Lemenmarsj mot strømmen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen begynner i NRKs tv-studio. Flankert av to tidligere geværmenn og utenriksminister Jonas Gahr Støre, skulle jeg forsvare norsk militær innsats i Afghanistan. På motsatt side satt et broket firkløver anført av Reiulf Steen og Åsne Seierstad. Steen tordnet om parallellene til Vietnamkrigen, og Åsne Seierstad fortalte en historie som var like søt som den var saken fullstendig irrelevant.

Ettersom programmet skred fram ble det mer og mer åpenbart at argumentene mot norsk deltakelse i ISAF-styrken bygget på en blanding av moralsk indignasjon (skal våre gutter dø for dette?) og faktafeil (afghanere flest vil ikke sende styrken hjem). Mer om dette snart. Imidlertid forlot jeg Marienlyst med en tvetydig følelse. Jeg hadde nikket ivrig til det offisielle Norges forklaringer, og ristet på hodet over dissidentene. Hvor var det blitt av den gamle intellektuelle og journalistiske dyden maktkritikk? Skal ikke en forfatter gå mot strømmen?

Norges utenrikspolitiske mentalitetshistorie spilles ut i skjæringspunktet mellom de intellektuelles politiske aspirasjoner og radikal maktkritikk. Halvdan Koht var historikeren som ble norsk utenriksminister. Den radikale Mot Dag-kretsens fremste ideologer var avgjørende for Norges brudd med nøytralitetslinjen, vestvending og NATO-medlemskap på 1940-tallet. Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) har helt siden Johan Jørgen Holsts tid spilt i en viktig rolle å omforme tvisynte akademiske penneknekter til handlingsagenter i fredsnasjonens tjeneste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer