Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Velkommen til språkekstra:

Leksikon-service for OL-interesserte TV-tittere

Begynn å pugge allerede nå.

LAGTEMPO: Avslørende skøyteløp, der regelen om "en for alle alle for en" gjelder uavkortet. Det gås dessuten ikke yttersvinger. Her er norske løpere i aksjon. Som den skarpsindige leser vil merke seg, har samtlige "kastet armen". Foto: NTB Scanpix
LAGTEMPO: Avslørende skøyteløp, der regelen om "en for alle alle for en" gjelder uavkortet. Det gås dessuten ikke yttersvinger. Her er norske løpere i aksjon. Som den skarpsindige leser vil merke seg, har samtlige "kastet armen". Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tida går raskt mot OL. Nå gjelder det å forberede seg. TV-titterne vil for eksempel møte mange ord og uttrykk som det kan være greit å ha pugget på forhånd. Her er et kortfattet leksikon:

Arm, noe skøyteløpere kaster i svingen når de har dårlig tid.

Buljongpar, uttrykk som indikerer at det er mer fristende å drikke buljong enn å se på TV. Siden bare de aller færreste drikker buljong lenger, kan også andre typer drikke benyttes.

Dobbel aksel 1, uttrykk for at kunstløpere snurrer rundt i lufta og deretter lander på isen uten å falle. Kan også utvides til trippel.

Dobbel evnt./trippel aksel 2, noe kommentatorer sjelden vet forskjell på, og hvis de vet det, har store problemer med å forklare det videre.

Femmil, fryktelig langt.

Hale i land seieren, uttrykk fra sjølivet, der man haler i land båter, som betyr å vinne etter mye om og men.

Kombinert, langrenn og hopp der alle er gode, men dårligere enn de ordentlige langrennsløperne og hopperne, og derfor mindre påaktet av TV-seerne.

Kulen, høydedrag i hoppbakkens unnarenn som må rundes dersom man skal havne langt nede i bakken.

Lagtempo, merkelig øvelse for tre skøyteløpere, der det blir ekstra tydelig hvem som ikke er helt i form.

Legge igjen tid, noe alpinister ofte gjør når det motsatte er forventet.

Limerick, poetisk, humoristisk lek med røtter i Irland som ble mye praktisert den gangen Jon Herwig Carlsen kommenterte vintersport. I dag erstattet av ufrivillig humor.

Låg høgre, treff i skiskyting.

Nei, nei, nei, bom i skiskyting.

Siste etappe, gås helt på slutten av en stafett. Den som blir plukket ut, må regne med å bli hele nasjonens hatobjekt hvis han/hun ikke vinner. Det motsatte dersom vedkommende haler i land seieren (se det).

Spurt, noe som gjør at man vinner lange skiløp og stafetter, oppfunnet av Petter Nordtug for å irritere svenskene. Er siden blitt brukt også for erte på seg russere, italienere, finner, tyskere, amerikanere m.fl.

Stafett, noe som ikke kan sammenlignes med noe annet, jfr. uttrykket «stafett er stafett».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!