Lenket til filmen

I dag reiser filmbrødrene Thomas Robsahm og Gianmarco Tognazzi til Haugesund med «S.O.S», der Tognazzi blir lenket til en seng med håndjern. Nå vil de jobbe mer sammen.

Thomas Robsahm er tilbake som regissør med en film i den sjeldne sjangeren «bedmovie». Ideen er over fem år gammel, da bygd rundt en damegal bilselger fra for eksempel Strømmen. Nå handler «S.O.S» om Angelo fra Roma - fortsatt bilselger. I en veldig italiensk film, spilt inn i Roma. Han fikk aldri penger til filmen i Norge.

- Mange tror jeg har laget filmen i Roma for å kunne lage så mye lidenskap. Men det skyldes økonomien, forteller Robsahm. Derfor ble manuset oversatt. Endelig skulle han jobbe sammen med broren Gianmarco i Italia.

22 filmer

- Han har vært hovedkontakten min i det italienske systemet. I tillegg til å være skuespiller, driver han produksjonsselskapet «Videolucky».

- «Video» er ikke så rart sier Gianmarco - men «lucky» har jeg ikke sett så mye til ennå, legger han beskjedent til. Mannen har 22 spillefilmer bak seg, men i Robsahms film utvider han komedierepertoaret han er mest kjent for.

- Han hadde stjernenavn stort nok til å skaffe flere filmmillioner enn jeg greide her i Norge, forklarer Thomas.

- Hvordan var det å ha ansvaret for å gi liv til sin brors manus?

- Prestasjonsangsten er mye større overfor ens egen bror, sier Gianmarco. Begge begynner å le.

- Og ikke minst har vi lagt så mye penger i dette begge to - at vi vet at hver tagning koster penger. Men Gianmarco må lære seg norsk eller engelsk til min neste film «Sjokolade». For vi skal jobbe mer sammen, sier Thomas.

Lavkost

Med sju millioner kroner har brødrene kommet opp med en film hvor hele handlingen foregår i sprinkelsengen. Gianmarco spiller Angelo, som blir lenket fast med håndjern til sengen av den kjærlighetshungrige Alba.

- Tror man mer på den kompromissløse kjærlighetshistorien i «S.O.S» på italiensk - enn på norsk?

- Distansen gjør at man ser filmen på en annen måte, men dette kan aldri være en unnskyldning. Du redder muligens unna et par styltete replikker, men manuset må uansett være godt. Robsahm avbryter seg selv.

- Faktisk ba italienerne oss å gjøre Alba mindre heftig og mer troverdig. For eksempel mente de at håndjern og dildo i skuffen ikke var noe for unge damer. Det hørte vi aldri noe om her i Norge.

I Dagbladet i morgen kan du lese anmeldelsen av «S.O.S» og møte Thomas Robsahm i Portrettet.