NYTT HELSERÅD: Les bøker er en tre og en halv time i uka, og du lever lenger, viser en ny studie fra Yale. Foto: NTB scanpix
NYTT HELSERÅD: Les bøker er en tre og en halv time i uka, og du lever lenger, viser en ny studie fra Yale. Foto: NTB scanpixVis mer

Les bøker og du lever lenger

I gjennomsnitt har du to år å vinne, viser en undersøkelse fra universitetet i Yale.

Et kapittel om dagen, kan nå anbefales. Å lese bøker er helsebringende, og folk som leser, lever lenger enn folk som ikke leser. Dette kommer fram av en undersøkelse gjort ved det prestisjetunge Universitetet i Yale, USA og offentliggjort i Social Science & Medicine.

Studien tok for seg leservanene til 3635 mennesker som var 50 år eller eldre, og i gjennomsnitt fant man at boklesere lever nesten to år lenger enn de som ikke åpner bøker.

Lever to år lenger

Forskerne delte deltakerne i tre grupper: De som leser bøker opp til tre og en halv time i uken, de som leser mer enn dette, og de som ikke leser i det hele tatt.

Bokleserne var ofte kvinner med universitetsutdannelse og god inntekt. Dette tok forskerne hensyn til, og de kontrollerte også for faktorer som kjønn, rase, helse, arbeidssituasjon og utdanning.

I løpet av en tolvårsperiode fant forskerne ut at de som leser mer enn tre og en halv time i uka, levde i gjennomsnitt nesten to år lenger enn de som ikke leste.

En av forskerne, Avni Bavishi, skriver i «A chapter a day: Association of book reading with longevity» at jo mer deltakerne leser, jo lenger lever de.

Bøker bedre enn aviser

Det viste seg også at det er bedre helseeffekt av å lese bøker, enn magasiner og aviser. Ifølge The Guardian mener forskerne dette henger sammen med at bøker engasjerer leserens hjerne bedre, gir flere kognitive fordeler og derfor øker levetida.

Forskerne mener også at lesingen skaper kognitive prosesser som hjelper leserne til å leve lenger. Å lese bøker øker vokabularet, konsentrasjonen og dine evner til kritisk tenkning. I tillegg kan bøker skape empati, og emosjonell intelligens.

Studien fra Yale handlet om sunnhet, der deltakerne også svarte på spørsmål om leservaner.