Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lene mest populær i utlandet

Se lista over norske musikere som får mest penger for live- radio og tv-spilling i utlandet.

(Dagbladet.no): Hva tjener artister og låtskriver penger på i utlandet? En av inntektskildene er selvfølgelig platesalg og konserthonorarer, men opphavsrettsorganisasjonen TONO krever også inn penger på vegne av opphavsmenn og kvinner bak musikken.

I dag offentliggjorde TONO lista over dem som i løpet av 2004 fikk meste penger for fremføringer i utlandet:

1. Lene Marlin

2. Jan Garbarek

3. Espen Lind

4. Amund Bjørklund

5. Rolf Løvland

6. Bugge Wesseltoft

7. Trond Bjerknæs

8. Bjørn Eidsvåg

9. Johanna Klevmark

10. Terje Rypdal

- Doblet inntekter

- Vi går aldri ut med beløp, men norsk musikk går bra i utlandet. Vi har doblet inntektene fra utlandet i løpet av de siste fem åra åra, sioer informasjonkonsulent i TONOs dokumentasjonsavdeling, Jens H. Magnus, til Dagbladet.no.

Ifølge TONOs årsrapport økte inntektene fra 8.6 millioner i 1999 til 16.8 millioner i fjor.

Pengene kommer fra TONOs 70 søsterorganisasjoner, og det gjelder live-, tv- og radiospilling. Dette kan være alt fra låter på hitlistene til kjenningsmelodier til tv-serier. Magnus opplyser at det er komponistene Arne Nordheim og Christian Sinding som tidligere har toppet denne lista, men nå er det en ny generasjon som tar over.

- Det vi ser er at det kommer en ny generasjon opphavsmenn som gjør det skarpt og fått fotfeste i utlandet de siste åra. Dette er stort sett låtskrivere som også har gjort suksess her hjemme, sier Magnus.

Metal mangler

Videre ser vi at en av Norges virkelige musikkeksporter de siste åra, ekstrem-metal, er fraværende fra lista. Dette kan skyldes at disse artistene spiller mye live, men at arrangørene ikke alltid er like flinke å rapportere inn. Dessuten har så ekstrem musikk ofte lite gjennomslagskraft i kringkastingen.

Det er ganske omfattende tall som kommer inn, alt fra noen få kroner fra en liten lokal radiostasjon til svære konserter i Tyskland. Videre viser TONOs årsrapport at engelskmenn, tyskere, franskmenn og svensker er mest opptatt av norsk musikk.

Samtidig ser vi at Bjørn Eidsvåg ligger på 8. plass. Han synger på norsk, og hadde dessuten stor suksess i duett med svenske Lisa Nilsson. Slikt blir man populær i Skandinavia av.

POPULÆR 2:</B> Lene Marlin er den låtskriveren som har tjent mest penger på fremføring av musikken sin i utlandet.
POPULÆR 2:</B> Jan Garbarek er en av de norske komponistene som har vært populære i utlandet over lang tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media