Lenge å vente til serieåpningen?

Flere gode alternativer for å korte ned ventetida.

FOTBALLHISTORIE: Bronselaget, det norske fotball-landslaget som tok bronse i olympiske leker i 1936, her foreviget mange år seinere, er utførlig omtalt i boka «Vi er best i verden». Foto:  AKTUELL /  Scanpix
FOTBALLHISTORIE: Bronselaget, det norske fotball-landslaget som tok bronse i olympiske leker i 1936, her foreviget mange år seinere, er utførlig omtalt i boka «Vi er best i verden». Foto: AKTUELL / ScanpixVis mer

Med cupfinalen på Ullevål i går er den norske fotballsesongen over. Kampen ble ikke den triumfen for the underdogs noen av oss ikke-drammensere hadde håpet på, men Follo imponerte med ukuelighet og kampvilje. Nok om det, på denne plassen.

Om de norske lagspillerne tar en pause, kan vi boklesere bruke tida på å lese om fotball. Sjangeren fotballitteratur har dype tradisjoner og det fins mange eksempler på klassikere, fra Michelet/Solstads fem binds VM-epos til Edurado Galeanos «Fotball i lys og skygge».

Også årets norske bokhøst byr på leseverdige fotballbøker. Thomas Aune og Aleksander Schau er kjent både fra radio og TV og har skrevet boka «Vi er best i verden», med undertittelen «Norsk fotballs historie - uten alt det kjedelige». En inspirert og morsom bok, som følger norsk fotball fra starten i 1885 gjennom 125 år fram til i dag, med konklusjonen i siste setning: «Norsk fotball er helt topp sånn som den er.» En omstridt påstand, men de to forfatterne godtgjør i hvert fall at historien om livet på grasmatta byr på nok av underholdning:

Merkelige regler, fylleslag, triumfer og nederlag, Bjørge Lillelien, fargesterke spillere både på banen og i laglederleddet, friske replikker og selvsagt: Bronselagets seier over Tyskland under OL i 1936, kampen som fikk Adolf Hitler til å forlate banen og aldri mer se en fotballkamp i sitt liv.

Krigen er bakgrunnen for den velskrevne boka «Kamp til døden - Dynamo Kiev vs. Nazi-Tyskland» av Andy Dougan, en beretning om en fotballkamp på liv og død midt under Hitlers invasjon av Øst-Europa. I Ukraina, som raskt ble okkupert, var spillerne på det tidligere topplaget Dynamo Kiev til stor inspirasjon for motstandsbevegelsen.

Det absurde skjer at tyskerne bestemmer seg for å forsøke å knekke dem - på banen. De arrangerer en kamp, der det tyske laget består av spillere fra Luftwaffe. Høres det sykt ut?

Det er det også, som så mye annet i krig. Dougans bok er både krigshistorie og en fortelling om fotball du aldri har hørt maken til.

Kan fotball skildres via poesi? Hvorfor ikke. Den fine lyrikeren Odveig Klyve vet åpenbart hva hun snakker om. I den vakre, lille boka «Ballistisk» skildrer hun fotballens mysterier fra alle vinkler, både fysisk og metafysisk, for å si det slik:

Hva er det som fanger denne kloden
med sin lysende korona
impuls eller strategi lek eller krig
Ballen i nettet er det tap eller triumf er det
krigerlek impulsstrategi er det
guds hånd guds fot

Klyve dikter også historikken om til vakker poesi, fra Kina 263 f.Kr. til Japan 1979; situasjoner, drama, store spillere (som får sine små biografier bak i boka). Særdeles lekkert utført, ei bok som gir fotballen nye dimensjoner og ser spillet både fra øyeblikkets og stjernenes synsvinkel:

Gi oss en ball
så vi kan spille
på den store banen
Gi oss en ball
så vi kan suse
gjennom rommet
med verkende kropper
såre sjeler
Gi oss en ball
og en driblende engel.