DEBATT

«Leprechaun Economics» i Irland

Situasjonen i Irland blir stadig verre.

APPLE: Den danske EU-kommisæren Margrethe Vestager på pressekonferansen 30. august hvor det ble gjort klart at Irland ga ulovlige statsstøtte til Apple. Foto: EPA / NTB Scanpix
APPLE: Den danske EU-kommisæren Margrethe Vestager på pressekonferansen 30. august hvor det ble gjort klart at Irland ga ulovlige statsstøtte til Apple. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Dagbladets lederartikkel 31. august har Europa-kommisjonen dømt teknologigiganten Apple til å tilbakebetale 13 milliarder euro i skatt, men «Det ironiske er at Irland ikke vil ha pengene». Så enkelt er det ikke.

Det er den sittende, høyrevridde regjeringen og deres medpassasjerer som nå samler seg i et desperat forsøk på å forsvare en skattepolitikk som mange i Irland lenge har vært kritiske til, og som EU nå kaller for ulovlig.

  • Les også «EU er et sosialdemokratisk paradis».

Mens nyhetsreportasjer her i Norge gjerne fremstiller Irland som et land på vei ut av bankkrisen og i økonomisk vekst, er virkeligheten for folk som sitter nederst ved bordet, blitt stadig verre.

Den katolske arbeiderpresten Peter McSherry var på irsk nasjonal radio i dag og oppfordret regjeringen til å ta imot beløpet og bruke det på landets 10 000 hjemløse som regjeringens mislykkede politikk har skapt.

  • Les også «EU er langt fra et sosialdemokratisk paradis»

Det største opposisjonspartiet, Sinn Fein, anklager regjeringen for en menneskeligfiendtlig politikk på hjemmebane og en latterliggjøring av Irlands omdømme i utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer