Lektoralt doserende

Lidenskapsløs innføring i Sankt Petersburgs litterære gullalder.

DÅRLIG FORLØST: God idé, men dårlig forløst, mener anmelderen om Geir Pollens siste roman.   FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
DÅRLIG FORLØST: God idé, men dårlig forløst, mener anmelderen om Geir Pollens siste roman. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det gjennomført gammelmodige språket med lange perioder og innskutte ledd bukter seg mellom de gamle leiegårdene i Sankt Petersburg, snirkler seg langs portrommene, gjennom gangene, opp trappene og inn på Raskolnikovs hybel.

Og videre, viser deg seg, til dennes åndelige opphav, Fjodor Dostojevskij, som bodde bare noen kvartaler unna, ikke langt fra den norske lektorens kjøkkenvindu.

«Metthetens barbari» Litt av et sammentreff altså, men bare ett blant mange merkelige forbindelser som forfatteren Geir Pollen gjør rede for i romanen «Raskolnikovs hus». De historiske fakta med berømte navn som Gogol og Pusjkin, foruten Dostojevskij selvsagt, er stort sett velkjente for spesielt interesserte.

Pollens prosjekt er å la en fortellende navnløs middelaldrende lektor, en med egne ord norsk «flyktning fra metthetens barbari», samle trådene mens han gjesteforeleser over selvvalgte emner fra nordisk språk og litteratur på Institutt for skandinavisk filologi ved Sankt Petersburg Statsuniversitet.

Uforløst Ideen er god, men den er dessverre forløst i en dårlig roman. Vi kommer aldri under huden på mannen fra «metthetens barbari», denne eskapisten som innledningsvis utgyter tirader om sitt lille fedreland «forspist og selvtilfreds til det helt uutholdelige». Ikke rart at elite er blitt et nytt skjellsord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer