Lekestue

De hopper ned fra tak, kjører rundt i handlevogner, brekker armer og knasker på blodpatroner. Her er de norske jackass-guttene.

STED: DISEN, NORD I OSLO. Magnus sitter i handlevogna som Lars og Espen kjører for full guffe inn i en busk.

- Åh, jeg er redd! sier han, før handlevogna tipper.

Han stuper framover i en saltomortale, og lander nedi busken. Fredrik står lenger bak og filmer. Magnus kommer opp igjen fra krattet, med lua og jakka full av småkvist. Det gikk bra. Men poenget er at han kan skade seg. Det er det som gjør det moro.

JACKASS-GRUPPA «Sprell» består av femtenåringene Magnus Nordmo Eriksen, Espen Aas Sviland, Philip Kjøge Wilhelmsen, Lars Hvidsten og Fredrik Stabenfeldt. De fant inspirasjonen i «Jackass», et MTV-program med farlige stunts og absurde situasjoner. «Jackass» hadde Johnny Knoxville som frontmann, og sammen med sine kumpaner fant han mange måter å slå seg på. Det var mye dvergehumor og genitalhumor. De kjørte kontorstol på skaterampen, glemte en liksom-baby på taket av bilen, var på rodeo og hadde brytekamper med alligatorer. Publikum ble akkurat passelig sjokkerte. Det gikk på Metropol-TV til kanalen ble borte fra skjermen i februar i år.

I februar 2003 kommer «Jackass: The Movie» til Norge, hvor Johnny Knoxville og de andre tar ut det de ikke fikk vise på tv.

- Alt vi ville var å være like kule som sangen «White Man in Hammersmith Palais» av The Clash. Vi fikk det nesten til, sa Johnny Knoxville da «Jackass» måtte gi seg på TV.

«JACKASS» KOM MED en advarsel i programmene: Ikke prøv dette hjemme. De unge guttene som befolker programmets målgruppe hørte ikke på dem. I et program la Johnny Knoxville seg på en grill med en brannsikker dress som det var festet biffer til. Gutten i Connecticut som prøvde det samme trikset noen timer etter at programmet ble vist, hadde ikke Johnnys flammehemmende påkledning, og ble stygt forbrent. Den amerikanske kristenmorallobbyen rykket ut, det ble bråk, og Jackass forsvant fra skjermen.

BLANT DEM SOM IKKE hørte på advarselen fra MTV er guttene i «Sprell». De jackasser villig vekk. De fleste av dem skater, og har sett mange skatevideoer som også har stunts uten brett. «Sprell» skal selv lage en film som inneholder både skating og stunting. For mange er jackass-stunts og skating deler av den samme ideologien. Ideen til filmer med både skating og stunts er ikke ny. Både Johnny Knoxville fra «Jackass» og Tom Green, en annen pionér i tullestunts, har en fortid som skatere.

«Sprell» driver ikke så mye med tullestunts, altså det som het «guttestreker» på 50-tallet. Men en gang ringte de til Østlandssendingen, og Philip lot som om han var Hans Wilhelm Steinfeld. I sommer hoppet de mye fra tak og fra handlevogn og sykkel. De driver mest med farlige og vonde stunts. Buskene på Disen og Nordreåsen, i Muselunden og dumpa bak Rimi begynner å bli slitne.

- Det er ikke alt som ser like gærent ut, men det kan gjøre veldig vondt. Som da jeg brakk armen, sier Magnus.

Han hoppet ned fra et tak, tok tak i en tjukk grein og ble slengt opp. Han landa med armen under seg. Hodet spratt litt opp og ned, slik at han fikk hjernerystelse. Ifølge de andre så det ganske ille ut - men det var litt kult, også. De forklarer ivrig og i grafisk detalj.

- Det er jo litt status å ha en i crewet sitt som har brukket armen, sier Espen.

- Jeg tror vi hadde filma mer om vi hadde skjønt hva som faktisk skjedde, sier Lars.

Magnus ringte hjem og sa de måtte komme og hente ham. Det var først noen uker etterpå at foreldrene skjønte at kameratene filma Magnus\' fall, og at det hele var iscenesatt for å se om han kunne slippe unna uten å skade seg.

I STAVERN HOLDER Jackass-gruppa «Bedre enn brus» til. Toggy Hansen (17) gjør saltomortaler fra stor høyde og ned i vannet eller rett ned på asfalten. Jonas Ousland (17) lot som han besvimte i butikken en gang. Han fikk fråde rundt munnen ved å spise mange, mange Love Hearts. En annen gang skjøt de hverandres bare overkropper til blods med paintball. «Bedre enn brus» har fått politiet etter seg etter stunts. Som den gangen Martin Trondsen (17) parket Jonas i magen alt han kunne, mens Jonas lå nede på bakken og knasket på blodpatroner.

