Leksjonen fra prisvinneren

Ingress

Meninger

Nobelprisvinneren Josef Stiglitz har vært i Norge og avlevert en kraftig salve om uheldige trekk ved verdensøkonomien. Samtidig var Norge, ved Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen, i Paris for å overta formannskapet i OECD. Organisasjonen er opprettet for å fremme økonomisk vekst og samarbeid i medlemslandene. Budskapet fra den amerikanske prisvinneren her hjemme og nordmennene i Paris er ikke så ulike. Det alvorlige er at verken Stiglitz eller Stoltenberg ser ut til å få verden på bedre tanker.

Stiglitz advarer mot økende forskjeller i mange vestlige land, og karakteriserer utviklingen som alarmerende. En OECD-rapport trekker fram Sverige som et av landene hvor ulikhetene har økt kraftigere enn andre steder. Selv om forskjellene mellom fattig og rik er mindre i Sverige enn i mange andre land, er det likevel bemerkelsesverdig at forskjellene der, ifølge Stiglitz, har økt mer enn i andre land. I Norge har forskjellene de siste åra holdt seg på et stabilt, relativt lavt nivå. Det fins bindsterke verk og solid forskning som viser at små forskjeller er godt for landenes økonomi og for innbyggerne. Så hvorfor fortsetter de vestlige land med en politikk som øker forskjellene? Det bør bli et sentralt tema i valgkampen.

Stiglitz benyttet samtidig besøket til å slakte EU-landenes kuttpolitikk. Den virker ikke slik toneangivende økonomer og politikere har sagt at den skulle gjøre. Nylig ble flere studier av antatt prominente økonomer underkjent og delvis basert

på feilaktige premisser.

I likhet med den norske regjeringen tror Stiglitz dessuten at store internasjonale selskapers

skattetriksing kan true den økonomiske veksten

i USA og i Europa. I strid med refleksene til de fleste

liberalister vil nobelprisvinneren ha mer aktive stater for å få fart på økonomien i vesten igjen.

I Paris peker finansminister Johnsen på at arbeidsledigheten er høy og økende i rekke europeiske land. Særlig mener han ungdomsledigheten er bekymringsfull. Han er derfor glad for at OECD legger vekt på å utvikle tiltak som kan redusere den. Johnsen at det haster med å få bukt med ledigheten. Vi skulle ønske den sindige hedmarkingen tok litt hardere i og uttrykte seg like klart som Stiglitz. Det kunne få slumrende velgere til å våkne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.