GOD HELSE: Kanskje du er en av de som vil leve live hardt, på fullt gir, og ikke bryr deg om det holder til du er 60 eller 70, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat
GOD HELSE: Kanskje du er en av de som vil leve live hardt, på fullt gir, og ikke bryr deg om det holder til du er 60 eller 70, skriver artikkelforfatteren. Foto: PrivatVis mer

Lenge leve, reklamerer Facebook

Er det å leve lengst mulig et mål for alle?

Meninger

For et par dager siden fikk jeg øye på en reklame på Facebook. Et treningssenter forteller sine lesere at trening kan forlenge livet med 5 år.

Men er det å leve lengst mulig alltid et mål; og et mål for alle?

Helse i dagens samfunn defineres ofte gjennom et snevert syn av fravær av sykdom og god fysisk form; noen ganger supplert av en eller annen overflatisk element av psykisk helse, som oftest satt i et «leve lengst perspektiv». Det «leve lengst perspektivet» representerer en ideologisk tankegang, som er grunnlaget for de fleste tiltakene rettet mot helse, men som sjeldent tar høyde for de individuelle ønskene og målene for helse, hver av oss har i livet.

Hvor lenge har du ønske om å leve?

Kanskje du er en av de som vil leve live hardt, på fullt gir, og ikke bryr deg om det holder til du er 60 eller 70. Eller kanskje er du en av dem som vil ta maks ut av livet, og vil kjempe for hver eneste dag som man kan skvise ut av en tilværelse, og gleder deg til hundreårsdagen. Det er nettopp denne individuelle forskjellen av forventningen til helse og liv, som dagens samfunn tar lite hensyn til. «Vi mennesker er individer» høres ut som et hundre ganger gjentatt klisjé, men en klisjé som glemmes fort, spesielt når det kommer til helse.

Den første setningen jeg ble fortalt da jeg studerte helsefremmende arbeid, var at helse er umulig å definere. Det er et så individuelt og variert fenomen at det er umulig å enes om en felles definisjon, således er også målet for helse og livet individuelt og variert. Det som er helse for meg, er ikke nødvendigvis helse for deg og vi begge vil ha forskjellige mål og ønsker for helse og livet.

Dagens samfunn og staten har et overordnet mål om en befolkning med god helse, men liker sjeldent å ta hensyn til individuelle ønsker, mål og syn på helse; selv om det absolutt burde blitt gjort. Det er nettopp i de individuelle ønskene og målene hvor nøkkelen til god helse ligger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.