Lekker boks med Lennon

Denne boksen med fire John Lennon-CD-er er det mange som har ventet på.

Selv om CD-alderen har frambrakt mye spennende Lennon-materiale fra Beatles-epoken, har hans solokarriere vært forunderlig tynt dekket. Et par greatest hits-samlinger er alt som har vært å oppdrive i tillegg til de originale solo-LP-ene.

Boksen er i sin helhet viet John Lennons musikk. De 94 hittil uutgitte sporene, blant annet alternative versjoner av alle kjente låter, er Lennons musikalske testamente. Yoko Ono figurerer bare på et par duetter og i teksten til noen av Lennons sanger. Derimot har Yoko Ono som produsent av boksen all ære både av utstyr og utvalg. Boksen er uvanlig lekkert utstyrt, fire CD-er i en spennende boks, alt sammen delikat skåret i papp, farget i pastell og dekorert med Lennons egne herlige tegninger, noe som gjør den avdøde sangeren tilstedeværende allerede mens man åpner boksen.

  • De tre første CD-ene spenner fra 1970 til 1974, mens den siste er fra 1980, det året Lennon ble drept. Hele veien presenteres vi for kjent og ukjent, studio- og hjemmeprodusert, akustisk og elektrisk, demoer og ferdige arrangementer, liveinnspillinger og tilfeldige snutter, dialoger (med bl.a. produsenten Phil Spector) og monologer, voggesanger og annen hjemmeidyll, en del alvor og masse spøk (f.eks. en vittig Bob Dylan-parodi mot slutten av CD4). Her er alt fra rå planking av Elvis/Gene Vincent/Buddy Holly-rock'n'roll til «symfonisk», Phil Spector-produsert Lennon.
  • Ofte under lyttingen blir man minnet om at spenningen i Lennons univers ligger i kontrasten mellom den følsomme, nakne poeten («Imagine», «Working Class Hero») og den hardkjørte, rå, kompromissløse rockeren («How Do You Sleep», «I'm Losing You»). Mange låter befinner seg selvsagt også i et mellomliggende landskap, og begge typer uttrykk har et felles treffpunkt: den voldsomme viljen til å gi sanger og tekster et personlig uttrykk. John Lennon hadde noe på hjertet og var hele tida på leting etter nye måter å dele det med andre på.
  • Både mennesket og kunstneren Lennon trer fram gjennom dette utvalget. Boksen er et slags musikalsk fotoalbum med både amatørfoto og studiobilder i vill blanding - uunnværlig for enhver som vil studere utviklingen til en av rockens største musikere gjennom alle tider.