Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Les den utrolige historien om Nerdrum-millionene på flyttefot

Millioner av kroner gikk mellom Østerrike, USA og Island.

KJEMPER: I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Hjemme på Rødvik gård utenfor Stavern forsøker han å la livet gå sin gang, med maling og elever. Men i bakhodet kverner dommen han har anket til Høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KJEMPER: I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Hjemme på Rødvik gård utenfor Stavern forsøker han å la livet gå sin gang, med maling og elever. Men i bakhodet kverner dommen han har anket til Høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

LECH/STAVERN/OSLO (Dagbladet):

OSLO, 27. JUNI 2012:

-Vi har tapt på alle punkter.

Det er forsvarer Pål Berg som ringer Odd Nerdrum. Kunstneren sitter i bilen med sine to døtre på vei til Moss. Klokka er noen minutter på ti, en onsdags formiddag i juni.

-Du er dømt til to år og ti måneder i fengsel, sier Berg.

Borgarting lagmannsrett finner Nerdrum skyldig i å ha lurt unna  1 677 000 dollar, nesten 14 millioner kroner, fra norske skattemyndigheter. 900 000 dollar var stuet vekk i en bankboks i Østerrike. Det var rot i papirer, feil i forklaringer og manglende regnskapsføring.

Likevel, under hele rettsaken hevdet både forsvareren og Nerdrum at han var uskyldig.

Hva om de hadde rett?

OSLO, OKTOBER 2012: Dagbladet har gransket dommen og gravd fram nye, sentrale dokumenter som ikke var framme under rettssaken. Den nye dokumentasjonen består av bankutskrifter fra Østerrike, islandske selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og eposter. Kombinert med rettens bevismateriale, forteller de en mer nyansert historie enn den som presenteres i dommen.

Alle beløpene Nerdrum er dømt for å ha unndratt, stammer fra Forum Gallery i New York, i perioden 1998-2002.

PENGESTRØMMEN: Grafikken over illustrerer pengestrømmen mellom Nerdrum og Forum Gallery. Illustrasjon: Tina Jerstad og Kjell Erik Berg / Dagbladet
PENGESTRØMMEN: Grafikken over illustrerer pengestrømmen mellom Nerdrum og Forum Gallery. Illustrasjon: Tina Jerstad og Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Dette viser dokumentene:

Retten har trolig talt deler av Nerdrums inntekter flere ganger. Retten har lagt til grunn at Nerdrum har fått utbetalt 693 177 dollar mer av galleriet, enn malerisalget tilsier.

Nerdrum har høyst sannsynlig skattet av alle inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Men de nye bevisene gir ikke svar på om Nerdrum skattet til riktig tid, eller til rett land.

Odd Nerdrum er dømt til fengsel av to norske rettsinstanser. Han har anket begge gangene. I øyeblikket er saken hos Høyesterett, som innen kort tid avgjør om kunstneren skal få prøve saken en siste gang.

30 ÅR TILBAKE: På begynnelsen av 80-tallet tror Nerdrum han står foran en oppsiktsvekkende oppdagelse. Han har lenge vært besatt av å male som de gamle mesterne, og i en gammel bok har han funnet det han tror er oppskriften på malingen Rembrandt brukte. Fra 1982 til 1988 maler Nerdrum 32 bilder med denne malingen.

FRUSTRERT: I sommer vitnet Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett, og uttrykte klart og tydelig frustrasjon over å ikke bli trodd. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRUSTRERT: I sommer vitnet Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett, og uttrykte klart og tydelig frustrasjon over å ikke bli trodd. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

SAN FRANCISCO, 1988: Odd Nerdrum har nettopp fullført et foredrag på det anerkjente kunstakademiet i San Francisco. Etter applausen har lagt seg, inviteres Nerdrum hjem til en privat samler. Han fester blikket på sitt eget «Selvportrett i aftensol» fra 1984, som henger over kaminen. Nerdrum får sjokk. En del av den blå himmelen er i ferd med å sige ned mot rammekanten.

Nerdrum kontakter umiddelbart sin gallerist i New York, og slår alarm. Malingen han har brukt på en rekke bilder de siste årene tåler ikke tidens tann. Klager fra flere kjøpere strømmer inn. Nerdrum er dypt fortvilet når han innser at alle bildene han har malt med denne teknikken, kan gå tapt. Ikke bare er det en katastrofe for hans rykte som maler, han frykter også økonomiske krav på flere titalls millioner kroner. Nerdrum skifter teknikk, og begynner å male nye versjoner av solgte bilder. Noen eiere godtar erstatningsbilder, andre krever pengene tilbake.

