Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amanda

Leon Bashirs oppgjør med norsk filmbransje: Derfor stormet han Amanda-scenen

Filmskaperen og skuespilleren angrer ikke på Amanda-stuntet.

FUCK OFF: Leon Bashir tar et oppgjør med norsk filmbransje, som han mener er feig, falsk og politisk korrekt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FUCK OFF: Leon Bashir tar et oppgjør med norsk filmbransje, som han mener er feig, falsk og politisk korrekt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): - Jeg skal være ærlig, og jeg har ikke noe filter. Jeg orker ikke å ha på noe filter.

Leon Bashir (39) fyrer opp en sigarett på kaia i Haugesund. Snart ett døgn har gått siden han skapte overskrifter ved å storme scenen under Amandapris-utdelingen, for å holde en kritisk tale mot norsk filmindustri.

Filmskaperen og skuespilleren kvitterte med «fuck off» og en langfinger i været, før han gikk av scenen og ble møtt av sikkerhetsvakter.

- Angrer på det du gjorde i går?

Svaret kommer kontant.

- Egentlig ikke. Jeg visste hva jeg skulle gjøre. Det eneste jeg bryr meg om, er at jeg gjerne ville skånet barna mine for det. Men jeg tror ikke de er oppe så seint.

Vil ikke jatte med

Bashir forteller at han i forkant av Amanda-showet hadde planlagt å gå opp på scenen.

Hans egen film «Gjengangere» var nominert i to Amanda-kategorier, Beste mannlige skuespiller og Beste mannlige birolle, men vant ingen av dem.

Mot slutten av prisutdelingen grep han mikrofonen.

- Jeg har holdt kjeft hele livet. Jeg kunne jattet med, men jeg vil ikke jatte, sier Bashir til Dagbladet søndag.

Kjernen i filmskaperens kritikk er følgende:

  • Det er noen få utvalgte som har «klippekort» på støtte i norsk filmbransje.
  • Den massive hyllesten av Iram Haqs film «Hva vil folk si» bunner i en feighet i filmbransjen og Amanda-juryen.

Etterlyser mot

- Jeg føler generelt at det er monopol i norsk filmbransje. Det er ikke sjans i havet for nyetablerte selskaper på noen som helst måte. Uansett om man går nye veier eller det kommer nye ordninger, det spiller ingen rolle, sier Bashir.

«Gjengangere» har ingen offentlig produksjonsstøtte og er selvfinansiert. Bashir fikk heller ikke etterhåndsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI), da «Gjengangere» ikke nådde grensen på 35 000 solgte kinobilletter.

39-åringen etterlyser mer mot fra blant andre NFI, som årlig deler ut flere titalls millioner til norske filmprosjekter.

- Det er veldig få som tør å satse på noe, selv om de vet innerst inne at det er veldig bra. De tør ikke satse, med mindre det er et av de fire-fem hovedselskapene som lager film i Norge, hevder Bashir.

- Det er en lobbyvirksomhet.

FENGSELSDRAMA: Leon Bashirs «Gjengangere» er en film om den yrkeskriminelle mannen Josef som har tilbrakt mesteparten av livet sitt i fengsel. Vis mer Vis mer

Tar kritikken på alvor

Lars Løge er avdelingsdirektør for utviklings- og produksjonsavdelingen i NFI. Han sier at utsagnene fra Bashir ikke er noen fremmed kritikk for dem.

- For noen filmskapere vil det føles slik at det er få produsenter som får store summer. Det er til dels riktig. Jeg kan forstå at noen reagerer på det.

Løge forklarer det slik:

- NFI må sørge for at det blir en viss kontinuitet hos folk som viser gjennomføringsevne, og som kommer til resultater gang på gang.

- I spillefilm-bransjen er det knallharde krav. Det holder ikke bare med et godt manus. Du må kunne vise til gjennomføringsevne, og at du har næring som stimulerer bransjen. Det er mye kontekst rundt en tildeling som ikke bare dreier seg om hjerte.

Avdelingsdirektøren påpeker at NFI tildeler midler til flere filmskapere enn bare et lite utvalg «storfisker», men at det da ofte er mindre summer.

- Hvis det er de samme produsentene som får de store summene gang på gang, risikerer vi ikke da en fattigere norsk spillefilm-fauna?

- Er det noe vi vil unngå, er det at norsk spillefilm oppleves ensrettet. Det Leon Bashir sier, er ikke kritikk vi føyser vekk uten å bry oss. Vi har konkrete prosesser på gang i NFI for å se hvordan vi kan sørge for en tydelig bredde.

