Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ler av forfatterutspill

Forfatter Ole Kvelvanes angrep på sine kvinnelige kolleger, blir møtt med hånlatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvelvane gikk i et innlegg i Dagbladet i går sterkt ut mot kvinnelige forfattere. Som argumentasjon bruker han avisas bokkåring nylig: «... dei forfattarane som er best likt av folket og fagjuryen er i hovudsak menn, og det håper eg forlaga har fått med seg. 

Etter mi meining bør dei bli mer restriktive med å gi ut kvinnelege debutantar. På den måten vil fleire mannlege forfattartalentar sleppe til.», skrev han blant annet. 

Søtt
-  Det er umulig å ta ham alvorlig nok til å bli provosert, mener Kari Marstein, redaksjonssjef i Gyldendal.

-  Det er utrolig søtt hvordan han forsøker å virke romslig ved for eksempel å hevde at kvinner får vist seg fram i dans og teater. Det er jammen veldig morsomt, sier Marstein ironisk.

Hun synes ikke det er overraskende at lista inneholder en overvekt av menn.

- Det sier noe om hvem som, i det store bildet, blir lyttet til og har autoritet, sier hun. Lene Evensen, redaktør i Bazar forlag, er sikker på at det ikke er dårlig kvalitet som gjør at det er få kvinner på lista.

- Kvinner er dårligere representert i forlagene, og får mindre oppmerksomhet enn menn. Kvelvane bør lese Skram og Collett, og Simone de Beauvoir, for å forstå noe om samfunnsmekanismene som gjør at det er slik, sier hun.

Øyvind Pharo, redaktør i Aschehoug, er enig: -  Jeg tenker ikke sånn og synes problemstillingen er rar, sier han. Kvelvane får heller ikke støtte fra sitt eget forlag, Samlaget.

- Privat mening 
Jeg kan ikke si meg enig med ham, dette er hans private mening og ikke noe Samlaget står for, sier redaktør Finn Totland. Forfatteren argumenterer med at det jevnt over er et relativt likt antall mannlige og kvinnelige forfatterdebutanter hvert år. Dette bekreftes av flere av forlagsredaktørene Dagbladet har snakket med, men de avviser at bransjen driver kjønnskvotering.

- Nei, er du hakkende gal, utbryter Totland. Formann i Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm, ler når Dagbladet konfronterer henne med Kvelvanes innlegg:  

- Man skal jo ikke slå de som allerede ligger nede. Han er i hvert fall original! Han sier for eksempel at han er overrasket over at relativt ukjente Trude Marstein er med på Dagbladets liste over de 25 beste bøkene de 25 siste åra. Men man vurderer ikke kvalitet ut fra hvor kjent en forfatter er, sier Oterholm.