Lenge leve presidenten

- Jeg syns han er «full of shit», for å være ærlig, sier Hollywood-skuespilleren Martin Sheen. Hvem drittsekken er? Jo, den nyvalgte presidenten i USA, George W. Bush.

Bush eller Gore - eller Bartlet? De som besøker Internett-sidene til TV-serien «Presidenten» («The West Wing») er ikke i tvil. 54,9 prosent fortrekker den presidenten Sheen spiller på TV, framfor de to trauste typene som ikke skapte særlig begeistring under høstens valgkamp.

- Jeg syns Bush er en bølle. Han har ikke noe hjerte. Det skremmer meg, sier Martin Sheen i november-utgaven av magasinet George.

- Han er for sint. Han snakker for høyt. Han later som han har medfølelse, men det er ikke ekte, fortsetter TV-stjernen og kaller George W. Bush «en dårlig komiker».

Suksess

Selv er Sheen en svært dyktig skuespiller, og suksessen med rollefiguren Josiah Bartlet har gitt ham muligheten til å si hva han mener om det meste. For tida gjør han det helt klart at han ikke har noe til overs for republikanerne.

«The West Wing» er både en kritikersuksess og publikumsfavoritt. 38 millioner amerikanere så sesongpremieren på NBC i høst (vel 100 millioner stemte ved presidentvalget).

Klokka 23.15 i går kveld sendte NRK1 den sjuende episoden. 290000 nordmenn sitter oppe til nærmere midnatt og følger med på hva som foregår i denne fantasiversjonen av Bill Clintons hvite hus.

Det er ikke for seint å henge seg på. Markedsandelen er 32 prosent og NRK tar neppe serien av plakaten med det første.

Hode og hjerte

Utallige amerikanske filmer har vist oss livet i Det hvite hus, men det har sjelden vært bedre framstilt enn dette.

I går var det offisiell middag for presidenten i Indonesia, samtidig som problemer dukket opp på alle kanter: Militante høyreekstremister, den skumle orkanen Sarah og lastebilsjåfører med streikeplaner. Det var en vanlig dag på kontoret i vestfløyen, og også «business as usual» for nasjonens First Lady, spilt av Stockard Channing.

Men hva skjer når Bush blir president? spør amerikansk presse. To kjente republikanere er i høst engasjert som konsulenter for serien, men produsenten, Aaron Sorkin, lover å fortsette i samme liberale spor.

Og med «Dubya» snart på plass i Det hvite hus, kan det gå mot økt oppslutning for Josiah Bartlet - en president med både hode og hjerte på rett sted, slik de bare kan skapes i Hollywood.