Lensmann blir krimhelt

Jørgen Jæger (56) debuterer som krimforfatter med lensmann Ole Vik i hovedrollen. Laksevåg-lensmannen Harald Andersen har vært konsulent underveis.

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Jørgen Jæger har vært selger i hele sitt voksne liv, men begynte å skrive på 1980-tallet. Det ble en del refuserte romanforsøk, men nå har han fått antatt tre kriminalromaner om lensmann Ole Vik. I den første boka er oppdraget å finne en morder og hva som skjedde med en paranoid skraphandler. Vik holder til i den fiktive vestlandsbygda Fjellberghavn.

Sterk personlighet

- Der er det fredelig som i de fleste små bygder, men på krimfronten skjer det likevel nesten like mye som i Oslo, sier forfatteren.

Han har valgt seg en lensmann som helt - i stedet for den klassiske private etterforskeren.

- Med en lensmann i hovedrollen må jeg forholde meg til virkeligheten, men jeg kutter ut alt det kjedelige etterforskningsarbeidet og konsentrerer meg om det som er spennende. Ole Vik er en sterk personlighet. Han er høyt profilert på landsbasis og blir ofte invitert til tv-debatter.

Konsulent

Sånn sett minner Vik mye om den virkelige lensmann Harald Andersen i Laksevåg lensmannsdistrikt i Bergen. Andersen har vært konsulent for forfatteren.

- Andersen og Vik er fargeklatter begge to. De er også flinke i sitt fag, men er to vidt forskjellige typer. Andersen har hjulpet meg med det politifaglige innholdet sammen med politietterforsker Edvin Hansen ved Fana politistasjon, sier Jæger.

- Jæger er en dyktig skribent og klarer seg godt på egen hånd. Han er perfeksjonist og vil at alt skal være korrekt, men det var ikke mye for meg å korrigere. Når man ikke jobber i politiet selv, er det umulig å kjenne all terminologien og det politifaglige arbeidet, sier Harald Andersen.

Minner om Maigret

- Ole Vik er en morsom type som jeg tror leserne vil like. Men jeg kan ikke si at jeg kjenner meg igjen i figuren, sier han. Professor Willy Dahl i nordisk litteratur var til stede da den første romanen «Skyggejakten» ble lansert i Bergen i går. Han ønsker den nye krimforfatteren fra Bergen hjertelig velkommen på markedet, og sier at den første romanen føyer seg inn i en sjanger som prioriterer den sindige betjenten.

- Det minner noe om helten Jules Maigret i bøkene til Georges Simenon, sier Willy Dahl. Den fjerde boka er allerede under arbeid, og forfatteren har fått blod på tann. Han vil gjerne skrive til han blir 90.

- Vi har skrevet kontrakt for en hel serie, men vi aner ikke hvor mange bøker det vil bli, sier redaksjonssjef Tomas Algard i forlaget Damm.