<strong>DIKTATOREN:</strong> General Francisco Franco hilser idet han gjør sitt inntog i Barcelona i mars 1939. For å rage over de andre generalene og admiralene tok han tittelen «generalísimo».
DIKTATOREN: General Francisco Franco hilser idet han gjør sitt inntog i Barcelona i mars 1939. For å rage over de andre generalene og admiralene tok han tittelen «generalísimo». Vis mer

KOMMENTARER

Leksikon-diktator

Snart skal general Francisco Franco bli «diktator» i «Spansk biografisk leksikon», som utgis av Det Kongelige Historiske Akademiet i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et leksikon med statsstøtte har utløst elver av blekk på papir i rasende ordskifter om en mann som styrte Spania med fast hånd etter den opprivende borgerkrigen. Skiftende regjeringer har vært nødt til å blande seg inn. Det aldeles overflødige spørsmålet er: Var general Francisco Franco en diktator?

Det finnes knapt noen tvil blant historikere og statsvitere, ikke blant spanjoler flest heller, om hva Franco var for Spania. Han styrte landet som enehersker fra hans styrker hadde vunnet borgerkrigen i 1939 til han døde i 1975.

- Det er ingen tvil om at det var et diktatur, sa nylig Carmen Iglesias, som nå er direktør i Det Kongelige Historiske Akademiet.

Men sånn står det ikke i det biografiske leksikonet som akademiet har utgitt. «Spansk biografisk leksikon» er et kjempeverk på 50 bind, med om lag 43000 biografier, som det tok 12 år å utarbeide før det kom ut i mai 2011. Arbeidet hadde fått rikelig statsstøtte.

Der var Franco ikke omtalt som diktator, men bare som lederen for «et autoritært, men ikke et totalitært regime». For så vidt er det sant. Autoritære regimer bryr seg ikke så mye om hva folk mener, så lenge de ikke sier det for høyt og ikke gjør noe med det, men bøyer seg for makta. Sånn var Franco. Under totalitære regimer skal alle tenke som lederen og oppdras fra barndommen til å med vilje støtte regimet. Franco var ikke av den typen.

Biografien over Franco var skrevet av Luis Suárez, en nær bekjent av Franco-familien og dermed inhabil. Hans fagfelt er middelalderen, ikke midten av 1900-tallet, hvorpå man kan si at Franco hadde middelalderske trekk. I biografien roser Suárez generalen for hans «kalde mot» på krigsmarkene. Det viktige spørsmålet er jo ikke om, men hva slags diktator Franco var.

I 2011 endte leksikonet i et offentlig lurveleven, hvor Deputertkongressen stanset all statsstøtte. Statsminister José Luis Rodríguez Zapatero fra Sosialistpartiet (PSOE) forlangte rettinger. Men jammen gjenopptok den konservative regjeringa fra Folkepartiet (PP), under statsminister José María Aznar, statsstøtta til leksikonet i 2012. Og det har fortsatt under Manuel Rajoy.

Det finnes andre latterlige «perler» i leksikonet også, som omtalene av medlemmer av kongehuset, skrevet av folk ansatt der. Og gud åpenbarer seg for grunnleggeren av den autoritære og hemmelige, sivile, katolske ordenen Opus Dei, Escrivá de Balaguer, ifølge leksikonet.

Uansett: Til høsten blir Franco «diktator», i leksikonet på Internett, ifølge Carmen Iglesias. Franco er nemlig ikke lenger redaktør for «Spansk biografisk leksikon».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer