FÅR KRITIKK: Under overskriften «Goebbels Kiese» harselerer kommunikasjonsrådgiver og forfatter Ole Asbjørn Ness over den siste tidens debatt rundt PR-byrået Geelmuyden Kiese. Komiker Shabana Rehman Gaarder mener innlegget er en «veldig god satire». Det mener ikke Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter. Foto: Privat
FÅR KRITIKK: Under overskriften «Goebbels Kiese» harselerer kommunikasjonsrådgiver og forfatter Ole Asbjørn Ness over den siste tidens debatt rundt PR-byrået Geelmuyden Kiese. Komiker Shabana Rehman Gaarder mener innlegget er en «veldig god satire». Det mener ikke Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter. Foto: Privat Vis mer

Ler av rasismekritikk

«Nå har denne hvite niggeren bennern», skriver Ole Asbjørn Ness i en satirisk tekst publisert i Minerva. Nå får han krass kritikk. - Lættis, svarer han.

Publisert

I en satirisk kommentar publisert i Minerva torsdag forrige uke harselerer kommunikasjonsrådgiver og forfatter Ole Asbjørn Ness over debatten som har rast rundt Hans Geelmuyden og PR-byrået Geelmuyden Kiese, hvor han tidligere har vært ansatt.

Blant annet skriver han at han selv kommer til å «legge om språket til kebabnorsk»:

« (...) men nå må jeg gå for å hooke med Ikea, og det er bare å bende over, for lille svenske møbelpakke fascistene, for nå har denne hvite niggeren bennern. Yo.» (sic) skriver han avslutningsvis.

Bakgrunnen er at Hans Geelmuyden samme dag gikk ut med en pressemelding der han ber om unnskyldning for to sterkt kritiske uttalelser, og «erkjenner at begge kommentarene er rasistiske».

Kontroversen førte blant annet til at Ikea avsluttet samarbeidet sitt med PR-byrået Geelmuyden Kiese.

GIR STØTTE: Komiker og dramatiker Shabana Rehman Gaarder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
GIR STØTTE: Komiker og dramatiker Shabana Rehman Gaarder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Ness' kommentar får nå både ros og ris.

- Minerva-kommentaren tar Ikea på kornet, og formidler hvordan identitetspolitikken kan ramme på ekstreme måter. En veldig god satire, mener jeg. Og morsomt, sier komiker og dramatiker Shabana Rehman Gaarder til Dagbladet.

Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter retter imidlertid krass kritikk mot både Ness og Minerva.

- Artikkelforfatteren har jeg mest lyst til å forbigå i stillhet. Og jeg begynner å få lyst til å forbigå Minervas antirasistiske engasjement i stillhet også - eller i alle fall spørre hvordan de tenker at dette bidrar mot rasisme, sier han til Dagbladet.

KRITISK: Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRITISK: Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Han karakteriserer teksten som «satirisk, men også rasistisk».

- Ikke rasistisk i en strafferettslig forstand, men han utpensler den stereotypien som Geelmuyden opprinnelig kom med, sammen med en stereotyp karikatur av kebabnorsk, med den åpenbart mest rasistiske utgaven av n-ordet på trykk.

Redaktør Nils August Andresen i Minerva avviser kritikken.

- Dette er publisert som en satirisk tekst. Berglund Steen vil spørre hvordan dette bidrar mot rasisme. Men denne tekstens formål er, slik jeg leser den, ikke å bidra mot rasisme - ikke fordi det ikke er viktig, men fordi det er mange andre aspekter ved denne saken, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Les hele svaret hans lenger nede i saken.

Ole Asbjørn Ness er forelagt Steens uttalelser. Han skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- LÆTTIS!

Han ønsker ikke å kommentere ytterligere - men sender et bilde av seg selv hvor han holder opp et papir med ordet «UNNSKYLD».

- Latterliggjør minoriteter

Berglund Steen understreker at han forstår at teksten er ment humoristisk.