NEW YORK, 1. SEPTEMBER 1997: Til tross for problemene, undertegner Forum Gallery i New York en avtale med Nerdrum. Galleriet på Manhattan sikrer seg global enerett på salg av Nerdrums bilder, og de deler salgsinntektene 50/50. Galleriet har nå også ansvaret for å håndtere eventuelle erstatningskrav for Nerdrums ødelagte bilder. De inngår en avtale om at Forum Gallery kan holde tilbake Nerdrums andel, i tilfelle erstatningskrav. Denne avtalen vil skape store problemer for Nerdrum. I avtalen er det nemlig ikke beskrevet hvordan tilbakeholdsretten skal håndheves.

LECH, ØSTERRIKE, 16. NOVEMBER 1998: Det er senhøst i Alpene. Rundt den vesle byen Lech ligger snøen på fjelltoppene. Her har prinsesse Diana ploget nedover løypene med William og Harry, og kong Hussein av Jordan hatt fast hotellrom med skuddsikre vinduer.

Men mannen som kommer gående ned hovedgata denne dagen, har hverken blått blod eller skiutstyr. Han har grått, krusete hår, svart kjortel og er på vei til Raiffeisenbank for å opprette en bankboks.

BEVIS 1: Denne faksen fra Nerdrums regnskapsfører viser at Nerdrum skattet av en overføring på 450 000 dollar. Håndskriften på faksen er Nerdrums egen.
BEVIS 1: Denne faksen fra Nerdrums regnskapsfører viser at Nerdrum skattet av en overføring på 450 000 dollar. Håndskriften på faksen er Nerdrums egen. Vis mer

Et par måneder tidligere var en av banksjefene i selskap hos en venn på Island, der var også Nerdrum. De to kom i prat om kunstnerens problemer med rennende malerier og mulige erstatningskrav, og Nerdrum fortalte om galleriets rett til å tilbakeholde inntekter. Han var bekymret for hva som kunne skje hvis galleriet fikk økonomiske problemer. Nerdrum ønsket seg en ordning der de tilbakeholdte midlene sto utenfor galleriet. Løsningen ble en bankboks i Lech, basert på en muntlig avtale med galleriet.

NEW YORK, NOVEMBER 1998 - APRIL 2001: Parallelt med malingskrisen, selger Nerdrum godt i New York. Mellom 13. november 1998 og 6. april 2001 mottar han ti sjekker fra Forum Gallery. Fem av disse utgjør til sammen 900 000 dollar. Nerdrum forteller verken regnskapsføreren eller sin egen kone om disse pengene. Og mest problematisk, han holder tyst overfor norske skattemyndigheter. Sjekkene ender opp mellom snøkledte fjelltopper i Østerrike, der de blir hevet i dollar og lagt i bankboksen.

OSLO, 7. JUNI 2002: Odd Nerdrum mottar denne sommerdagen et brev som skal snu livet hans på hodet. Brevet er fra Oslo ligningskontor. De stusser over en artikkel i Dagens Næringsliv april samme år. Der hevdes det at Nerdrum har solgt bilder for 120 millioner kroner i USA de siste 20 årene. Ligningskontoret ber Nerdrum redegjøre for salg av bilder i USA i årene 1992-2000.

To år seinere starter ligningskontoret bokettersyn av Nerdrums virksomhet. Alt saumfares. Ti dager etter Nerdrum mottar første henvendelse fra ligningsmyndighetene, overfører han 700 000 dollar fra bankboksen til galleriet. Retten syns det er påfallende at pengeflyttingen skjer rett etter at kunstneren blir oppmerksom på granskingen.

Nerdrum sier til Dagbladet at det ikke er noen sammenheng mellom brevet fra ligningsmyndighetene og overføringen av 700000 dollar til Forum Gallery ti dager seinere.

