Leni Riefenstahl er død

Hitlers favorittregissør ble 101 år.

 • Les også i Magasinet: Hitlers filmafvoritt
 • Se filmskaperens hjemmeside

  Filmskaperen Riefenstahl døde mandag 101 år gammel, melder AP. Filmskaperens helse var svekket etter skader hun pådro seg i flere ulykker. Hun sovnet stille inn i sitt eget hjem mandag kveld, opplyser hennes venn Horst Kettner til det tyske magsinet Buntes nettutgave.

  Dykket som 100-åring


  I august i fjor fylte Riefenstahl hundre år. Og det var en sprek 100-åring som feiret bursdagen. Filmlegenden slapp sin første film siden 1954. Hun hadde samlet undervannsopptak fra mer enn 2000 dykk i farvannene rundt Papua Ny-Guinea i årene mellom 1974 og 2000. Den gamle damen hadde hoppet i dykkedrakten for å filme hai.

  Huskes som Hitlers regissør


  Men det er for sine gamle filmer at Leni Riefenstahl vil bli husket.

  Som Hitlers favorittregissør ga hun Nazi-Tyskland en estetisk fasade, og historikere som Hilmar Hoffmann og Guido Knopp beskriver Riefenstahl som en stor propagandist. Med filmene «Viljens triumf» (1935) og «Olympia» (1936) ble Riefenstahl en viktig del av nazistenes velsmurte propagandamaskin. For det har hun aldri blitt glemt, til tross for at hun nekter å ha sympatisert med Hitlers ideologi.

  Forbindelsene til Hitlers regime kastet skygger over Riefenstahls karriere. Hun ble tiltalt som nazi-sympatisør etter andre verdenskrig, men slapp fengselsstraff.

  Fremdeles mener mange at regissøren glorifiserte Føreren og nazi-partiet i filmene sine. Dette ble blankt avvist av Riefenstahl selv, som like til det siste hevdet seg misforstått. I stedet la hun vekt på at hennes filmer var prisbelønnet kunst - og ikke ideologi eller nazi-propaganda.

  Til og med så sent som i fjor ble Riefenstahl etterforsket for å ha nektet for Holocaust etter hun sa at hun ikke visste at sigøynere som ble hentet fra konsentrasjonsleire for å delta i en av filmene hennes senere døde i leirene. Myndighetene henla etter hvert saken.

  Stolt av filmene


  I et intervju med AP i fjor sa Riefenstahl dramatisk nok at hun «beklaget at hun var født», men at hun ikke skulle kritiseres for sine mesterverk.

  - Jeg vet ikke hva jeg skal beklage. Jeg kan ikke beklage, for eksempel, at jeg laget filmen «Viljens triumf». Den vant topprisen. Alle mine filmer vant priser.

  Forfatter Jürgen Trimborn som skrev biografien «Riefenstahl: A German Career,» sier filmskaperen ikke kan beklage nazi-filmene fordi nettopp disse var kjernen i hennes karriere.

  - Man kan ikke snakke om Leni Riefenstahl uten å se på hele hennes karriere i Det tredje riket. Hennes viktigste filmer ble laget da. «Viljens triumf», «Olympia», det er de hun er kjent for, sier forfatteren.

  - Man kan bruke den til propaganda, men i og for seg er det ingen propagandafilm. Den har overhodet ingen kommentarer. Det finnes ikke et eneste antisemittisk utsagn i filmen min, sa Leni.

  - Hun var kanskje ikke en antisemittisk kvinne, men hun var likevel klar over hva som foregikk, hevder forfatteren Rainer Rother, som har skrevet den siste biografien over Riefenstahl.

  «Viljens triumf» handler om nazistenes store partikongresser i Nürnberg i 1933, 1934 og 1935. Filmen vant gull i Venecia i 1935 og i Verdensutstillingen i Paris i 1937. Året etter kom Olympia-filmene, om Hitler-Tysklands OL i Berlin i 1936. De fikk gull i Paris i 1937, betegnelsen «verdens beste film» i Venecia i 1938 og IOCs spesialpris i 1939.

  På jakt etter skjønnhet


  I dag beskrives hun som en utrøttelig innovatør for film og fototeknikk. Hennes karriere sentrerte rundt eventyr og det å portrettere fysisk skjønnhet.

  Riefenstahl selv sa at hun alltid har lett etter det vakre, enten det kunne finnes i Nazi-filmene eller de andre.

  - Jeg har alltid sett mer av det gode og vakre enn det stygge og syke. Gjennom min optimisme har jeg fanget det vakre i livet, sa Riefenstahl.

  Hun var født Helene Bertha Amalie Riefenstahl 22. august 1902. Hun var det førstefødte til Alfred Riefenstahl, eieren av et ventilasjonsfirma, og kona Bertha Scherlach.

<B>Forhatt forbindelse: </B>Arkivbildet viser Adolf Hitler (i midten) og Leni Riefenstahl på utendørs befaring i Berlin. Årstallet er anslått til omtrent 1940.
Sovnet stille inn: Leni Riefenstahl avbildet da hun presenterte boka «Fem Liv» for to år siden