Ler av kongefamilien

Kongen bryr seg mest om pølser når Erlend Loe driver ap med kongefamilien i sin nye barnebok.

Det står en kontainer med ulovlige innvandrere på kaia der Kurt kjører truck. Sønnen Bud (2) forelsker seg i jevnaldrende Fatima, og Kurt (far til tre) blir forferdelig sjalu på Rashid, som har gått på det kongelige truckakademiet i Bangladesh og som blir likt av Kurts kone Anne-Lise. Så kommer kongen, men den som tror at han skal rydde opp, tar feil. For kongen spiser bare pølser, klipper snorer og innrømmer at han ikke kan gjøre noenting med noenting.

- Hvorfor gjør du dette?

- Jeg synes Norge skal ta seg råd til å være mer generøs mot innvandrere og asylsøkere, og ikke bare kaste dem ut. Da er det lett å ta kongen. Jeg sier ikke at han har de gale holdningene, men det finnes makt i Norge som har det. Kongen symboliserer makta, sier Erlend Loe, og understreker at også Kurt viser seg å ha litt grumsete holdninger i boka.

Vasser i lys

- Men det er ikke bare kongen du tar. Du gjør narr av Märtha og Ari også, når Bud vasser i lys og føler seg som en lysfontene?

- Det var ekstremt fristende! Etter å ha lest boka deres, klarte jeg ikke la det ligge. Det var så morsomt. De ber om det! Men jeg sier ikke at de ikke er gode mennesker av den grunn, sier Loe.

Kongekomikken er allerede presentert på teaterscenen, slik også resten av boka er. Historien begynte som teaterstykke på Trøndelag Teater. Erlend Loe har bare fått ett brev fra en tilskuer som syntes han gikk for langt.

- Ei eldre dame syntes jeg kunne tonet ned kritikken mot kongehuset. Jeg svarte at dette betyr noe, noe viktig, og at teater ikke trenger være bare snilt. Det gjelder bøker også. Man kan være utrolig tøff mot unger, sier han.

Skrekkelige barnebøker

Han tar avstand fra 70-tallets pedagogisk-politiske barnelitteratur, som han selv vokste opp med.

- Skrekkelig, sier han.

- Hva mener du om dagens barnelitteratur?

- Jeg vet ikke om jeg leser nok til å svare på det. Det fins mye kjedelig barnelitteratur. Men det fins mye annen kjedelig litteratur også, og film. I forhold til andre land tror jeg Skandinavia har en rampete og nyskapende barnelitteratur, sier Loe.

Han er ennå ikke sikker på om Kurt-bøkene er barnelitteratur. Men så mener han også at god barnelitteratur er god voksenlitteratur.

- Kall det litteratur, ganske enkelt, sier Loe.

Film og flere bøker

Han har ikke skrevet så mye i det siste. Jobben som manuskonsulent i Norsk Filmfond tar for mye tid.

- Jeg har lyst til å skrive en roman. Jeg sitter og pusler litt. Men det tar tid, og jeg synes det er godt å ha jobben i filmfondet. Det er lærerikt og spennende, sier Loe.

Snart skal også Kurt til filmen. «Kurt blir grusom» og «Kurt - Quo Vadis?» er slått sammen og skal bli animasjonsfilm. Far og sønn Thor og Rasmus Sivertsen samarbeider med Dinamo Story.

- Jeg har valgt å ikke ha noe med det å gjøre. Men jeg tror det kan funke. De har lånt Kim Hiorthøys illustrasjonsunivers og har lagt til farger, sier Loe.

- Blir det flere Kurt-bøker?

- Det kan godt hende.

KONGELIG TRØKK : Erlend Loe driver ap med kongehuset, men han tar truckkjøring på alvor. I den nye boka hans må truckfører Kurt redde livet til en konge som bare vil spise pølser.