BEVIS 2: Denne bankutskriften er ett av flere dokumenter Dagbladet har gravd fram. Det viser at Nerdrum har overført 700 000 dollar fra bankboksen i Østerrike og tilbake til galleriet i New York.
BEVIS 2: Denne bankutskriften er ett av flere dokumenter Dagbladet har gravd fram. Det viser at Nerdrum har overført 700 000 dollar fra bankboksen i Østerrike og tilbake til galleriet i New York. Vis mer

-Nei. Jeg forberedte meg på å flytte til Island og ordnet opp i en rekke papiraffærer. Avtalen jeg hadde med Forum løp ut den høsten, og da måtte uansett dette lånet tilbakebetales. Jeg så ikke på pengene i bankboksen som mine, og hadde ingen tanke om at brevet fra ligningskontoret skulle utvikle seg til denne saken.

OSLO, 11.-13. JUNI 2012: Odd Nerdrum sitter på tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett og river seg i håret. For knapt et år siden forsøkte han å forklare Oslo tingrett hvorfor han ikke skattet av sjekkene på 900 000 dollar da de ble lagt i bankboksen. Nerdrum forklarte tingretten at han aldri så på pengene som sine egne så lenge de lå i bankboksen. Pengene kunne ikke røres uten godkjenning fra Forum Gallery, fordi de var et lån i tilfelle erstatningskrav for de ødelagte maleriene. Avtalen om at pengene skulle ligge i «limbo» i Østerrike, var i følge Nerdrum en muntlig overenskomst mellom ham og galleridirektør Robert Fishko.

Han ble ikke trodd. Tingretten konkluderte med at sjekkene skulle vært oppgitt til beskatning det året han mottok dem.

I Borgarting lagmannsrett forsøker Odd Nerdrum på ny å overbevise rettsapparatet. Kunstneren blir stadig mer desperat. På et tidspunkt reiser han seg opp og utbryter «Jeg vil ikke sitte i fengsel for noe som ikke har skjedd. Det skal ikke skje noe justismord her».

Men Nerdrum blir ikke trodd denne gangen heller. Dommen fra lagmannsretten slutter seg til tingrettens konklusjon, som fant det «bevist utover enhver rimelig tvil at den eneste hensikten med å plassere kontanter i en bankboks i Østerrike var å unndra disse inntektene fra beskatning i Norge». Lagmannsretten begrunner blant annet dommen med at Nerdrum har gitt ulike forklaringer på hvorfor pengene ble oppbevart i bankboksen. De er også skeptiske til det faktum at bankboksen ikke er nevnt i den skriftlige avtalen med galleriet.

AKTOR: Politiadvokat Asbjørg Lykkjen var aktor i rettssaken mot Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. Hun ønsker ikke å kommentere de nye bevisene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AKTOR: Politiadvokat Asbjørg Lykkjen var aktor i rettssaken mot Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. Hun ønsker ikke å kommentere de nye bevisene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har forsøkt å finne endelig dokumentasjon som gir svar på om det har vært en slik bankboksavtale, men uten hell. I rettens bevismateriale framkommer det riktig nok at Forum Gallery har regnskapsført 500 000 av de 900 000 dollarene som ble sendt til Nerdrums bankboks, som «tilbakeholdt av Forum Gallery». Hvordan galleriet har regnskapsført resten av beløpet som ble oppbevart i bankboksen, har det ikke lyktes Dagbladet å få rede på. Direktør Robert Fishko ønsker ikke å komme med opplysninger om saken utover det som finnes i bevismaterialet.

Det foreligger altså ikke dokumentasjon som frikjenner Nerdrum fra det faktum at han kanskje skulle ha skattet av summen på 900 000 dollar da de ble plassert i bankboksen. Men de nye bevisene som Dagbladet har gravd fram, viser at Nerdrum etter all sannsynlighet skatter av disse pengene på et seinere tidspunkt, noe retten utelukket.

10 ÅR TILBAKE: For å belyse hva som skjedde med pengene i Østerrike, må vi tilbake til 2002. Ti dager etter at ligningskontoret første gang tar kontakt med Nerdrum, blir det foretatt en interessant, og i lang tid mystisk, overføring fra bankboksen.

LECH, 17. JUNI 2002: Det er sommer i Alpene, og Nerdrums bankkontakt i Lech har fått beskjed om at 700 000 dollar skal tas ut av bankboksen. Han tar heisen ned i kjelleren og åpner en grå dør. Den er av massivt stål og veier seks tonn. Veggene i hvelvet består av flere hundre hvite nummererte luker. Bankmannen finner frem nøkkelen Nerdrum har sendt i posten, og åpner boksen. 700 000 dollar blir med opp fra kjelleren. Det blir opprettet en konto, og pengene blir overført slik Nerdrum ba om. I bankboksen blir det liggende igjen 200  000 dollar.

