død

- Leonard Cohen reddet livet mitt

Møtet med poeten og artisten ble Håvard Rems redning.

GOD KJEMI MED COHEN: - Vi traff hverandre og fikk god kjemi. Jeg fikk tillatelse til å oversette en rekke tekster, som ble til albumet «Hadde månen en søster - Cohen på norsk», sa Rem i et Dagblad-intervju i fjor da han ga ut boka «Leonard Cohen - liv og karriere». Foto: Anders Grønneberg
GOD KJEMI MED COHEN: - Vi traff hverandre og fikk god kjemi. Jeg fikk tillatelse til å oversette en rekke tekster, som ble til albumet «Hadde månen en søster - Cohen på norsk», sa Rem i et Dagblad-intervju i fjor da han ga ut boka «Leonard Cohen - liv og karriere». Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag våknet det norske folk til nyheten om at den canadiske artisten Leonard Cohen er død, 82 år gammel. Få nordmenn kjenner vel Cohen bedre som forfatter og poet Håvard Rem (57). Han har et nært forhold til både Bob Dylan og Leonard Cohen, som han begge har gjendiktet.

- Leonard Cohen reddet livet mitt

Rem har også skrevet en bok om Cohen, som kom i fjor høst. I et Dagblad-intervju med fortalte om sin store kjærlighet til kanadieren.

Synke inn i sorgen

- Jeg var midt i tenåra, min far døde og jeg var fylt av sorg og sinne. Møtet med Cohens tekster ble min medisin og redning. Han er for meg som et eventyr som aldri tar slutt. Det bare vokser og vokser, sa forfatteren Håvard Rem i Dagbladet-intervjuet.

Den unge Rem brukte en halv time på Cohens tekster og musikk, hver dag - det ga ham mulighet til å synke inn i sorgen.

Håvard Rem møtte Cohen flere ganger, og samtalene med han ga utgangspunktet for boka «Leonard Cohen - liv og karriere». Han har tidligere gitt ut oversettelser av Cohens dikt og gjendiktet et knippe sanger.

Cohen ble ruinert

- «Leonard Cohen - liv og karriere» er en slags biograf med et dypdykk ned i hans dikt og sangtekster. Innholdet er basert på samtaler jeg har hatt med Leonard Cohen, og med folk som står ham nær, sa han i intervjuet.

På 90-tallet gikk Cohen i kloster. Da så hans manager sitt snitt til å selge hele katalogen hans for ti millioner dollar - og underslo formuen.

SE BILDER FRA HANS LIV: Leonard Cohen er død. Han ble 82 år gammel. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Da han ble klar over at han var raka fant, tvang det han ut på veien. Han hadde passert 70 år, men turnerte i årevis - fram til 2013. Det ble en global signingsferd, sier Rem i Dagblad-intervjuet.

Som teatertekster

I fjor høst sto også Håvard Rem bak gjendiktningen av Cohens tekster til teaterkonsert med Marit Adeleide Andreassen og Espen Beranek Holm, Henriette Faye-Schjøll og Petter Vermeli, Marian Aas Hansen og Mads Henning Jørgensen på scenen. Musikerne besto av en band ledet av Kaizers-gitarist Geir Zahl.

En stort knippe av Cohens låter og hits ble framført, bl.a. «Hallelujah» - som i Rems gjendiktning fikk tittelen «Ære være».

Håvard Rem møtte Leonard Cohen for første gang på 80-tallet. Da hadde han oversatt flere av hans dikt, men musikktekstene fikk han ikke røre. Men et møte tidlig på 90-tallet forandret på det.

-Vi fikk en god kjemi

Møtet mellom Cohen og Rem tidlig på 90-tallet åpnet noen dører.

- Vi traff hverandre og fikk god kjemi.

- Jeg fikk tillatelse til å oversette en rekke tekster, som ble til albumet «Hadde månen en søster - Cohen på norsk», der en rekke kvinnelige artister tolker ham akkompagnert av CC Cowboys, sier Rem i et intervju.

Cohen hadde i over femti år hatt et nært forhold til Norge, ikke minst pga. ekskjæresten Mariann Ihlen, som han synger om i låta So Long Marianne. Også forfatteren Axel Jensen var (1932-2003) var en nær venn av Cohen.

COHENS EKS: Marianne Ihlen kom med selvbiografi i 2008. Hun døde i sommer. Foto: John T. Pedersen
COHENS EKS: Marianne Ihlen kom med selvbiografi i 2008. Hun døde i sommer. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Etter Comebacket på 90-tallet, ble Leonard Cohen større enn han noen sinne har vært.

Magasinet Rolling Stones har Leonard Cohen på en 16. plass på sin 100-liste over de største låtskriverne i historien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer