Lengtet hjem fra Frankrike

Lars (17) skrev sommerdiktet på toget.

(Dagbladet.no): - Nå sitter jeg her og gliser fra øre til øre, og synes alt er «berre lekkert,» skriver Lars Haga Raavand (17) da han får vite at han er månedens poet.

Diktet hans handler humoristisk om en litt sliten Gud. Selv om Lars er «ganske så lite kristen av natur,» som han sier.

- Hvorfor tenkte du Gud var sliten, synes du ikke det går riktig vei her i verden?

-  Ja, det er kanskje litt derfor, dagens fokus er kanskje litt i overkant på materielle goder og sånne ting. Det viser vel kanskje at Gud etter utallige evigheter bak roret begynner å bli litt sliten, kanskje en avløsning hadde vært på sin plass, svarer Lars.

Med et lurt smil gjør han det imidlertid raskt klart:

- Helt ærlig er ingenting av dette veldig gjennomtenkt. Det er bare det at i pur kjedsomhet detter gjerne de merkeligste ideer og innfall ned i folks hoder, noe som av og til kan gi svært uventede resultater.

Han satt på tog fra Paris til Marseille og kjedet seg da han skrev det, på vei til en ukes campingferie i Sør-Frankrike før han dro hjem igjen til Norge.

- Jeg ble litt rastløs og måtte ha noe å gjøre, sier Lars.

Selvmedlidende

Lars er ganske ny i Skolekammeret. Han har skrevet dikt der i et halvt års tid. Mens han gikk sitt første år på videregående skole i Frankrike.

- Det var forresten der jeg begynte å skrive dikt. Full av hjemlengsel og selvmedlidenhet fant jeg behov for terapi, og fant det i poesiens verden, forteller han.

Nå begynner han på Frederik 2 på VK1 allmenn i Fredrikstad. Å bli sommerens poet er en god start på skoleåret:

- Skikkelig stilige saker. Tusen takk og ha en fortreffelig aften!, hilser Lars.

Her er diktet

«Tingen. Innse vil ingen.»

i sine glansdager

skapte han verden på seks

bruker han ni måneder

på ett barn

snart utvisket

som kuken på pulten

til Doffen

læreren så det

Juryen: «They never come back»

Sommerens dikt er en springende blanding av humor og alvor, kanskje mest humor, men samtidig med en snedig, ettertenksom undertone. Analfabeten avslører nådeløst humoristisk guddommens akselererende forfall (noe enhver historielærer med rimelig brukbar utdanning i faget, kan bekrefte). Gud var i sine glansdager raskere enn Ben Johnson. Skapte alt i ein-zwei-drei.

Nå trenger han dop. Han er blitt treg. Tung i sessen (Yerka, polsk surrealist). Stiller knapt nok opp i et lite kretsstevne i Rakkestad. Eller trekker han seg helt tilbake - «utvisket / som kuken på pulten / til Doffen»?

For juryen,

Kristian Rishøi

I juryen sitter Niels Schia, Kristian Rishøi (diktlærer i Skolekammeret) og Maria Børja.

LITE KRISTEN; Gud er nok litt sliten, mener sommerens poet, Lars Haga Raavand.