Men hvor de 700 000 ender opp, skal bli et omstridt spørsmål.

I LAGMANNSRETTEN: Odd Nerdrum og hans forsvarer Pål Berg ble ikke trodd i Borgarting lagmannsrett. Der ble han dømt til to år og ti måneder i fengsel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I LAGMANNSRETTEN: Odd Nerdrum og hans forsvarer Pål Berg ble ikke trodd i Borgarting lagmannsrett. Der ble han dømt til to år og ti måneder i fengsel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

OSLO, 11.-13. JUNI 2012: I Borgarting lagmannsrett, forsøker Nerdrums forsvarer å bevise at Nerdrum faktisk sendte 700000 dollar fra bankboksen tilbake til galleriet i juni 2002. Dette er av stor betydning, både for å vise at Nerdrum aldri betraktet pengene i bankboksen som sine, samt for å bevise at Nerdrum skatter av pengene på et seinere tidspunkt.

Berg legger fram dokumentasjon som viser at Nerdrum tok ut 700 000 dollar fra bankboksen den 17. juni 2002, og at Forum Gallery mottok 699 973 dollar fra Nerdrum fire dager seinere. Men han mangler dokumentasjon som viser at dette er de samme pengene. Retten tror ikke på at transaksjonen er tilbakebetaling av lån.

LECH, SEPTEMBER 2012: Dagbladet ba i sommer om fullmakt fra Odd Nerdrum til å hente ut kontoinformasjon fra Raiffeisenbank i Østerrike. Med fullmakten har Dagbladet vært i Lech og funnet ti år gamle bankutskrifter. Disse dokumentene, som aldri har vært framme, viser at bankbokspengene faktisk går tilbake til galleriet i New York.

Retten poengterer i dommen at det ikke er opp til Nerdrum å drive etterforskning i egen sak, men likevel har påtalemyndighetene altså ikke klart å framskaffe disse sentrale dokumentene selv. Forsvaret trodde på sin side at de hadde nok bevis for Nerdrums sak.

-Vi trodde det skulle være tilstrekkelig med bekreftelse fra både den østerrikske banken og Forum Gallery fra juli 2011. I ettertid kan vi kanskje kritiseres for dette, sier Pål Berg i dag. Han tok over som Nerdrums forsvarer etter dommen i tingretten.

- KAN FÅ KONSEKVENSER: Advokat og partner i Thommessen advokatfirma, Frode Elgesem, mener de nye bevisene kan få konsekvenser for dommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- KAN FÅ KONSEKVENSER: Advokat og partner i Thommessen advokatfirma, Frode Elgesem, mener de nye bevisene kan få konsekvenser for dommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Nerdrums forsvarer i tingretten, Tor Erling Staff, ønsker ikke å kommentere saken ettersom han ikke lenger representerer Nerdrum.

Dagbladet har bedt advokat Frode Elgesem, partner i Thommessen advokatfirma, vurdere de nye bevisene Dagbladet har gravd fram.

Elgesem tar forbehold om at han ikke selv var i retten og dermed ikke har sett det øvrige bevismaterialet som ble forelagt i løpet av rettsforhandlingene. Han har heller ikke snakket med Nerdrum og hans advokat. Elgesem ønsker derfor ikke å trekke endelige konklusjoner, men sier dette om de nye bevisene Dagbladet har funnet:

-Isolert sett kan de nye dokumentene være egnet til å vise at 700 000 dollar av bankbokspengene ble ført tilbake til Forum i juni 2002. Dette kan igjen gjøre det mer sannsynlig at det er de samme pengene som ble betalt videre til Nerdrums selskap på Island seinere på året, sier Elgesem.

Det at disse handlingene skjer etter henvendelsen fra ligningskontoret, vurderer Elgesem på følgende måte:

BANKEN I ALPENE: I 1998 opprettet Nerdrum en bankboks i Raiffeisenbank i Lech i de østerrikske alper. Foto: Hans Arne Vedlog. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
BANKEN I ALPENE: I 1998 opprettet Nerdrum en bankboks i Raiffeisenbank i Lech i de østerrikske alper. Foto: Hans Arne Vedlog. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

-Her må jeg svare litt overordnet, og uten å konkludere endelig. Dersom de nye opplysningene endrer den skatterettslige vurderingen av Nerdrums sak, for eksempel slik at pengene ikke tilhørte Nerdrum før i 2002, skal dette selvfølgelig legges til grunn av både skattemyndigheter og domstoler uansett når pengene ble tatt til beskatning. På den annen side, dersom pengene ble tatt til beskatning for å «ordne opp», er det sjelden at skattemyndighetene gir noe amnesti når dette er skjedd etter pågangen fra ligningskontoret. I ligningssaken er det nok med alminnelig sannsynlighetsovervekt. I straffesaken må imidlertid de strenge beviskravene i strafferetten oppfylles før retten kan dømme Nerdrum. Det er to versjoner av historien som står mot hverandre og dersom det er rimelig tvil om at påtalemyndighetens versjon er riktig, så skal Nerdrum frifinnes, svarer Elgesem.

NEW YORK, 26. SEPTEMBER 2002: Tre måneder etter at Forum Gallery mottok om lag 700 000 dollar fra Nerdrums konto i Østerrike, foretas det en ny sentral transaksjon. Galleriet overfører 450 000 dollar til kunstnerens konto på Island. Transaksjonen vil skape store problemer for Nerdrum.

OSLO, 27. JUNI 2012: Det er mye i dommen fra Borgarting lagmannsrett forsvarer Pål Berg er frustrert over, men ingen ting mer enn dette: Til tross for at både tingretten og Skatt Øst konkluderte med at Nerdrum skattet av transaksjonen på 450 000 dollar i september 2002, kommer lagmannsretten til motsatt konklusjon.

De reagerer på at Nerdrums regnskapsfører, Bente Sletten, fortalte retten at hun bare forholdt seg til norske bankopplysninger. Derfor mener retten at regnskapsføreren ikke kan ha kjent til overføringen på 450 000 dollar til kontoen på Island, og at Nerdrum ikke kan ha skattet av dem.

En faks som aldri ble forelagt retten, men som Dagbladet har fått innsyn i, kaster nytt lys over disse omstendighetene.

HVELVET I kjelleren av Nerdrums bank i Østerrike, ligger det et hvelv beskyttet av en seks tonn tung ståldør. Her inne var Nerdrums bankboks med 900 000 dollar i kontanter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HVELVET I kjelleren av Nerdrums bank i Østerrike, ligger det et hvelv beskyttet av en seks tonn tung ståldør. Her inne var Nerdrums bankboks med 900 000 dollar i kontanter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

OSLO 9. DESEMBER, 2002: Mens Sletten jobber med Nerdrums regnskap, sender hun en faks til kunstneren. Det er et beløp hun er usikker på, og ber Nerdrum forklare:

«I bekreftelsen fra Forum er det utbetalt $ 450 000 den 26.9. Hvor er disse pengene utbetalt? (...) Er disse 450 000 etterbetaling for tidligere salg», spør Sletten.

Nerdrum skriver «Ja», med sprittusj ved siden av spørsmålet, og sender faksen tilbake.

Sletten rapporterer inn beløpet til norske skattemyndigheter. Dokumentene Dagbladet har fått innsyn i, viser altså at Sletten kjente til pengene. Overføringen ble skattet av til Norge i 2002.

Bente Sletten har ikke ønsket å snakke med Dagbladet, på grunn av taushetsplikt. Men Nerdrums forsvarer Pål Berg forteller i dag at Sletten ikke fant den viktige faksen før rettsaken.

GALLERIET: Fra dette galleriet i New York er det blitt sendt millioner av dollar til Nerdrum for salg av hans malerier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GALLERIET: Fra dette galleriet i New York er det blitt sendt millioner av dollar til Nerdrum for salg av hans malerier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

-Det at hun sa at hun ikke kjente til en konto i utlandet, må ha vært en glipp, sier Berg.

NEW YORK, 14. NOVEMBER 2002: Det er nesten fem måneder siden Nerdrum overførte 700 000 dollar fra bankboksen til Forum Gallery, og halvannen måned siden han mottok 450 000 dollar fra det samme galleriet. Nå sender Forum Gallery nye 325 000 dollar til Nerdrum. Men fakturaen, som ifølge Nerdrums revisorselskap Deloitte hører til transaksjonen, blir ikke sendt til galleriet før januar året etter. Det bidrar til at to rettsinstanser skal utelukke at beløpet er skattet av.

