«Lekkasjer kan oppstå fordi man sier for lite»

NRKs styreleder Torger Reve får kjeft av Einar Førde. Kringkastingssjefen mener Reve burde hatt større åpenhet og vært flinkere til å informere om NRK-styrets arbeid. - Lekkasjer kan oppstå fordi man sier for lite, sier Førde. - Førde har null autoritet «Lekkasjene må stoppes» - Reve på feil spor Tilbake til start Helt etter Reves lærebok

Når Førde i dag tenner lyset på sitt sjefskontor på Marienlyst, har han sin femte styreleder på plass over seg. Og mens kringkastingssjefen satser på åpenhet i NRK, får han for andre gang en styreleder som ikke vil snakke.

Ifølge Førde kan det være for lite, og ikke for mye informasjon fra styrets arbeid som felte Torger Reve - og kanskje resten av styret.

Han er lite imponert over Reves informasjonsstrategi.

Ikke overrasket

Allerede før første styremøte i høst ga Reve beskjed om at informasjonskanalene fra styret skulle tettes, like etter skiftet han til hemmelig telefonnummer. Det var utenkelig for både hans forgjengere og for andre i dagens toppledelse i NRK. Fra det tidspunktet har informasjonsstrategien fra NRKs styre vært en fiasko.

- Men lekkasjer i NRK er ikke noe nytt. Er du overrasket over lekkasjer fra styrerommet?

- Jeg er ikke i stand til å vurdere lekkasjene fra diskusjonene på møterommet. Jeg vet at det har vært store lekkasjer når det gjelder dokumenter. Det er et tillitsbrudd, og dette har vært alvorlig i den perioden som nå er tilbakelagt. Det har vært systematiske lekkasjer, men jeg har altså ikke noe synspunkt på det som dreier seg om debatten om ny kringkastingssjef. Jeg har ikke vært med på den debatten, sier Førde, som for første gang kritiserer Torger Reve.

- Du holder styr på over 3000 ansatte. Reve skulle kontrollere åtte personer. Burde det være mulig å tette lekkasjer i en så liten gruppe?

- Det blir en skjematisk betraktning. Man må ikke glemme at det ikke alltid er fordi man snakker for mye at det oppstår lekkasjer. Der hvor det er flere mennesker involvert, kan det også bli lekkasjer når man snakker for lite, sier Førde med klar adresse til den offisielle lukkethet fra NRKs styrerom.

Slutt i oktober

Da Einar Førde ble ansatt i NRK for åtte år siden, hadde han Trygve Ramberg over seg som styreleder. Seinere tok Halvor Stenstadvold over, før stafettpinnen gikk til Kåre Willoch. Sist sommer ble Willoch kastet av kulturminister Ellen Horn, og inn på arenaen kom Torger Reve. Hans periode varte et halvår, før Anne Carine Tanum i går formiddag ble konstituert som styreleder.

- Hadde du trodd at du skulle overleve fem styreledere da du tok jobben?

- Jeg hadde ingen tanker om det den gangen. Og jeg har vel egentlig heller ikke tenkt så mye på det underveis.

Vil ikke gå

- NRK-redaktør Alf R. Jacobsen kommer i Dagbladet i dag med sterk kritikk mot deg. Han mener at du ikke har de ansattes tillit?

- Det får stå for hans regning.

- Jakten på en økonom endte i fiasko. Er du glad for at det nå ser ut til å gå mot en medieperson som din etterfølger?

- Jeg har ingen oppfatning om det, sier Førde, som ikke er uvillig til å hjelpe til med forslag på egenskaper til neste kringkastingssjef.