Ler av parodiene

Anne B. Ragde tror noen kan bli støtt av trønderhetsen, men selv fant hun ikke noe fornærmende i «Berlinerparodiene».

Les anmeldelsen av «Berlinerparodiene».

STJØRDAL (Dagbladet): - Jeg synes det er kjempeartig å bli parodiert. Det er ingenting i denne boka som fornærmer meg, sier forfatteren av de ekte «Berlinerpoplene».

Elisabeth Botterli, Askild Hagen og Peder Udnæs, som på bokomslaget bare kalles «litt anonyme forfattere», kom i går til Trondheim Lufthavn Værnes for å overrekke Ragde et signert eksemplar av parodiutgaven.

- Det har vært så gøy å jobbe med denne boka at vi gjerne vil takke deg, og det er ikke tullete ment, sier Botterli.

- Snakk om å sko seg på andres suksess, repliserer en bredt smilende Ragde.

- Du har helt rett. Det er skamløst, erkjenner parodiforfatterne, som for anledningen stiller i fullt utstyr fra Felleskjøpet.

Trønderhets

De har notert at Ragde skrev på seg magesår under arbeidet med den tredje boka i Neshov-trilogien.

SIGNERT: - Kan du ta signeringsturneen for oss? Ingen er interessert i våre signaturer, sa de «litt anonyme forfatterne» Askild Hagen (t.v.), Elisabeth   Botterli og Peder Udnæs, da de overrakte Anne B. Ragde (i midten) et signert eksemplar av «Berlinerpoplene». Foto: Ole Morten Melgård
SIGNERT: - Kan du ta signeringsturneen for oss? Ingen er interessert i våre signaturer, sa de «litt anonyme forfatterne» Askild Hagen (t.v.), Elisabeth Botterli og Peder Udnæs, da de overrakte Anne B. Ragde (i midten) et signert eksemplar av «Berlinerpoplene». Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Grunnen til at vi har skrevet den fjerde boka for deg, er at vi vil berge helsa di, sier Hagen.

- Ja, og så vil vi gjerne at du skal få mer oppmerksomhet. Det har vært litt lite i det siste, sier Udnæs.

Ragde mener «Berlinerparodiene» inneholder mye trønderhets.

- Det kan være noen som føler seg litt tråkket på tærne, men det gjør ikke meg noe, sier Ragde.

De «litt anonyme forfattere» mener en parodi må gjøres med kjærlighet.

- Skal vi ha med oss leserne, så er det ingen vits i å være slemme.

- Hva må til for at ei bok skal kunne parodieres?

- Den må være allemannseie, sånn at folk skjønner utgangspunktet for parodien. Sånn sett passer Ragdes trilogi helt perfekt, sier parodiforfatterne.

Ler av parodiene

- Ragdes trilogi er Norges største romansuksess. Det er gode bøker som engasjerer og som har særpregete karakterer det er mulig å karikere.

«Braksuksess»

Ragdes bøker er solgt i mer enn en million eksemplarer i Norge, og dessuten lansert i 17 andre land. I forlagsomtalen ble parodien kalt en «braksuksess» allerede før den var utgitt.

- Vi er fornøyde om vi selger halvparten så mye som Ragde. Vi er jo litt anonyme forfattere, så det virker nok mot oss rent salgsmessig.

- Dere stopper vel ikke der?

- Nei, vi håper å få satt opp teaterversjonen på Trøndelag Teater og må skynde oss å få boka oversatt til andre språk. Dansk klarer vi selv!