OSLO, 27. JUNI 2012: Lagmannsretten slår fast at Nerdrum ikke har skattet av overføringen på 325 000 dollar. De føyer seg til tingrettsdommens konklusjon:

«Retten legger til grunn at beløpet som ble utbetalt i 2002 ikke kan være innlemmet i næringsinntekten for 2003. (...) Fakturaen er dessuten datert 10. januar 2003, mens beløpet som fakturaen hevdes å vise til ble betalt to måneder før. Retten finner helt å se bort fra denne fakturaen».

Denne konklusjonen stemmer ikke overens med opplysningene Dagbladet har innhentet. Deloitte på Island bekrefter overfor Dagbladet at fakturaen som ble sendt i januar 2003, gjelder overføringen i november 2002. Dagbladet har også sporet opp ligningsdokumentasjon fra 2003 for Nerdrums firma på Island. Denne ble ikke lagt fram i retten. Dokumentene viser at pengene etter all sannsynlighet er betalt skatt av på Island, men ett år for seint. Beløpet skulle kanskje også vært skattet av til Norge, men Nerdrum og retten er uenige om når han i praksis utvandret til Island. Nerdrums forsvarer forteller at de ikke hentet inn de nevnte dokumentene, fordi de trodde at bevisene som faktisk ble framlagt ville være tilstrekkelige.

HUSET PÅ ISLAND: Odd Nerdrum bodde tidligere i denne villaen i Reykjavik på Island. Foto: Lars Eivind Bones.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUSET PÅ ISLAND: Odd Nerdrum bodde tidligere i denne villaen i Reykjavik på Island. Foto: Lars Eivind Bones.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

-I forbindelse med ankesaken hentet vi inn skriftlige erklæringer fra Deloitte og KPMG, og det ble ført vitner som fortalte at pengene var skattet av. Men så viste det seg at de to rådgiverne ikke ble trodd, uten at retten begrunner det, forklarer Berg.

NÅTID: Et svært sentralt spørsmål i en eventuell ankesak eller gjenopptakelse, vil være om de to overføringene på 450 000 og 325 000 dollar fra Forum Gallery til Nerdrum på Island, er de samme pengene som gikk ut av bankboksen noen måneder tidligere.

Rettens tolkning av bokettersynet innebærer at Nerdrum har mottatt 693 177 dollar mer fra galleriet, enn det dokumenterte salget gir dekning for. Retten gir ingen begrunnelse på hvorfor de hevder Nerdrum skal ha fått utbetalt mer enn han har krav på fra galleriet.

Nerdrum hevder det skyldes at retten har talt 700 000 av inntektene hans flere ganger. Først da de ble lagt i bankboksen, så da de ble utbetalt til han på Island.

I rettens bevismateriale finnes også et brev fra Forum Gallery fra 2011, der de bekrefter at de mottok 700 000 dollar fra Odd Nerdrum i 2002, som de sendte tilbake til han seinere samme år.

ANKER: Odd Nerdrum har anket dommen i lagmannsretten til Høyesterett. Foto: Agnete Brun
ANKER: Odd Nerdrum har anket dommen i lagmannsretten til Høyesterett. Foto: Agnete Brun Vis mer

Et problem for Nerdrum har til nå vært å forklare hvorfor summen av de to overføringene fra galleriet er 75 000 dollar høyere enn de 700 000 han sendte tilbake fra bankboksen. I retten forklarte Nerdrum at ekstrasummen stammer fra et malerisalg. Han trodde det var maleriet «Twin Mother By The Sea». Det viste seg å være feil. Først etter at rettsaken var over, oppdaget advokaten at Nerdrums lønn på 75 000 dollar for maleriet «Barter» ikke er registrert utbetalt av galleriet. Forsvareren er i dag overbevist om at dette forklarer de ekstra 75 000.

LECH, 18. JANUAR 2007: Mens transaksjonene på 700 000, 450 000 og 325 000 dollar har gått fram og tilbake over Atlanteren, har Nerdrum fortsatt en bankboks i Østerrike. I januar 2007 er det 200 000 dollar igjen av de opprinnelige 90 0000 i boksen.

