Lemlestede fortellinger med slående appell

Steffen Kverneland amputerer med stil.

Lemlestede fortellinger med slående appell
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIE: Urokråka Steffen Kverneland har vært et av de største navnene innenfor norsk tegneseriekunst siden starten av 90-tallet. Han har klart å såre Herbjørg Wassmo, få redaktør Anders Heger til å be om fjerning av lite flatterende Erik Fosnes Hansen-fremstillinger og gjøre Ragnar Hovland skikkelig skuffa.

Årsaken til all harmen har vært Kvernelands nå selv klassiske «Amputerte klassikere»-serie som gikk i både Dagbladet og Morgenbladet. Litterær kanon paret med usensurerte, ironiserende og overdådige tegninger var grunnideen.

Vi får et utvalg av disse historiene i «Episke amputasjoner» hvor høydepunktene er Kjærstads Erobreren dratt ut i sin absolutt ytterste, klissete ekstremitet og samnorskversjonen av Obstfelders «Jeg ser», «Jeg glor» en satirisk genial dyrehistorie.

Perfeksjonert Boken begynner med Kvernelands første, egne albumutgivelse, en amputasjon av Øvre Richter Frichs lett fascistoide gutteroman «De knyttede never» fra 1911. Kvernelands stilsikre og skyggetunge strek er overbevisende, men sett i kontrast til senere amputasjoner blir «De knyttede never» noe tam og mer en spenningshistorie enn et skikkelig frodig Kverneland-harselas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer