Les bøker og du lever lenger

I gjennomsnitt har du to år å vinne, viser en undersøkelse fra universitetet i Yale.

NYTT HELSERÅD: Les bøker er en tre og en halv time i uka, og du lever lenger, viser en ny studie fra Yale. Foto: NTB scanpix
NYTT HELSERÅD: Les bøker er en tre og en halv time i uka, og du lever lenger, viser en ny studie fra Yale. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et kapittel om dagen, kan nå anbefales. Å lese bøker er helsebringende, og folk som leser, lever lenger enn folk som ikke leser. Dette kommer fram av en undersøkelse gjort ved det prestisjetunge Universitetet i Yale, USA og offentliggjort i Social Science & Medicine.

Studien tok for seg leservanene til 3635 mennesker som var 50 år eller eldre, og i gjennomsnitt fant man at boklesere lever nesten to år lenger enn de som ikke åpner bøker.

Lever to år lenger

Forskerne delte deltakerne i tre grupper: De som leser bøker opp til tre og en halv time i uken, de som leser mer enn dette, og de som ikke leser i det hele tatt.

Bokleserne var ofte kvinner med universitetsutdannelse og god inntekt. Dette tok forskerne hensyn til, og de kontrollerte også for faktorer som kjønn, rase, helse, arbeidssituasjon og utdanning.

I løpet av en tolvårsperiode fant forskerne ut at de som leser mer enn tre og en halv time i uka, levde i gjennomsnitt nesten to år lenger enn de som ikke leste.

En av forskerne, Avni Bavishi, skriver i «A chapter a day: Association of book reading with longevity» at jo mer deltakerne leser, jo lenger lever de.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer