Leker seg med muslimske symboler

Kunstner drapstruet. Galleri vandalisert.

(Dagbladet.no): Britiske Sarah Maple bruker sin egen bakgrunn som et alibi for en serie kunstuttrykk hvor hun utforsker forholdet mellom den britiske og den muslimske kulturen.

Den 23 år gamle London-baserte kunstneren fotograferer og maler selvportretter for å vise fram forskjeller i den kulturelle kløften mellom det å være muslim og det å vokse opp i et vestlig land som Storbritannia.

Hun har selv britisk far og kenyansk mor. 

This artist blows


I forrige uke kom det inn en rekke telefontrusler og mot utstillingsgalleriet SaLON, hvor Maple stiller ut bilder under tittelen «This artist blows». 

27. oktober ble galleriet angrepet, og ruter ble knust, melder Independent.

Et av maleriene var av en kvinne iført slør som holder opp en gris, med en klar henspilling på et symbolladet muslimsk tabu.
De mer kontroversielle bildene til Maple var for øvrig ikke satt opp i vindusutstillingen til galleriet.

- Jeg tror folk har reagert på kunsten uten å tenke på konseptet bak, sier Maple som gjennom kunsten forsøkte å utforske sin egen oppvekst og splittede bakgrunn.

- Jeg utforsket muligheten av å blande kulturene sammen, om det i det hele tatt var mulig, sier hun til the Independent.
Drapstrusler
Etter angrepet har politiet innført døgnkontinuerlig overvåkning av kunstgalleriet.

- Scotland Yard er koblet inn, og etterforsker de truslene som har kommet inn. Blant annet har det bliott framstilt drapstrusler, sier galleriets talsmann Samir Ceric til Dagbladet.no.

Maples bilder kan karakteriseres som å være provoserende i en mer humoristisk forstand, som når hun iført hijab har hånden formet som en pistol mot tilskuer.

I andre av maleriene leker hun seg med mer åpenbare popkulturelle referanser, ofte med seksualiserte motiv. Et av disse har tittelen:

«Selvportrett med min mors hodeskjerf og Kate Moss sitt bryst»

Fornærmer ingen
I et fotografiene er hun avbildet i en t-skjorte med teksten «I love Jihad».

Maple skapte også kontroverser under en utstilling tidligere i år. I bildet «Bananarama» er hun iført det muslimske hodeplagget hijab, mens hun sugde på en banan.

- Folk tror at jeg at forsøker å fornærme muslimer med kunsten min, men det er feil, siden jeg selv er muslim. Arbeidet mitt handler om det forvrengte synet som mange muslimer har på deres egen tro og kultur, og hva det vil si å være en god muslim, sier hun på nettstedet Saatchi.Visepresidenten i Muslim Association of Britain, Mokhtar Badri, fordømmer angrepet på galleriet, selv om han personlig syntes utstillingen var provokativ.

PROVOSERER:
Sarah Maple leker seg med framstillingen av muslimske kvinner. FOTO: SARAH MAPLE/ SALON GALLERY
PROVOSERER: Sarah Maple leker seg med framstillingen av muslimske kvinner. FOTO: SARAH MAPLE/ SALON GALLERY Vis mer
POPKULTUR:
Maple blander europeiske 
kjendiser med tradisjonelle muslimske klesdrakter. 
Dette bilder har tittelen: 
«Selvportrett med min mors hodeskjerf og Kate Moss sitt bryst» FOTO: SARAH MAPLE/ SALON GALLERY
POPKULTUR: Maple blander europeiske kjendiser med tradisjonelle muslimske klesdrakter. Dette bilder har tittelen: «Selvportrett med min mors hodeskjerf og Kate Moss sitt bryst» FOTO: SARAH MAPLE/ SALON GALLERY Vis mer
Leker seg med muslimske symboler
KONTROVERSIELL Dette er et av bildene som ble stilt ut på Salon Gallery.
PANG PANG: Sarah Maple leker seg.