DEBATT

Leksefri skole

Dyrebar tid med barna forsvinner ned i leksesluket.

HØYE KRAV: Politikerne tror visst man kan dytte stadig nye krav, læringsmodeller og oppgaver inn i skolen, uten å ta hensyn til hva det er plass til i en skoledag, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Torunn Brånå
HØYE KRAV: Politikerne tror visst man kan dytte stadig nye krav, læringsmodeller og oppgaver inn i skolen, uten å ta hensyn til hva det er plass til i en skoledag, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Torunn Brånå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Eline L'Abée-Lund, takk for at du satte ord på noe som stadig flere opplever: Avstanden mellom politikernes krav og hverdagen som foreldre begynner å bli vel stor. De tror visst man kan dytte stadig nye krav, læringsmodeller og oppgaver inn i skolen, uten å ta hensyn til hva det er plass til i en skoledag. Da tyter det ut i andre enden, og mer av ansvaret havner på foreldrene.

Kravene til hjemmearbeidet økt, men foreldrene er de samme, og tida til å få gjort leksene er ikke romsligere enn før. For å lappe på problemet har politikerne innført leksehjelp. Den ordningen er en vits. At innlegget ditt er delt over 40 000 (!) ganger tyder på at du ikke er alene om å være «overveldet og motløs». Selv har jeg ikke barn i skolealder ennå, men jeg ser ikke fram til å være liksomlærer for egne barn når den tid kommer. Jeg er ikke utdannet lærer. De færreste foreldre er det. Hvorfor baseres skolen da på at stadig mer avansert opplæring skal foregå hjemme?

Lekser hører ikke hjemme i et moderne Norge. Likevel har Rødt blitt ledd ut av de andre partiene når vi har foreslått forsøk med leksefri skole. Vi trenger lekser for å lære, sier de. Det er tull. Det finnes allerede skoler som er leksefrie, som Digermulen skole i Lofoten. Der gikk skoleresultatene opp etter at de sluttet med lekser. Lekser trengs for å lære elevene å jobbe selvstendig, sier de. Men hvis skolen ikke klarer å lære elevene selvstendig arbeid i løpet av åtte skoletimer hver dag, vil vel ikke lekser hjelpe dem?

Enkel lesetrening kan overlates til foreldrene, men ellers er det på høy tid med en leksefri skole. Det har Rødt foreslått i mange kommuner. Problemet er at de tradisjonelle partiene ikke tør å tenke utradisjonelt. De vil gjerne gjøre skolen bedre, særlig for dem som henger etter, men tviholder likevel på gamle systemer. Men selv om de tradisjonelle partiene nekter å høre på Rødts lekseprotest, kan de ikke overse de titusener av foreldre som savner tid til å være sammen med barna sine. Spørsmålet er om utdanningsministeren følger med på det foreldreopprøret som er i ferd med å bre om seg.

Lytter du, Torbjørn Røe Isaksen? Hvis du lytter: Hva har du å si til foreldrene som er lei av at dyrebar tid med barna forsvinner ned i leksesluket?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer