Lenge leve elefanten

Elefanter er ålreite dyr. Men å frakte en slik koloss fra Lisboa til Wien er en komplisert operasjon.

NYLIG AVDØD: Jose Saramago var en forfatter med sans for livets ironi og ufrivillige humor.  EPA/GIUSEPPE GIGLIA  . .
NYLIG AVDØD: Jose Saramago var en forfatter med sans for livets ironi og ufrivillige humor. EPA/GIUSEPPE GIGLIA . . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er ikke hver dag det dukker opp en elefant i våre liv. Et menneske kan omfavnes av en elefant, men det er absolutt utenkelig at det motsatte skulle skje til gjengjeld. En elefant er, når den har lyst, også i stand til å sette i en liten galopp. I bunn og grunn vil mennesker og elefanter kanskje aldri forstå hverandre.

Disse utvalgte setningene, disse «sannhetene» om elefanten, er hentet fra forskjellige steder i José Saramagos roman «Elefantens reise», utgitt i 2008, nå oversatt til et gyngende vakkert norsk av Kjell Risvik.

En fantastisk, historisk fabel, en krønike med rot i virkeligheten, ført i pennen av en sprudlende opplagt José Saramago, den portugisiske Nobelprisvinneren som døde 18. juni i år, 87 år gammel. Boka er den nest siste han utga.

Over havet Saramago ville neppe vært uenig i at tilfeldighetene i høy grad styrer våre liv. Under et besøk ved universitetet i Salzburg i Østerrike ble han invitert til middag på en restaurant som het «Elefanten». Der fikk han øye på noen trefigurer som var utstilt i lokalet. De forestilte det for ham velkjente Belem-tårnet, som ligger i utkanten av Lisboa, dessuten en rekke andre europeiske landemerker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer