Anmeldelse: Norsk Utflukt - «Heder & verdighet»

Lekent om livet og døden

Ni år er gått siden Norsk Utflukt sist ga ut et album. Hjertelig velkommen tilbake!

SLITESTERKT BAND: Norsk Utflukt har eksistert i 30 år. Fra venstre: Lars Saabye Christensen, Kåre Virud, Tore Wildhauer, Espen Fjelle og Baard Slagsvold. Foto: Morten Gjerde
SLITESTERKT BAND: Norsk Utflukt har eksistert i 30 år. Fra venstre: Lars Saabye Christensen, Kåre Virud, Tore Wildhauer, Espen Fjelle og Baard Slagsvold. Foto: Morten Gjerde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Forfattere som leser til og over musikk er en gammel øvelse i Norge, med Jan Erik Vold og Gunnar Bull Gundersen som en slags fortropp for ca. 50 år siden, mens den mest populære kommersielt sett litt seinere nok er en «all right mann» ved navn Odd Børretzen. Arild Nyquist, Dikter Arild, var også rock’n'roll-mann, men han sang også!

Og så kom Lars Saabye Christensen (67). Det må være en drøm for et band å ha en tekstforfatter som også er en av Norges mest populære romanforfattere og historiefortellere i sin midte. Poesibluesbandet Norsk Utflukt har hatt det i 30 år nå, mens et annet av hans «dikt-møter-musikk»-prosjekter, Buicken, har vart i ti år. Han er vokalist også, men han synger ikke. Saabye Christensen leser teksten sin på sin særegne måte.

Sløye Virud

Norsk Utflukt har også en av landets aller beste gitarister i evigunge Kåre Virud (77). Han kan bråke også, men gitarlyden hans er som regel akkurat så spinkel, rein, sløy, behagelig og «poetisk» som den skal være. Stemmen, som bare unntaksvis slipper til her, er passe uvøren og rufsete i kantene. Virud debuterte i 1974 med «Barbeinte engel», et av de første bluesalbumene med bare norske tekster - backet av Popol Ace. Han har også samarbeidet med Jan Erik Vold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer