Lenge siden du lot deg skremme av troll?

To nye barnebøker vil endre på det.

SKUMLE TROLL: Trollene er ikke til å spøke med, slik de beskrives i to ferske norske fantasybøker for barn. Her er et utsnitt fra en av illustrasjonene i Martin Fyrileivs «Bergtatt». Illustrasjon: ANDREAS FYRILEIV
SKUMLE TROLL: Trollene er ikke til å spøke med, slik de beskrives i to ferske norske fantasybøker for barn. Her er et utsnitt fra en av illustrasjonene i Martin Fyrileivs «Bergtatt». Illustrasjon: ANDREAS FYRILEIV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Norrøn mytologi er en skattkiste som mange inspirasjonstørste fantasyforfattere har forsynt seg fra. Men monstrene som har skremt nordiske barn i generasjoner har kanskje ikke blitt ansett som sofistikerte nok til å få hovedroller i moderne litteratur.

Det er sjelden trollene får rollen som hovedfiende. Klumsete, vortebefengte og dumme som de etter sigende skal være, har de hatt lite å stille opp med mot vakre vampyrer og onde trollmenn.

Men vent! Denne måneden blir trollpakket beæret med hele tre bokutgivelser samtidig. Forrige uke lanserte svenske Stefan Spjut sin kritikerroste roman «Stallo» på norsk. Boka er basert på samiske myter om troll, og er visstnok en favoritt hos Karl Ove Knausgård.

Samtidig debuterer barnebokforfatterne Alexander Løken og Martin Fyrileiv med hver sin fantasybok om troll.

Ekspedisjon i Østerdalen Alexander Løkens «Trollskallen» er mest original. Han blander norrøn mytologi med inspirasjon fra Arthur Conan Doyles «The Lost World» og Charles Dickens? «Oliver Twist»: Foreldreløse Edvard Frost jobber som løpegutt i Kristiania i 1887, da en eksentrisk professor vil ha ham med seg på ekspedisjon til de dype skogene i Østerdalen. Der er det funnet en mystisk, kjempediger hodeskalle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer