Lenge leve Ally McBeal

I kveld dukker advokatfiguren Ally McBeal opp på TV2 igjen, i nok en episode av den amerikanske, i hjemlandet kontroversielle, serien med samme navn.

Hver tirsdag gjennom et par måneder har «Ally McBeal» vært med oss, lenge nok til at vi er blitt kjent med seriens personer, miljø og intrige, likevel har ikke den varslede stormen brutt løs her til lands. Åpenbart har verken hovedpersonens korte skjørt og påstått anorektiske utseende eller seriens like påstått mannssjåvinistiske grunnholdning klart å provosere TV2s seere, om stillheten nå måtte skyldes dårlig hype, sindighet eller apati.

  • I USA har særlig feminister gått hardt ut mot framstillingen av yngre, enslige kvinner i mannlige statusyrker, og seriens opphavsmann, David E. Kelley, er blitt anklaget for å ha laget Ally som en selvsentrert, giftegal og fundamentalt nevrotisk og usikker kvinne. Beskrivelsen er grei nok, men anklagerne overser glatt at knapt noen rollefigur i «Ally McBeal», verken mannlig eller kvinnelig, er en utpreget trygg, harmonisk og problemfri personlighet. Snarere er persongalleriet en ansamling dramaturgisk anvendelige særlinger, og like klart står det at Kelley- jurist og gift med Michelle Pfeiffer- ikke akter å skåne noen rase, legning eller livsanskuelse. Så har da også andre enn feminister tatt til spaltene i USA.
  • I Norge er «Ally McBeal» av enkelte anmeldere blitt omtalt som en «jenteserie». Med all respekt for både anmeldere og kvinnelige TV-seere vil jeg protestere: «Ally McBeal» er en profesjonelt sammenskrudd TV-konstruksjon med et høyere antall originaldeler enn vanlig i serieuniverset, og framstår som et funn av fiks TV-underholdning, også for menn. Som vedvarende pinlig berørt over gjengs TV-såpenivå, uten av den grunn å ønske meg Dostojevskij i hvert ledige sekund, gleder jeg meg stort over «Ally McBeal»s juridisk ikke helt troverdige viderverdigheter i Boston, over fortellerhåndverket og skuespillerprestasjonene og den litt skakke, fiktive verdenen som åpnes hver tirsdagskveld. Og ærlig talt: Fantes det ikke større trusler mot folkehelsa- den fysiske og mentale- enn Ally McBeals figur og skjørtelengde i dette fjernsynseventyret, ville verden vært nokså mye enklerefor alle.
POPULÆR Den nervøre og feminine Ally Mc Beal er populær blant norske TV-seere.