APPLE: Den danske EU-kommisæren Margrethe Vestager på pressekonferansen 30. august hvor det ble gjort klart at Irland ga ulovlige statsstøtte til Apple. Foto: EPA / NTB Scanpix
APPLE: Den danske EU-kommisæren Margrethe Vestager på pressekonferansen 30. august hvor det ble gjort klart at Irland ga ulovlige statsstøtte til Apple. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

«Leprechaun Economics» i Irland

Situasjonen i Irland blir stadig verre.

Meninger

Ifølge Dagbladets lederartikkel 31. august har Europa-kommisjonen dømt teknologigiganten Apple til å tilbakebetale 13 milliarder euro i skatt, men «Det ironiske er at Irland ikke vil ha pengene». Så enkelt er det ikke.

Det er den sittende, høyrevridde regjeringen og deres medpassasjerer som nå samler seg i et desperat forsøk på å forsvare en skattepolitikk som mange i Irland lenge har vært kritiske til, og som EU nå kaller for ulovlig.

Mens nyhetsreportasjer her i Norge gjerne fremstiller Irland som et land på vei ut av bankkrisen og i økonomisk vekst, er virkeligheten for folk som sitter nederst ved bordet, blitt stadig verre.

Den katolske arbeiderpresten Peter McSherry var på irsk nasjonal radio i dag og oppfordret regjeringen til å ta imot beløpet og bruke det på landets 10 000 hjemløse som regjeringens mislykkede politikk har skapt.

Det største opposisjonspartiet, Sinn Fein, anklager regjeringen for en menneskeligfiendtlig politikk på hjemmebane og en latterliggjøring av Irlands omdømme i utlandet.

Regjeringen mener at vi bør ignorere de € 13 milliardene fordi Apple har skapt 6000 jobber i Irland. Det vil si at staten er villig til å betale et tilskudd på over € 2,1 millioner per jobb.

Statsminister Kenny får sterk kritikk for å drive med «Leprechaun Economics». Tallene for 2014 viser at for hver € million i profitt, betalte Apple kun € 50 euro i skatt.

De siste nyhetene spår at beløpet Apple bør tilbakebetale er nærmere 19 milliarder euro pluss eventuelle renter, og USA rasler med sablene og advarer om at avgjørelsen vil påvirke deres forhold til EU. Det siste ordet er definitivt ikke sagt i denne saken.