Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lengter mot nord

Ketil Bjørnstad (51) er årets festspillkunstner i Nord-Norge. Han starter sin hyllest til landsdelen allerede i dag, på åpningsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Nord-Norge har jeg møtt så mange interessante mennesker at det er nok for et helt liv. Fra Helgelandskysten til Pasvikdalen har jeg hatt store opplevelser, sier Ketil Bjørnstad. Han ramser opp naturopplevelser, Alta-aksjonen, møter med mennesker, oppstarten av et feministnettverk i Tromsø, musikkminner, reiseminner og nær-døden-opplevelser.

- Et par ganger har jeg nesten dødd i Nord-Norge. Men det er ikke noe å snakke om.

Første gang han var i landsdelen var tidlig på 70-tallet. Siden har han jevnlig vært nordover, og går det for lang tid mellom hver gang, føler han lengsel.

Lengsel

De siste åra er det Bodø og Tromsø han har besøkt mest. Og Harstad. I dag leser han sin prolog der, og han har urframføring av verket «Seafarer's Song». Nils Petter Molvær, Kristin Asbjørnsen, Eivind Aarset og flere deltar.

- Min lengsel er trygg. Men det gjelder ikke alle. Jeg tenker på flyktningene som kommer fra Marokko over til Spania. De som drukner og flyter i land i Ceuta. Jeg sammenlikner min reise på nattoget, mot lyset, med den reisen de gjør. «Seafarer's Song» er en hyllest til dem som ikke kom fram.

Han har valgt dikt og tekster av Homer, Shakespeare, Stein Mehren, Emily Dickinson, Helen Hunt Jackson, Oscar Wilde, Emily Brontë og Rudyard Kipling, og han har diktet videre på avisartikler fra The Guardian.

Det er fjerde gang han besøker Festspillene i Nord-Norge som artist. Han var der i 1986, med Kari Bremnes i 1998 og med Anneli Drecker i fjor.

Gir tilbake

I år er første gang han får med seg hele festivalen, og han har bestemt seg for å gi mye tilbake: En prolog, «Seafarer's Song», en konsert med Terje Rypdal, to litteraturkvelder, blant annet med Laila Stien og Lars Saabye Christensen og avslutningskonsert sammen med Ole Edvard Antonsen og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge - også den med en urframføring, «Ariso Dolente - Seafarer's Epilogue».

- Jeg tar livet av så mange mennesker i «Seafarer's Song». Jeg måtte gi dem en begravelse, sier multikunstneren. Og ler.