Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

16 år med Harry Hole - fra «Flaggermusmannen» til «Politi».

ØVELSE GJØR MESTER: Det tok litt tid før anmelderne var helt over seg av begeistring for Jo Nesbøs krimbøker. Se utviklingen gjennom Dagbladets anmeldelser her. Utsnitt av omslagsfoto: «Snømannen» (2007)
ØVELSE GJØR MESTER: Det tok litt tid før anmelderne var helt over seg av begeistring for Jo Nesbøs krimbøker. Se utviklingen gjennom Dagbladets anmeldelser her. Utsnitt av omslagsfoto: «Snømannen» (2007)Vis mer

Les anmeldelse av «Politi» her.
«Flaggermusmannen» (1997) «Med 'Flaggermusmannen' har Jo Nesbø levert en fargesterk og sanselig krimdebut. (...) Plottet er sydd over en solid og velprøvd lest.

Historien drives fram i effektiv tredjeperson, og Nesbø skriver med den nødvendige freidighet som skal til for å skape noe mer enn bare nok en politiroman om enda en antihelt som drives fram av en ofte nesten fascistisk rettferdighetssans og en sterk undergangsdrift. (...)

'Flaggermusmannen' skjemmes i et par partier av haltende språkføring og ymse slags slurvefeil som skulle vært luket bort i språkvasken. (...) Et nytt krimtalent har entret banen og Nesbø stiller garantert sterkt i kommende sesonger.»

Anmeldt av Terje Thorsen 22.10.1997.

«Kakerlakkene» (1998) «'Kakerlakkene' er en baktung, slapp og retningsløs reprise av Nesbøs mer enn lovende debutroman. (...)

Nesbø har tatt et spinkelt plot og druknet det i fargesterk eksotisme for eksotismens skyld. Han stiller også med et bisart persongalleri som knekker sammen under vekten av sin egen outrerthet, og skildringene er flate og endimensjonale, med unntak av den strøkent realiserte Liz Crumley.

Bruken av barnepornografi som tema smaker av tidsriktig politisk korrekthet, og at romanen er lagt til Thailand er bare et påskudd for poengløst effektmakeri.»

Anmeldt av Terje Thorsen 18.09.1998.

«Rødstrupe» (2000) «'Rødstrupe' er både tykkere (over 400 sider) og mer ambisiøs enn sine to forgjengere.

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

For det første ser vi ikke handlingen bare fra Harrys synsvinkel, men fra flere andre personers - blant dem den mystiske hovedmannen. Dessuten foregår store deler av boka i Leningrad og Wien under krigen. Da handler det om norske frontkjempere, folk som verken kan eller vil glemme det som hendte.

Selv om Jo Nesbø har lagt lista høyere denne gangen, går han over med god klaring. Det er sammenheng fra første til siste side, men viktigere er det at boka fungerer rent dramaturgisk.»

Anmeldt av Kurt Hanssen 18.10.2000.

«Sorgenfri» (2002) «Nå begynner det virkelig å bli fart over historiene om den sterkt sammensatte politihelten. «Sorgenfri» er ganske enkelt den beste av Jo Nesbøs krimromaner. (...)

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

Det skyldes ikke minst at Jo Nesbø er en ubeskrivelig dyktig intrigemaker i «Sorgenfri». Når du kommer til slutten, har handlingen gått gjennom så mye bøy og tøy at du knapt vet hva du skal tro. (...)

Fortellerstilen er effektiv, men her og der blir Nesbø litt for glad i ord og sklir ut i sideløp som ikke hører hjemme verken her eller der. Klisjéfritt er det heller ikke, men med den sterke framdriften i handlingen er det til å leve med.»

Anmeldt av Kurt Hanssen 07.10.2002.

«Marekors» (2003) «For å si det kort og brutalt: Nesbø skal passe seg, så ikke helten hans sklir helt over i klisjeen om den sjelesvidde etterforskeren som ikke kan stirre livet og virkeligheten i øynene.

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

Så langt er Hole-bøkene smådeprimerende skitten realisme om en fungerende fyllik, men veien er ikke lang til parodien. Likevel, 'Marekors' står godt som spenningsroman, og det er jo først og fremst det den er og det vi vil ha. (...)

'Marekors' er også en del av føljetongen om Harry Holes hittil uavklarte strid med Tom Waaler, hans korrupte politikollega. I partier av denne boka stråler Waaler mer enn Hole, han tar form som en slags Tom Ripley - en egosentrisk antihelt med mangelfull moral og en unik oppfattelse av lov og rett.»

Anmeldt av Kurt Hanssen 17.10.2003.

«Frelseren» (2005) «Jo Nesbø strekker seg langt denne gangen, med uventede litterære grep og et granskende blikk på skyld og frelse. (...) Nesbø veksler mellom flere synsvinkler og legger seg særlig tett på morderen.

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

Frelserens fortid og arbeidsmetoder, og de lidelsesfulle dagene han tilbringer i Oslo, er uhyre godt formidlet og bereder grunnen for leserens gryende ønske om at morderen skal slippe unna. (...)

Også på et mer teknisk nivå strekker Nesbø seg. Han anvender gjentatte ganger et modernistisk grep der en liknende hendelse forbinder to scener, men der settingen er helt forskjellig. (...) Dette er spenstige og effektive sceneskift som bidrar til å holde spenningen oppe.»

Anmeldt av Maya Troberg Djuve 10.10.2005.

«Snømannen» (2007) «§Snømannen' er bygd opp mer som en typisk detektivroman enn det som har vært vanlig i tidligere Jo Nesbø-bøker, men den har samtidig mange trekk fra den psykologiske thrilleren. (...)

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

Noen steder i boka blir ting litt gjennomsiktige og overtydelige, og løsningen er kanskje i enkleste laget. (...) Men når det er sagt så er §Snømannen' likevel god underholdning,

Nesbø kan kunsten med å spinne en handling som trekker leserne med seg fra side til side, og han legger inn så mange detaljer, så mange åpne muligheter og så mange finurlige situasjoner at man bærer over med andre, litt for opplagte innslag.»

Anmeldt av Kurt Hanssen 05.06.2007.

«Panserhjerte» (2009) «Den åttende Harry Hole-romanen kan måle seg med det ypperste i sjangeren. (...)

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

'Panserhjerte' er et overskuddsfenomen av en spenningsroman, seks hundre sider med en intrige som både griper og ryster leseren fra første stund.

Det er som om to års pause fra Harry Hole har gitt Jo Nesbø ny inspirasjon og frihet til å revurdere monsteret han har skapt, tid til å tenke nytt og skrive med lidenskap og glød.

Dette er ikke bare 'enda en Harry Hole-roman', men en fortelling som virker lystbetont og som har full tenning hele veien gjennom.»

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

Anmeldt av Kurt Hanssen 19.09.2009.

«Gjenferd» (2011) «Det ligger et slør av melankoli over alle Nesbøs romaner. Et slags vemod over alt som har vært og alt som aldri ble som det kunne ha blitt. I 'Gjenferd' er dette temaet mer framtredende enn noen gang. (...)

'Gjenferd' er en kriminalroman som innfrir på alle nivåer. Den er skrevet med engasjement, av en forfatter som tror på sin egen fortelling.

Og som behersker to ting bedre enn noen andre samtidskrimforfattere jeg kan komme på. Det første er å bygge opp ytre spenning. Det andre er å villede leseren når det kommer til det evige spørsmålet om hvem som har gjort det. Du kan prøve, men du har ikke en sjanse.»

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker

Anmeldt av Torbjørn Ekelund 08.06.2011.

Les alle anmeldelsene og stem på Jo Nesbøs bøker