Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lennons norske halvsøster

CHANDLERS FORD (Dagbladet): Ingrid Maria Pedersen var bare en måned gammel da John Lennons mor, Julia, adopterte henne bort til den norske sjømannen Peder Pedersen og hans engelske kone Margaret. Ingen fortalte henne at hun egentlig het Victoria Elizabeth Lennon. Hun var 21 og Beatles-feberen rådde da hun fikk det første signalet om at hun var i slekt med en av datidens største helter. Beatles-feberen rådde da hun fikk det første signalet om at hun var i slekt med en av datidens største helter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg må fortelle deg, du er adoptert. Du er John Lennons halvsøster, fortalte Margaret Pedersen henne. Noe mer fikk hun ikke av adoptivmora. Teamet var fra da av tabu i Pedersen-familien. Men innimellom kom adoptivmora med flere hint. Blant annet spurte Margaret Pedersen adoptivdatteren hvem Ingrid syntes var søtest i Beatles. -Synes du ikke det er John Lennon, spurte adoptivmora. -Jeg svarte nei fordi jeg var mest opptatt av Paul MccCartney.

Tanta ga imidlertid Ingrid mer å tenke på. --John ble intervjuet på TV, og da spurte tante: Synes du ikke du er litt lik din bror? Men min adoptivmor ville ikke si noe. Da nyheten kom om at John var skutt forlot min mor rommet. Hun var kanskje redd for at noe skulle skje, sier Ingrid Pedersen til avisa The Sun.

-Noe døde i meg

I 1980 - da John Lennon ble skutt ned og drept på åpen gate i New York - var Ingrid sikker i sin sak: Hun var John Lennons halvsøster. -Det var som om noe i meg døde. Jeg visste at Paul hadde lett etter meg, men jeg var forhindret fra å svare. Da han døde var det som om noe av min forhistorie hadde forsvunnet. Jeg gråt og gråt. En idiot med en revolver hadde ødelagt alle muligheter for å møtes, sier Ingrid Pedersen.

Ingrid husker godt hvordan hennes adoptivmor reagerte på den tragiske nyheten: 'Stakkars mann. Så forlot hun rommet'. Heller ikke da Lennons to søstre sto fram på TV og ba henne gi lyd fra seg, sa adoptivforeldrene noe. -Mamma og pappa sa ingenting. Det var som min forhistorie ikke eksisterte, sier Ingrid. Men i går sprakk nyheten og med det er ett av popverdens best bevarte hemmligheter løst av avisa The Sun. Dagbladet kan i dag presentere historien og de eksklusive bildene.(Desverre gjelder rettighetene til disse bildene bare for papiravisen.)

Kinofrelst mor

Ingrids historie begynner sommeren 1945. Hun ble født på et sykehus i Liverpool 19. juni 1945 og fikk navnet Victoria Elizabeth Lennon. Julian Lennon var da fem år og bodde sammen med mamma Julia i Newcastle Street, en mil unna sykehuset der Ingrid ble født. Julia Lennon hadde skilt lag med Johns far, Alf i 1943, som emigrerte til USA. I 1944 hadde hun et kortvarig forhold til Taffy Williams. Denne mannen er Ingrid Pedersens kjødelige far. De traff hverandre da Julia jobbet som serveringsdame på en luguber restaurant i Penny Lane. Taffy Williams var villig til å ta ansvaret for det nye barnet, men nektet å påta seg ansvaret for John Lennon. Julia Lennon ga ham klar beskjed om at det var 'alle eller ingen'. Waliseren Taffy valgte ingen, og forsvant ut av familien Lennons liv.

Adopsjon

Julia Lennons far George 'Pop' Stanley var bekymret for sin datter, som han mente levde et for viltert liv. 'Pop' foreslo at datteren burde adoptere bort det nye barnet. Julia Lennon henvendte seg da til sin venninne Margaret Pedersen(25), som ganske nylig hadde giftet seg med nordmannen Peder Pedersen(38). Margaret og Peder Pedersen kunne ikke få barn, og når Margaret Pedersen hørte at det nye barnet skulle adopteres bort meldte hun seg for adopsjon. Slik ble Victoria Elizabeth Lennon halvt norsk. Hun ble omdøpt, og gitt navnet Lillian Ingrid Maria Pedersen.

Detektiv-jakt

Etter at Ingrid var født ble Julia Lennon forelsket i kelneren John Dykins, og i 1947 fødte hun en ny halvsøster av John Lennon. Hun ble kalt Julia. I 1949 fødte Julia Lennon en ny datter. Hennes navn er Jacqui Gertrude. John Lennons søstre har i årevis lett etter sin ukjente søster. John Lennon vokste opp hos sin tante Mimi og hennes mann George, og fikk i voksen alder vite at han hadde en halvsøster som ble adoptert bort i 1950. Den ukjente halvsøsteren ble en besettelse for musikkidolet John Lennon, og kort tid etter at The Beatles ble verdens mest kjente band starteten intens jakt på sin halvsøster. John Lennon brukte store penger på jakten, og svært mange private etterforskere reiste verden rundt på jakt etter den ukjente, bortadopterte søsteren. Men alle bestrebelser var forgjeves. John Lennon annonserte både i England og Norge etter Victoria Pedersen, men det var ingen som svarte på henvendelsen. Ingen fant Ingrid Pedersen, og ingen lykkes i å kople kvinnen til popidolet. Lennon visste nemlig ikke at Peder og Margaret Pedersen hadde gitt den lille jenta et nytt navn: Ingrid Pedersen. John Lennon skrev også balladen 'You've Got To Hide Your Love Away', som var ment å skildre den deseperate jakten.

Det lille skrinet

Ingrid Pedersen hadde avlagt et indre løfte. Hun ønsket ikke å tilkjenne gi seg for omverdenen så lenge hennes adoptivmor var i live. Men for fem uker siden døde Margaret Pedersen, og da tok Ingrid mot til seg og fant fram skrinet der mora i alle år hadde skjult sannheten. -Jeg visste mor hadde en liten blikkboks med papirer i sitt garderobeskap. Jeg bestemte meg for å gå gjennom papirene, og der fant jeg alt. Mitt fødselsbevis, adopsjonspapirene og alt. Sannheten var endelig kommet fram. Jeg var John Lennons ukjente søster, forteller Ingrid Pedersen. -Jeg fikk da endelig vite at jeg var Victoria Elizabeth Lennon, popstjernens halvsøster. Jeg var kvinnen John Lennon hadde lett etter over hele verden i flere år. Ingrid Pedersen jobber nå som kontoransatt ved Southampton Maternity hosiptal, og flyttet tilbake til landsbyen Chandlers Ford etter at hun ble skilt fra sin barndomskjæreste. I landsbyen bor også hennes adoptivfar Peder Pedersen. Han er 93 år gammel, og redusert. Han ønsket i går ikke å uttale seg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!