- Urettferdig og feigt

Amandapris-utdelingen arrangeres av NFI og Filmfestivalen i Haugesund.

I lys av den manglende filmstøtten mener Bashir det er falskt at «Gjengangere» ble Amanda-nominert.

- Det er bare et komplott for å vise at «vi bryr oss og vi er med, vi støtter alle». Jeg synes det er falskt, urettferdig og feigt.

Bashir tar et drag av sigaretten.

- Når vi bor i et land hvor vi skal ha det så ærlig og redelig, må vi være så vågale som vi sier at vi skal være. De må ha tro på dem de sier er talenter. Jeg får null etter å ha kommet ut av soning, og leverer på mitt beste.

Vant fire priser

Haqs «Hva vil folk si» ble lørdagens store Amanda-vinner i Haugesund, med hele fire priser.

Filmen handler om unge, norsk-pakistanske Nisha, som blir tvangssendt fra Norge til Pakistan etter at foreldrene oppdager at hun har norsk kjæreste.

Bashir mener at dette er en historie som har blitt fortalt tidligere, og reagerer på at en film som vender blikket ut av Norge stikker av med norsk films gjeveste priser.

- Vi er så flinke til å framheve det vi har sett og hørt tusen millioner ganger før, så lenge det ikke dreier seg om vår egen kultur. Så lenge det ikke er vår egen stue, er det helt greit. Da liker vi å kritisere og applaudere. Det er en film som ikke handler om oss selv, om det norske samfunnet, påstår 39-åringen.

Tonje Hardersen i Amandakomiteen har følgende kommentar til kritikken fra Bashir:

- En uavhengig jury, utnevnt av Amandakomiteen, velger hvem som skal nomineres, og hvilken film de mener er best. Amandakomiteen respekterer juryens valg, og mener Bashirs kritikk faller på sin egen urimelighet.

- At unge jenter risikerer å bli tvangssendt ut av landet av familien sin, er noe som skjer i Norge i dag, Leon Bashir?

- Det er helt sant. Men den historien har jeg hørt siden 70-tallet. Vi burde være modige nok til å si til Iram at hun er kjempeflink, og gi henne en statuett for det. Men fytti helvete - dette har vi sett siden maddafakkings «Import Eksport» og «Ikke uten min datter».

Bashir understreker at han digger Iram Haq og at dette ikke er en kritikk mot henne personlig.

Dagbladet har vært i kontakt med Iram Haq. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

OM INNVANDRING: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Video: Mer Film. Vis mer Vis mer

Feighet

«Hva vil folk si»-hovedrolleinnehaveren, indiske Adil Hussain, vant Amanda for Beste mannlige skuespiller, samme kategori som Leon Bashir var nominert for «Gjengangere».

Bashir mener den massive hyllesten av «Hva vil folk si» bunner i en feighet i bransjen og Amanda-juryen.

- Jeg driver med ting som skjer her hjemme. Jeg skaper roller som er norske og danske, et bybilde som er realistisk. Hovedrollene er ikke utlendinger. Jeg lager filmer med hovedroller som har en annen bakgrunn, selv om de er født og oppvokst i Norge.

- Når du ikke får filmstøtte eller vinner Amanda-priser, kan det være fordi det du lager ikke er bra nok?

- Nei, sier Bashir og gliser. Så blir han alvorlig.

- Når det kommer fra hjertet, kommer det fra hjertet. Det er faen meg bra nok.

BETENKT: Leon Bashir i Haugesund søndag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BETENKT: Leon Bashir i Haugesund søndag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ikke noe å miste

Bashirs motivasjon til å lage film har endret seg etter «Gjengangere».

- Jeg kommer kanskje til å gå for «Tomme tønner 3». Noe lekent, noe publikum liker. Jeg vil glede publikum istedenfor å prøve å glede bransjen.

Gangsterkomediene hans «Tomme Tønner» og «Tomme Tønner 2» ble sett av nesten 200 000 nordmenn på kino.

Bashir er ikke redd for at oppgjøret hans skal gjøre ham til en «persona non grata» i norsk filmbransje.

- Hvor mange er det som har ballene til å si det jeg sier? Jeg har ikke ødelagt for meg sjæl. Jeg tror bare det skaper en viss aura, som gjør at folk tenker: «Hei, ikke føkk med han der».

- Du er ikke redd for at du nå har bitt deg ut med bransjen?

- Og så? Når var jeg innafor i bransjen? Jeg har ikke noe å miste lenger.

Hele Norges coronakart