forestillingene, over hele USA, var utsolgt premiereuka. Det betyr at filmen også har truffet voksne. Slikt skjer sjelden, sier han.

I en industri der penger betyr alt, er Lasseter svært betydningsfull om dagen. Han er mannen bak «Toy Story 2», en dataanimasjonsfilm som i skrivende stund har spilt inn ufattelige 234 millioner dollar. Den har også skrevet filmhistorie ved å vinne en Golden Globe i kategorien beste komedie, i konkurranse med flere vanlige spillefilmer.

Eventyret begynte for snart 15 år siden, da en liten avdeling av George Lucas' special effects-avdeling brøt ut. Utbryteren tok navnet Pixar og lekte med ideen om å lage en helaftens dataanimasjonsfilm om leketøy. Genialt, når en vet at de virkelig store pengene i barnefilm ligger i alle spinoff-produktene. Kyniske baktanker av den sorten avviser Lasseter kontant.

- Nei, nei. Det var fordi vi teknisk befant oss på et nivå hvor leketøy var svært velegnet for vår film, sier han.

Suksess

Fem år seinere var «Toy Story» en realitet - og en gigantisk suksess. Siden har det gått oppover. For to år siden kom «Et insektliv», som satte nye rekorder, og nå altså «Toy Story 2», som et unisont kritikerkorps mener er langt bedre enn forløperen.

John Lasseter er en rund mann. Ikke tjukk, men i likhet med Mikke Mus kunne han godt vært tegnet utelukkende av sirkler, ovaler og buer. Ansiktet er kulerundt og magen bærer preg av et liv i medgang. Han smiler mye, men når dumme journalister stiller de samme dumme spørsmålene vi alle lurer på, blir smilet til en vannrett strek.

- Vil dataanimasjon med tid og stunder erstatte vanlige skuespillere?

TØFFE TOM: Tom Hanks, som gir stemme til hovedpersonen Woody, sier dette er en av hans tøffeste jobber.Bilde fra filmen
TØFFE TOM: Tom Hanks, som gir stemme til hovedpersonen Woody, sier dette er en av hans tøffeste jobber.Bilde fra filmen Vis mer

- Okay, sier han oppgitt og fukter de stramme leppene.

- Jeg vil besvare spørsmålet ditt med et annet spørsmål: Hvorfor? Hvorfor? Helt siden jeg begynte med dette her, har pressen åpenbart levd i den villfarelsen at det er det vi ønsker å gjøre. Men hvorfor skulle noen ønske å erstatte Tom Hanks med en dataanimasjonsutgave?

- Det har vært skrevet mye om mulighetene til å gi nytt liv til gamle, døde stjerner som Elvis og Marilyn Monroe...

- Jo da, men hvem skulle få dem til å spille ? Det er ikke på grunn av utseendet sitt at de er legender i dag, det er på grunn av deres personlige talent. Det kan aldri noen animatør gjenskape. Aldri!

Vanskelig

Regissør Lasseter er blitt barneskolelærer Lasseter nå. Han rister på hodet, trekker pusten dypt og snakker s-a-k-t-e.

- Og så må du skjønne at det er kostnadskrevende - enormt kostnadskrevende - å lage dataanimasjon. Jo nærmere opp mot virkeligheten en forsøker å legge seg, desto vanskeligere og dyrere. Så svaret er: Nei, dataanimasjon kan aldri erstatte levende skuespillere.

- Hva med å benytte digitale kulisser, her åpner vel dataanimasjon for nye muligheter?

- Igjen, det er virkelig dyrt å lage. Det er så enormt tidkrevende. Mange tror at bare fordi vi bruker en computer blir det rasende billig.

Så smiler Lasseter igjen. - Men... selvfølgelig, teknikken åpner for nye muligheter. I ett og samme år hadde vi «Star Wars - Episode 1», «The Matrix» og «Toy Story 2». Vi i Pixar lager én type dataanimasjon, men det finnes ingen grenser for hvordan teknikken kan brukes. Det er der det virkelig spennende ligger, sier han.

Voksenappell

«Toy Story 2» er en morsom film. Men går du den nærmere etter i sømmene, slik noen kritikere av det svært analytiske slaget har gjort, er den kanskje ikke bare lystig. For hva skjer med leker når barn ikke lenger gidder å leke med dem? De «dør», akkurat som eierne.

- Det er noen svært dramatiske undertoner her - og i det tror jeg mye av appellen til de voksne ligger. Den handler om å ikke bekymre seg om framtida, ting du likevel ikke kan gjøre noe med. Det viktige er å konsentrere seg om dagen i dag. Cowboydokka Woody er så bekymret for at eieren vokser fra ham, at han mister evnen til å glede seg over hverdagen. Jeg har faktisk lært litt av budskapet i min egen film og har bestemt meg for å ta det litt roligere. Slappe litt mer av.

- Du er blitt kalt «Trollmannen fra Pixar» og er blitt utropt til Walt Disneys arvtaker. Hva har du felles med ham?

- Det jeg har lært fra filmene hans; at historien og skikkelsene i den kommer aller først. Og at han hele tida utvidet grensene for hva som var teknisk mulig. Derfor virker de eldste Disney-filmene fremdeles ferske. Barna mine ser på «Snøhvit», «Bambi» og «Pinocchio», filmer som er omkring 60 år gamle. Og jeg er sikker på at barna deres også vil se på dem. Jeg håper at mine filmer vil vare like lenge.

«Jeg har faktisk lært litt av budskapet i min egen film og har bestemt meg for å ta det litt roligere. Slappe litt mer av.»

TØFFE TOM: Tom Hanks, som gir stemme til hovedpersonen Woody, sier dette er en av hans tøffeste jobber.Bilde fra filmen