Etter at «Jackass» forsvant fra skjermen, er det bare de ivrigste som holder på. Det har blitt mindre konkurranse nå. Men «Bedre enn brus» har «Fugleskremslene» i Stavern å bryne seg på. Da Jackass gikk på tv var det minst 15 grupper som holdt på. Nå vet Martin bare om «Fugleskremslene» i Stavern, «Bad Neighborhood» i Telemark og «Spetakkel» i Oslo.

- Vi ville bare fortsette til feberen gikk over. Men nå kommer den vel igjen, sier Martin Trondsen i «Bedre enn brus».

Han tenker på filmen som kommer i februar, og får nok rett. Til våren kommer også TVNorges programkonsept «Judas», som inneholder jackass-inspirerte elementer.

- HVORFOR ER DET SÅ MORO å holde på med jackass-stunts?

- Alle spør om hvorfor det er morsomt, men jeg kan ikke gi noe svar på det. Det er moro å se det på film etterpå. Det er jo ikke spesielt moro å slå seg, sier Martin Trondsen i «Bedre enn brus».

- Det gir adrenalin, akkurat som skateboard og snowboard. Og det er moro å filme hvordan folk reagerer, sier Fredrik.

Som da de mange ganger kjørte med sykkel rett inn i en busk ved Haraldsheim vandrerhjem, som hadde terrassen full av europeiske backpackere. Turistene må ha lurt på hva som hadde rammet Norge. Det var det som var poenget.

- Vi prøver gjerne å ikke ta de fineste buskene. Vi tar gjerne de kommunale eller sånn, sier Fredrik.

- Det virker som om vi har så mye dårligere busker her enn i USA. Der er de små og tette. Her er de tynne, og har tjukk stamme, sier Lars.

MAN SKULLE TRO at appellen til «Jackass» var at publikum kunne le av at andre mennesker dreit seg ut på en gjennomført og smertefull måte, altså så lavpannet humor som overhodet mulig. Men slik ser ikke guttene som driver med jackass-stunts på det. De vil ikke at spøken skal være på deres egen bekostning. De vil ikke drite seg ut, men har det moro, og får respekt blant de jevnaldrende. Det at Magnus i «Sprell» brakk armen, ga ikke mindre respekt. Det var bevis på at det var farlig.

DET ER MANGE SLAKE GRESSBAKKER i Nordreåsen borettslag i Oslo, et av områdene hvor «Sprell» holder på. Det er også mange lave garasjetak, som er perfekte å hoppe ned fra. Lars står oppe på et av dem. Det er en liten løvhaug under, snøen har smelta. Han skal ned, det kommer til å gjøre vondt, og en kan nesten høre at han gruer seg.

- Jeg tror ikke jeg tør å se på, sier Fredrik, og tripper litt.

- Hender det at det er med noen jenter på stuntene deres?

- Jeg tror aldri det har vært med noen jenter, sier Fredrik.

- Jeg tror de ser på oss som komplette idioter.

<> Jackass-fakta <> «Jackass: jak-\'\'as. Fra 1727. 1) Esel, særlig mannlig esel. 2) En dum person: idiot.» (Websters nettordbok)
  • Det er særlig mannlige esler som driver med jackass-stunts, også i Norge. De er duster ifølge ordboka, men har omdefinert dette selv. De får prestisje av å gjøre det andre ikke tør. Mange har begynt med stunting av denne typen, ganske så spontant og uorgansiert. På internett finner man et utall fansider dedikert «Jackass». Det er mange som er tilhengere av det motstanderne vil kalle pubertetstull.
  • Nettsider: «Bad Neighborhood»: http://home.online.no/oevsthus/index.shtml. «Bedre enn brus»: http://home.no.net/bedreenn.
  • <>«Can\'t Kill Yourself», eller «CKY», er en av filmene guttene refererer til som en inspirasjonskilde.
BRUDD ER KULT: - Det er jo litt status å ha en i crewet sitt som har brukket armen, sier Espen i «Sprell». Her på vei opp på nok et tak.
GUTTA BOYS: «Sprell» består av (fra venstre) Espen Aas Sviland, Magnus Nordmo Eriksen, Philip Kjøge Wilhelmsen, Lars Hvidsten og Fredrik Stabenfeldt, som sitter i vogna.
HOPP I DET: Lars Hvidsten hopper ned fra et tak og lander like hel. Kanskje ikke verdens mest skremmende stunt, men moro likevel.