Lenge leve Ivar Aasen!

Når en sunnmørsk bygd står på hodet for en målsak er det to ting å gjøre: holde seg langt unna eller ta det innover seg - og ta konsekvensene. Dagbladet tok sjansen og oppsøkte den sunnmørske folkesjela ved åpningen av det nye Ivar Aasen-tunet i går.

La det være sagt med en gang: for 57 millioner har Ørsta fått et praktfullt kulturbygg tegnet av Sverre Fehn på Ivar Aasens fødeplass.

I Hovdebygda i Ørsta, bare noen få hundre meter unna hjertevennen Volda. Det var ei gild åpningsforestilling, med sterke kunstneriske krefter fra inn- og utland i det nye utendørsamfiet utenfor senteret. Kulturminister Ellen Horn erklærte senteret for åpnet i går formiddag og ga seg ut på et prosjekt som må være noe av det dristigste en norsk politiker har foretatt på denne siden av Jaglands 36,9. Hun framførte sin hyllingstale på nynorsk! I Ørsta!

I amfiet satt hele nynorskmafiaen. Kjente menn som Edvard Hoem, Ottar Grepstad, Hallvard T. Bjørgum, Henning Sommerro, Arild Riise, Narve Bjørgo og flere hundre andre kaffetørste holdt pusten. Gikk det en mumling gjennom forsamlingen der Horn sto i all sin Vestfold-bunad?

Vi dro ut

Været ble raskt for fint til å sitte stille. Vi besluttet heller å følge Tarjei Vesaas' ord i hans Ivar Aasen-dikt:

«Det går mangt eit menneske

og ser seg fritt ikring

for Ivar Aasens skuld».

Så vi dro ut i Ørsta-bygda. Gamle Ivar var selv en svært bereist mann. Han holdt seg på norske landeveier i årevis, og dannet slik et unikt grunnlag for sitt språkarbeid. På Ørsta ungdomsskole har Barbro Ose jobbet som lærer siden 1979 og har et historisk ansvar for å bringe Aasens innsats videre til nye generasjoner. Hun er en bestemt dame som synes å ta sin oppgave alvorlig.

- Det går fint å lære unge mennesker om Ivar Aasen. Det kommer helt an på læreren. Jeg har undervist i nynorsk i Trondheim, Smøla og Høland. Og elevene har ikke hatt problemer med å innse at deres egen dialekt er nærmere nynorsk enn de hadde trodd.

- Her er nynorsk hovedmålet. Men verden blir jo mindre, og hvilke språklige påvirkninger virker sterkest?

Pol på nynorsk

- Ungene blir mer påvirket av østlandsdialekt enn for eksempel Ålesunds-dialekt. Vi hører det først og fremst på enkelte ord. Nå sier de «vi» i stedet for «mi» og «hode» i stedet for «haudet». Og dativen er forsvunnet helt, sier Barbro og ser sorgfull opp mot sunnmørstindene.

Polet neste. I november 1998 skjedde det ufattelige at Ørsta fikk vinmonopol. Det etter lang og hard debatt hvor avholdsfolk tømte seg for krefter uten nytte. Pol ble det, og bortgjemt er det. Det kunne ha ligget flott til nede i sentrum, men ligger til oppe i høyden ved flyplassen. Men se om ikke Ivar Aasen er med her også!

- Vi er et av de få pol i landet med nynorsk prisliste, reklamerer butikksjef Brit Baarholm.

- Og da blir «Jacobs Creek»...?

- Det må vel bli Krekkjå hass Jakob.

Det er et herlig øyeblikk å gå mellom hyllene til Brit og vite at man er på Sunnmøre.

- Du har ikke opplevd kvalm - demonstrasjoner av noen art siden polet kom hit?

- Nei, det har gått helt fint. Jeg tror at folk synes det er bra med kontrollerte former når det først skal være alkoholutsalg.

Vi prøvesmaker Dei Nynorske Festspela sin festivalvin en dag før premieren, og kan garantere for en smakfull opplevelse. Bare det ikke går med oss etter at disse linjene er skrevet, som det gikk med gamle Ivar i romjula 1840. Når ting ble litt kinky for Ivar, skrev han dagboknotater på engelsk. Landsmålet dekket sannheten kanskje ikke sterkt nok for denne romjulsopplevelsen: «Little weak in the mind, perhaps an effect of, that my all times inquiet and passionate head in those days, sometimes had been upwarmed with drinking.»

Ørsta- Volda

Til slutt må vi få skrive litt om Ørsta- Volda-problematikken. Det er tanker i sving om kommunesammenslåing av de to naboene. I en undersøkelse offentliggjort i Sunnmørsposten svarer bare 33 prosent av kommunestyrerepresentantene at de ønsker dette. Et av de vektigste argumentene mot er ulik kultur og identitet . Et sitat av Hamsun er kanskje på sin plass: «La meg få falle besvimet om av latter». Det er fattige ni kilometer mellom Ørsta og Volda sentrum og det er all grunn til å nippe tak i blådressen til Ørsta-ordføreren på vei til Aasen-fest.

- Jo, det er en forskjell på oss, sier Nils Taklo.

- Volda er ei særprega jordbruks, fiskeri- og skolebygd. Det er høyere under taket hos oss, vi er mer utadrettet, mener Tokle.

Noen hver kan få et altfor svakt øyeblikk og tenke på å bli sunnmøring. Når de står en morgen midt blant fjellene og ser på de vakre alpene og vet at det er nybakte sveler om bord på MRF-ferja de snart skal over med. Heldigvis gir kvelden rom for ettertanke.

ARKITEKTEN: Alle skamroste Sverre Fehn under åpningen av Ivar Aasen-tunet i går. - Det har vært litt av en jobb å levendegjøre Ivar Aasen, sier Fehn.