NYTT ALBUM: Leonard Cohen kommer med nytt album til høsten. 82-åringen slutter ikke å produsere skriver Pitchfork. Foto: NTB / Scanpix.
NYTT ALBUM: Leonard Cohen kommer med nytt album til høsten. 82-åringen slutter ikke å produsere skriver Pitchfork. Foto: NTB / Scanpix.Vis mer

Leonard Cohen kommer med nytt album

Selv i en alder av 82 år, slutter ikke norgesvennnen å produsere.

(Dagbladet): 82 år gmale Leonard Cohen har annonsert at han til høsten kommer med et nytt album «Do You Want It Darker», det melder Pitchfork.

Albumet skal følge opp det populære albumet «Popular Problems» som Cohen ga ut i 2014.

Det nye albumet er produsert av Leonards egen sønn, Adam Cohen.

- So long Marianne

Leonard Cohen har helt siden 60-tallet hatt et nært forhold til Norge - ikke minst på grunn av hans norske kjæreste Marianne Ihlen, som også fikk sangen «So Long, Marianne» oppkalt etter seg.

Da Ihlen døde etter lengre tids sykdom før i sommer, sendte Cohen noen siste ord som nådde gamlekjæresten på dødsleiet.

GIKK BORT: Norske Marianne Ihlen var i en periode kjæreste med Leonard Cohen. Hun gikk bort i juli i år. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
GIKK BORT: Norske Marianne Ihlen var i en periode kjæreste med Leonard Cohen. Hun gikk bort i juli i år. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

«Ja, Marianne, nå har vi kommet dit at vi er så gamle at våre kropper faller fra hverandre og jeg tror jeg kommer til å følge deg snart. Du skal vite at jeg er så tett bak deg at hvis du rekker ut hånden, så tror jeg du kan nå min.

Og du vet at jeg alltid har elsket deg for din skjønnhet og visdom, men jeg trenger ikke si mer, for det vet du alt om. Men nå vil jeg bare ønske deg en god tur. Farvel, gamle venn. Evig kjærlighet. Vi sees snart», skrev Cohen til sin «Marianne».

Norgesvenn

Leonard Cohen opptrådte for første gang på Chateau Neuf i 1976, og har siden den gang gjort en rekke konserter i Norge.

Cohen ble født i 1934 i Montreal og ga ut sin første diktsamling allerede som 21-åring. På slutten av 60-tallet begynte han med musikk profesjonelt. Han spilte gitar som 13-åring, men da mest for å flørte med damene, i følge Rolling Stone.

Debutalbumet «The Songs Of Leonard Cohen» kom i 1967. Han har gitt ut flere studioalbum og solgt omkring 11 millioner av platene sine over hele verden.

- 30 år med melankoli og uendelig tristhet, skrev Rolling Stone, og nevner klassikere som «Suzanne» og «Bird on a Wire».

«Den kanadiske dikteren, sangeren og komponisten Leonard Cohen er en spesialist i denne bransjen. Igjen og igjen har forvandlet sin egen sorg, smerte og utilstrekkelighet til smilende balsam for sine lyttere», skrev journalist i Dagbladet Fredrik Wandrup om Cohen som da ga ut sitt 12. studioalbum på 45 år.