Teori i skole og arbeidsliv

Lekser på tusen ord i skolen? Dette er bare barnemat for de stakkars voksne

Norske elever og studenter klargjøres for en yrkeskarriere der dokumentasjonskravene er massive.

OMFATTENDE PROBLEM: En lekse ved Kannik skole i Stavanger skapte debatt denne uka, men dette handler om mer enn skoleverket, mener kommentatoren. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
OMFATTENDE PROBLEM: En lekse ved Kannik skole i Stavanger skapte debatt denne uka, men dette handler om mer enn skoleverket, mener kommentatoren. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det er nok nå!»

Utspillet stammer fra Irene Dahle. Hun rykker ut mot Kannik skole i Stavanger, der niendeklassingene skulle bake brød i hjemmelekse. Bakingen skulle dokumenteres med et tusen ord langt vedlegg, som blant annet skulle inneholde en brødskala, et evalueringsskjema, et vurderingsskjema og kildehenvisninger. Hennes utspill føyer seg inn i rekken av de siste års massive kritikk av skoleverket. Det handler om arbeidspress, prestasjonskrav og teoretisering av skolen, som spesielt rammer skoletrøtte gutter.

Debatten om en altfor teoritung skole har pågått lenge, og tidligere kunnskapsminister Gudmund Hernes utpekes som den store syndebukken. Hans utskjelte Reform 94 hadde som kongstanke at samtlige elever skulle være universitetsklare etter ferdig videregående. Det gikk spesielt utover yrkesfagene, og er årsaken til overskrifter som «Hernes skapte skoletapere» (Forskning.no 2009)

Det spørs om ikke Hernes har fått vel mye pepper. Saken er at norske elever og studenter egentlig bare klargjøres for en yrkeskarriere der dokumentasjonskravene er massive.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer