VEKSLER IKKE PENGER: Hvis folk tjener mer på å veksle penger på gata enn å ha en vanlig jobb, er noe veldig galt, skriver Dagbladets Morten Strand. Her ved Potemkin-trappene i Odessa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VEKSLER IKKE PENGER: Hvis folk tjener mer på å veksle penger på gata enn å ha en vanlig jobb, er noe veldig galt, skriver Dagbladets Morten Strand. Her ved Potemkin-trappene i Odessa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Lenge leve apatien

Hvis politisk apati er et godt tegn er Odessa Ukrainas modell-by. Søndagens presitentvalg betraktes med et skuldertrekk.

Kommentar

ODESSA (Dagbladet): Ved toppen av de berømte Potemkin-trappene står noen titalls aktivister som støtter revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev i februar.

- Vi er her for å forhindre pro-russiske provokasjoner, sier en ung mann fra Høyre Sektor, den fascistiske nasjonalistorganisasjonen som organiserte mye av den voldelige motstanden mot Janukovitsj-regimet da det ble styrtet i februar. Men i millionbyen Odessa er Høyre Sektor en like stor provokasjon som de pro-russiske separatistene som har tatt makta i Ukrainas østlige fylker Donetsk og Lugansk. For her er russisk det klart dominerende språket, og den russland-vennlige Viktor Janukovitsj fikk klart flest stemmer ved presidentvalget i 2010. Likevel betrakter folk flest demonstrantene fra Høyre Sektor med urban, likegyldig overbærenhet.

I TRAPPA ned mot havna er det også rolig. Det var her regissøren Sergej Eisenstein skjøt en av filmhistoriene mest berømte scener, til filmen «Panserkrysseren Potemkin». Scenen viser en avdeling kosakker som massakrerer fredelige demonstranter, og går mekanisk ned den nærmest endeløse trappa, skritt for skritt, mens de skyter på sivile. I en scene blir en ung mor med en barnevogn skutt, og barnevogna ruller ned trappa som et ondt varsel om det russiske imperiets skjebne i det første russiske revolusjonsåret i 1905. Nå er det det nye landet Ukrainas skjebne som enda en gang skal avgjøres. Men her er ingen barnevogn på vill flukt ned trappa. Folk spiser i stedet is, og en mann kommer bort og vil veksle penger. Euro er tross alt en mer solid valuta enn den ukrainske grivnaen, som har sunket 30 - 40 prosent i verdi siden revolusjonen i februar.

OG HER LIGGER mye av årsaken til mangelen på entusiasme. Når det lønner seg mer å veksle penger på gata enn å ha en vanlig jobb, er systemet sykt. En vanlig lønn for offentlige ansatte er på 2000 grivna, eller litt over 1000 kroner. I hvert fall så lenge grivnaen ikke faller ytterligere. I havna er aktiviteten minimal. Cruise-skipene har meldt avbud denne sesongen, og mange av dem som bebor de nesten tomme hotellene er utenlandske menn på jakt etter koner, eller sex. Og journalisene er selvsagt her, de er alltid et varsel om elendighet og dårlige tider der de dukker opp i horder.

OLGA ZIAKIEVITSJ sier det er helt utelukket at hun vil stemme i søndagens presidentvalg. Hun mener at uansett hvem som vinner så vil politikerne bare fortsette å stjele. Hun har selskap av mange. Velgeroppslutningen er normalt på bare rundt 40 prosent i Odessa fylke, det er 20 prosent mindre enn landsgjennomsnittet i Ukraina.

DET MÅTTE UTENBYS gjester til for å skape de voldelige forutsetningene for massakeren i fagforeningshuset 2. mai, der mer enn 40 mennesker - de aller fleste anti-Maidan aktivister - døde. Men freden har senket seg over Odessa, og alteret som er bygget over de døde står som en parentes i byens historie.

OG I MORGEN ER aktivistene fra Høyre Sektor tilbake der Potemkin-trappene ender, sier de bestemt. Som selvbestaltete garantister mot pro-russiske provokasjoner? Eller som enda et dårlig varsel om dette landets framtid?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.