Ler rått av dogmefilmen

I filmen «Gamle menn i nye biler» er det action for alle penga og så langt fra dogmefilm man kan komme. - Hele dogmekonseptet er en vits, sier Kim Bodnia og Lasse Spang Olsen.

Kim Bodnia spiller den hardtslående Harald i oppfølgeren til «I Kina spiser de hund» (1999), og dansken kan vel sies å ha blitt en ekte norgesvenn etter rollene i de norske filmene «Himmelfall» og «Øyenstikker».

Ler av dogme

- Dogme er noe dritt og konseptet er latterlig. Det er en vits. Dogmefilmen «Festen» var fantastisk, men når alt absolutt skal riste og filmes med håndholdt videokamera, så blir det dumt. En film som «Idiotene» er en vits. Jeg ler av dem som sier det er kunst. Det er ikke det, selv de som har laget den, ler av dem som kaller det kunst, sier regissør Spang Olsen.

Han er kjent som stuntmann i utallige filmer, men er blitt en filmens altmuligmann også som regissør og fotograf. Kim Bodnia er enig i kritikken av det danske dogmekonseptet.

- Mange av skuespillerne i dogmefilmene har vært underbetalte. Ofte er dogme bare en betegnelse som brukes som unnskyldning for at det er små budsjetter å forholde seg til, sier Bodnia.

Ingen oppfølger

Selv om «Gamle menn i nye biler» er en fortsettelse av «I Kina spiser de hund», går ikke Spang Olsen med på å kalle filmen en oppfølger.

- Nummer to-filmer er alltid dårlige. Dette er en helt ny og egen historie i det samme universet, sier Spang Olsen.

Verken Bodnia eller Spang Olsen blir fornærmet når vi sier at filmen minner om en krysning av «Olsenbanden» og regissøren Quentin Tarantinos filmer.

- Åpningsscenen i filmen er faktisk en hyllest til han som lagde «Olsenbanden» her i Danmark, sier Spang Olsen.

- Men det er atskillig mer vold i dine filmer?

- Det blir litt vanskelig å lage en troverdig historie fra dette undergrunnsmiljøet uten vold. Men du ser jo ikke mye blod i filmen, og det er faktisk en mening med det hele. Filmen handler om moral, sier Spang Olsen.

DANSK ACTION: Kim Bodnia (t.v.) spiller Harald i filmen «Gamle menn i nye biler», som har norsk premiere i dag. Regissør Lasse Spang Olsen har laget filmen som er sett av 300000 i Danmark. Ingen av dem har noe til overs for den danske dogmebølgen. Foto: Tom Martinsen