BEKLAGER: Under den tradisjonsrike Met-gallaen i mai opplevde Lena Dunham at fotballstjerna Odell Beckham jr. reagerte negativt på utseendet hennes. Etter massiv kritikk legger Dunham nå seg flat, og erkjenner at hun projiserte egne følelser om utseendet sitt på Beckham jr. Foto: NTB Scanpix
BEKLAGER: Under den tradisjonsrike Met-gallaen i mai opplevde Lena Dunham at fotballstjerna Odell Beckham jr. reagerte negativt på utseendet hennes. Etter massiv kritikk legger Dunham nå seg flat, og erkjenner at hun projiserte egne følelser om utseendet sitt på Beckham jr. Foto: NTB ScanpixVis mer

Lena Dunham hevdet fotballstjerne så på henne som en marshmallow. Nå legger hun seg flat

«Girls»-skaperen slet med selvbildet på glamorøs galla. 

(Dagbladet): Lena Dunham (30) fikk sitt gjennombrudd som filmskaper og skuespiller med HBO-serien «Girls», som tar for seg livene til fire unge kvinner i New York.

Sammen med «Girls»-skribent Jenni Konner (45) startet Dunham i fjor det digitale nyhetsbrevet Lenny Letter, der de tar for seg feministiske temaer gjennom essays, personlige historier og intervjuer.

Før helga publiserte Lenny Letter et intervju med komiker og skuespiller Amy Schumer (35). Intervjuet er gjort av Dunham selv, og er skrevet som en dialog mellom de to.

På et tidspunkt i samtalen kommer de inn på den glamorøse Met-gallaen, som fant sted i New York i mai. Dunham forteller at Schumer satt rett overfor henne under gallaen, mens fotballstjerna Odell Beckham Jr. satt ved hennes side.

- Det var så utrolig, fordi det var som om han så på meg og bestemte seg for at jeg ikke hadde en kvinnes form etter hans standarder. Han var helt: «Det er en marshmallow. Det er et barn. Det er en hund.» Det var ikke slemt - han virket bare forvirra, sier Dunham i intervjuet.

«Har jeg lyst til å ha sex med det?»

Videre hevder hun at Beckham Jr. heller så på telefonen sin enn å snakke med henne.

- Stemninga var veldig slik: «Har jeg lyst til å ha sex med det? Det har på seg en... jepp, det har på seg en smoking. Jeg kommer til å se på telefonen min igjen», sier serieskaperen om hennes oppfatning av fotballspillerens tanker om henne, og legger til:

- Det var som om vi var tvunget til å være sammen, og han faktisk heller ville scrolle gjennom Instagram heller enn å måtte se på en kvinne med sløyfe i halsen.

Dunhams uttalelser har vært gjenstand for massiv kritikk de siste dagene. Blant annet har flere påpekt dobbeltmoralen i at Dunham, som er kjent for å kjempe mot objektifisering av kvinner, tilsynelatende er opprørt over at hun ikke ble objektifisert av Beckham Jr.

Legger seg flat

Fotballspilleren selv har så langt ikke kommentert verken Dunhams uttalelser eller kritikken som har oppstått, men Dunham selv gikk i helga ut med en offentlig beklagelse for antakelsene hun gjorde på Met-gallaen.

- Jeg skylder Odell Beckham Jr. en unnskyldning. Til tross for mine øyeblikk med dristighet, sliter jeg på bransjearrangementer (og i livet) med følelsen av at jeg ikke representerer en viss skjønnhetsstandard. Når jeg da stiller opp på Met-gallaen omringet av modeller og svaneaktige skuespillerinner er det vanskelig å ikke føle seg som en sekk med brennende søppel.

Videre skriver Dunham at denne følelsen ble forsterket av at en «kjekk atlet» satt ved hennes side, og at hun var sikker på at det var mange andre han heller ville sitte med:

- Jeg projiserte disse usikkerhetene (på ham, journ. anm.) og gjorde ekstremt narsissistiske antakelser om hva han tenkte, og presenterte så disse antakelsene som fakta. Jeg føler meg elendig over å ha gjort det.

Beklager

30-åringen erkjenner at noe av kritikken er berettiget, og skriver at hun ser urettferdigheten i å tilskrive fotballspilleren kvinneforaktende tanker.

Samtidig avviser hun at utspillene hennes var rasistisk motivert på noe vis:

- Viktigst av alt er at jeg aldri med hensikt ville ha bidratt til en lang og ofte voldelig historie av overseksualisering av mørkhudede mannlige kropper - så vel som falske anklager fra hvite kvinner mot mørkhudede menn, skriver Dunham, som avslutter innlegget med en stor beklagelse.

Trailer: Se glimt fra «Girls» sesong 4. Video: HBO Vis mer
#ASKLENA: I boka «Ikke en sånn jente», som ble sluppet i 2014, gir Lena Dunham sine beste tips til unge jenter. Video: Asklena / YouTube Vis mer