Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«22. juli»

Lekker detaljer om NRKs store «22. juli»-serie

Skuespiller Alexandra Gjerpen har en av hovedrollene.

FØRSTE BILDE: «22. juli»-serien får premiere neste år. Dette er første bilde fra serien og viser Utøya-kaia i Hole kommune. Foto: NRK / DRG
FØRSTE BILDE: «22. juli»-serien får premiere neste år. Dette er første bilde fra serien og viser Utøya-kaia i Hole kommune. Foto: NRK / DRG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I starten av 2020 har NRK premiere på «22. juli». Dramaserien er spilt inn i løpet av 2018 og ble spilt inn i både i Oslo sentrum og ved Utøya i Hole kommune. Budsjettet er på hele 70 millioner kroner, og serieskaperne er ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune.

Bortsett fra at NRK glemte å varsle Utøya-naboer om at de rykket inn med helikopter, politi med våpen og ambulanser for å spille inn tv-serien, noe som gjorde beboerne i området rasende og redde, er lite er kjent om produksjonen.

Slapp rolleliste

Nå er det imidlertid lekket informasjon via Nordisk Film & TV Fond, som skriver at det er historiene til hverdagsheltene som tok affære etter 22. juli-angrepene, som utgjør mye av handlingen i dramaserien.

MED: Alexandra Gjerpen, kjent fra «Unge lovende», har en av hovedrollene. Foto: NRK
MED: Alexandra Gjerpen, kjent fra «Unge lovende», har en av hovedrollene. Foto: NRK Vis mer

I hovedrollene finner man Alexandra Gjerpen («Unge lovende»), Øyvind Brandtzæg («Lauget»), Helga Guren («En affære»), Marius Lien («Den 12. mann») og Ane Skumsvoll («Aber Bergen»).

NRK presenterte nylig prosjektet for delegater på Filmfestivalen i Göteborg. Der kom det fram at «22. juli» skal sendes i seks timelange episoder, og handler om «menneskene som behandlet de skadde, gravla de døde, trøstet de sørgende og straffet den skyldige».

PREGET: Jonas Gahr Støre forteller at han er dypt preget etter å ha sett «Utøya 22. juli» av Erik Poppe. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Sympatisk realisert

- Dette er en historie om handlinger og systemet som omringer oss og former hverdagen. Det er ikke en historie om en terrorist og hans inhumane handlinger. Det er en historie om resten av oss, sa dramasjef i NRK Ivar Køhn under presentasjonen.

Den britiske distributøren DRG har sikret seg rettighetene til å selge «22. juli» i utlandet.

- Sympatisk realisert og vakkert filmet av et talentfullt team, 22. juli vil uten tvil resonnere på den internasjonale scenen, mener innholdssjef i DRG, Dave Clarke i en pressemelding.

En rekke filmer om 22. juli ble lansert i 2018: Erik Poppes «Utøya 22. juli», Paul Greengrass' Netflix-film «22 July» og dokumentaren «Rekonstruksjon Utøya» av svenske Carl Javér.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!