Men 18. januar gir Nerdrum en ny beskjed til Raiffeisenbank. Banken overfører 190 000 dollar til Nerdrums konto på Island. Resten av pengene får Nerdrum utlevert i form av en sjekk på i underkant av 10 000 dollar, og bankboksen avvikles. Også disse overføringene vil skape problemer for Nerdrum i retten.

OSLO, 11.-13. JUNI 2012: I lagmannsretten legger aktor Asbjørg Lykkjen til grunn at det aldri ble levert inn noen selvangivelse for 2007 til islandske skattemyndigheter. Nerdrum kan derfor ikke ha skattet av overføringen på 190 000 dollar. Kunstneren står hardnakket på det motsatte. Fra vitneboksen hevder han at disse beløpene ble skattet av på Island i 2007. I bevismaterialet foreligger det også en bekreftelse fra Nerdrums revisjonsfirma KPMG, på at overføringen på 190 000 dollar ble ført opp som inntekter i selvangivelsen for 2007.

Einar Olafsson fra KPMG blir ringt opp av retten for et telefonavhør. Han bekrefter Nerdrums versjon, men forteller at på grunn av den økonomiske kollapsen på Island, var det svært vanskelig å få utlevert regnskapsmateriale fra islandske banker. Selvangivelsen ble derfor ikke levert inn før i september 2011. Lagmannsretten fester ikke lit til vitnet fra KMPG, og konkluderer faktisk med det motsatte:

«Anførselen fra Nerdrum om at også overføringen av USD 190 000 kan ha blitt beskattet på Island, finner Lagmannsretten uantakelig.»

Dagbladet har sporet opp selvangivelsen som lagmannsretten benekter at ble levert inn til Islandske skattemyndigheter. Dagbladet har også fått tak i inntektsoversikten, utarbeidet av KPMG. De nye dokumentene viser at KPMGs forklaring stemmer. Overføringen på 190000 dollar er skattet av på Island, men altså først i 2011.

Nerdrums forsvarer sier til Dagbladet i dag at han ikke ba om disse papirene fordi han anså de framlagte bevisene som sterke nok.

-Vi la fram en bankoverføring som ble sendt fra den østerrikske banken til KPMG, Nerdrums egen regnskapsfører. Bekreftelse fra en slik seriøs aktør burde vært tilstrekkelig, så vi ba ikke om ligningspapirer. Men så har det vist seg at uansett hva Nerdrum sier, så blir han ikke trodd. Det blir heller ikke hans rådgivere, sier Berg.

Basert på dokumentasjonen Dagbladet har forelagt advokat Frode Elgesem, vurderer han omstendighetene rundt de tre overføringene til Nerdrums islandske kontoer på følgende måte:

-Det synes som om Nerdrums anførsel om at pengene som ble utbetalt høsten 2002 - til sammen 775 000 dollar - faktisk ble tatt til beskatning i henholdsvis Norge og på Island, er blitt styrket. Noen endelig konklusjon har jeg imidlertid ikke grunnlag for å trekke.

Dagbladet har også bedt Rolf Lothe, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen, om å vurdere de nye bevisene:

-Dokumentasjonen Dagbladet har framskaffet, støtter Nerdrums påstand om at de omstridte inntektene er skattlagt. Den støtter også Nerdrums påstand om at inntektene har vært lavere enn lagmannsretten la til grunn. Det er vanskelig for meg å ha noen absolutt oppfatning av de fremlagte dokumentene, men umiddelbart vil jeg si at dokumentasjonen synes solid. Dokumentene må uansett vurderes av retten, og vil, slik jeg ser det, være spesielt verdifulle i kombinasjon med vitnemål fra de involverte revisorene, sier Lothe.

OKTOBER 2012: Mandag 8. oktober begynner skattesaken der Nerdrum har stevnet norske skattemyndigheter. Nerdrums forsvarer har bedt om å få bevisene Dagbladet har gravd fram. De vil bli en del av skattesaken.

I løpet av oktober er det dessuten ventet at Høyesterett kommer med sin avgjørelse om anken i straffesaken. Dersom de aksepterer anken, vil det bli en ny rettsrunde. Avslår de anken er dommen rettskraftig, og Nerdrum må i fengsel i to år og ti måneder. Hans eneste mulighet er da å søke gjenopptakelse på bakgrunn av de nye bevisene i saken.

Den kommende måneden vil bli skjebnesvanger for Odd Nerdrum.