Ler av boikotten

BOREHAMWOOD (Dagbladet): - Det er ikke første gang jeg blir motarbeidet av radiostasjoner i Storbritannia. Slik har det vært de siste ti åra, sier sir Cliff Richard (59).

- De som driver radiostasjoner spiller ikke musikk laget av noen over 35 år. Min singel er ikke bannlyst, den blir bare ikke spilt. Derfor er det helt utrolig å se at publikum gjør som de vil; de kjøper singelen til tross for boikotten. Det gleder meg mye, jeg var med på å finne opp rock'n'roll i England. Det er verdens beste kunstneriske uttrykksform.

Veldedighet

«The Millennium Prayer», med melodien til «Auld Lang Syne», er som om vår egen Cliff, Vidar Lønn-Arnesen, skulle resitere «Fadervår» til en opp-beat-versjon av f.eks «Kongesangen». Britiske media har kritisert kombinasjonen av bønnen og den gamle skotske hymnen, mens radiostasjonene har nektet å spille den fordi de mener Cliff for lengst er passé.

Dette er Cliffs motivasjon for å gjøre popbønnen:

- Veldedighet til barna. Alle inntektene går til en paraplyorganisasjon som tar vare på barn. Hva kan være galt med det? Og hvorfor hater så mange innenfor pressen min sang? Hva kan være galt i å be om fred, mat og håp for alle mennesker? spør sir Cliff - mannen som i sin tid reiste til Sør-Afrika for å være Pop-Jesus under apartheidregimet.

2000 og Cliff

Nå er Nelson Mandela fri, Bondevik er statsminister, og det er snart 2000 år siden jomfru Maria sto for historiens største medisinske mirakel. Og Cliff, han vil synge seg inn i det neste årtusen. I halve desember har den lille vevre sir Cliff opptrådt for fullsatte konserthus i Birmingham. Nyttårsaften skal sir Cliff også være på scenen - sammen med artistvenner.

- Vi har en direktelinje med et tv-selskap ned til sentrum av Birmingham, der det er ventet at det vil være 100000 mennesker. På slaget midnatt framfører vi «The Millennium Prayer», sier sir Cliff.

3. januar starter han på et høyst fortjent sabbatsår. Han har da vært flink popgutt siden hans første hitsingel, «Move It», høsten 1958.

Verden rundt

- Jeg har planlagt dette friåret i tre år. Når jeg står opp 3. januar har jeg lagt hele min karriere bak meg, jeg har ingen avtaler, og jeg skal bruke året til å tenke over hva jeg skal gjøre i framtida. Én ting jeg skal gjøre er å reise, verden over.

Sir Cliff antyder at han har noen musikalplaner i 2001.

- Hva er det mest minnerike øyeblikket fra din 41 år lange karriere?

Cliff skyver overkjeven fram. Vi ser hans kritthvite tenner:

- Det er to ting jeg vil trekke fram. Det første er da jeg ble slått til ridder av dronningen. Det var en fantastisk opplevelse og veldig overraskende. Og så tror jeg «The Milliennium Prayer», og alt det som har foregått rundt, vil være noe å tenke tilbake på.

Sier sir Cliff Richard, som avslutter med å si noen visdomsord om Internett og høyteknologi og at ingen kan kontrollere Gud.

Gudene skal vite at han mener det. Amen.

PROVOSERER: Britiske medier avskyr Sir Cliff Richards nyeste singel «The Milennium Prayer».