- Det er ytringsfrihet og trykkefrihet i dette landet, og Minerva velger å bruke den til å publisere et av de mest rasistiske ordene man kan tenke seg, for å latterliggjøre minoriteter og antirasister. Godt jobba! Man skal være ganske sikker i sin sak før man publiserer slike ord. Det er ikke deres fineste antirasistiske øyeblikk.

Uttalelsene som ble startskuddet for debatten kom i forbindelse med en artikkel i Kampanje om mangfold i kommunikasjonsbransjen.

- Det er en del med etnisk bakgrunn som ikke er gode nok i norsk og vi lever i en skriftlig kultur. Kebabnorsk er ikke godt nok i GK, sa PR-nestoren til bransjenettstedet.

Problemet er ikke bare ordet «kebabnorsk» i seg selv, mener Berglund Steen, men at det ble brukt for å karakterisere jobbsøkere med minoritetsbakgrunn.

SLETTER KANALEN: YouTube-stjerna Jenna Marbles gir seg etter rasismeanklager. Video: Jenna Marbles / Youtube Vis mer

- Banana Airlines

Seinere skrev Geelmuyden til kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf at han «framstår som en autoritær ekstremist», og ba ham lære seg «vestlige verdier».

- Ness ser ikke ut til å mene at Geelmuyden burde ta selvkritikk, men er heller kritisk til unnskyldningen. Det man da står igjen med, er at det er greit å avfeie jobbsøkere på grunnlag av en ganske tåpelig stereotypi om kebabnorsk, og kalle presumptivt muslimske motdebattanter «autoritære ekstremister».

Spesielt kritisk er han til bruken av ordet «nigger» i Ness' tekst.

- I utgangspunktet er det et ord man åpenbart holder seg unna, og som man i alle fall ikke bruker for å karikere folk med minoritetsbakgrunn. For det er formålet her.

Han sammenlikner teksten med '80-talls-popgruppen Banana Airlines, kjent for låter som «Yes We Have No Bananas».

- Det er en nedlatende karikering av folk med minoritetsbakgrunn, som de fleste av oss regner som rasistisk. Det skjønte de i alle fall på '80-tallet.

- Helt søkt

Redaktør Nils August Andresen i Minerva mener Berglund Steen bommer.

- Å lese teksten som et spark til minoritetsnordmenn som søker på jobber i Geelmuyden Kiese eller andre steder, eller som at det er greit å avfeie jobbsøkere på bakgrunn av stereotypier, er for meg helt søkt, sier han.

Han forklarer:

- Teksten sparker vel i stedet mot en viss type antirasistisk engasjement, som vi har sett i Geelmuyden-saken.

Å rette fokus mot dette arrangementet er ikke å sparke nedover, mener Andresen.

- Det har blitt utøvet reell makt her, ved at LO og Ikea har avsluttet sine engasjementer med selskapet der Hans Geelmuyden er sjef.

Slik «politisering av næringslivet» er det grunn til å være kritisk til, mener han.

- Dermed er også denne maktutøvelsen en naturlig gjenstand for satire.

SVARER: Redaktør Nils August Andresen i Minerva. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SVARER: Redaktør Nils August Andresen i Minerva. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Ulike syn

Andresen er heller ikke enig i at språkbruken i seg selv er rasistisk.

- Når det gjelder bruken av termen «hvit nigger», finnes to ulike syn på når bruk av tabuord er rasistiske. Berglund Steens synes å mene at all bruk er rasistisk, uansett. Mitt syn er at kontekst, intensjon og sjanger er viktig. Det finnes ikke godt belegg for at en slik bruk av ord normaliserer eller legitimerer ordet eller rasistiske forestillinger.

Han er heller ikke enig i at teksten karikerer personer med minoritetsbakgrunn. At Berglund Steen tolker den slik, synes han er «rart, og litt trist», sier han.

- Det sier både noe om hvor ulikt satire kan oppleves, og hvor politisert denne debatten er.

Andresen mener heller at avsnittet karikerer begrepet kebabnorsk, og snarer illustrerer at Geelmuydens opprinnelige bruk av ordet «ikke kan ha vært altfor høytidelig».

- Ingen tror jobbsøkere til Geelmuyden skriver på den måten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer