Les en %#@ bok!

Amerikansk voksenopplæring blir aldri den samme.

(DAGBLADET.NO): Da den amerikanske tv-kanalen BET (Black Entertainment Channel) skulle lansere sin nye animasjonsavdeling, endte de med å skape sommeren store musikkvideosnakkis.

BET bestemte seg for å lage en animasjonsvideo til MySpace-fenomenet «Read A Book», den Washington D.C-baserte hiphoppoeten Bomani Armahs satire over rapklisjeer.

- Å vise videoen er kanskje litt risikabelt, men det er en sjanse vi velger å ta. Sangen har et sterkt budskap som vi tenkte kunne være morsomt og tankevekkende for seerne våre, sa BETs Denys Cowan til CNN da videoen ble lansert.

Oppfordret til debatt

BET viste videoen i sitt populære intervju- og musikkvideoprogram «106 and Park», og oppfordret publikum til å debattere videoen på nettsidene sine. Spørsmålet som nå debatteres er:

Er videoen et viktig innlegg i voksenopplæringsdebatten eller er den bare rasistisk fremstilling av svarte amerikanske menn?

I animasjonsfilmen blir en svart amerikaner tvunget til å gjennomføre oppfordringene i rapteksten, blant annet:

«Read a book/Read a motherfuckin\' book

Not a sports page, not a magazine

FOLKEOPPLYSNING: Les en bok, oppfordrer videoen «Read A Book».
FOLKEOPPLYSNING: Les en bok, oppfordrer videoen «Read A Book». Vis mer

But a book nigga, a fuckin\' book nigga (yeah!)»

Før den fortsetter med å oppfordre til å gi barna en ordentlig oppdragelse, bruke deodorant, drikke vann og kjøpe eiendom (istedet for dyre bildeler).

Leseferdigheter

Ved første øyekast fremstår animasjonsfilmen som en harselas over rapvideoer, men det amerikanske skolesystemet har i mange år vært bekymret over at leseferdighetene blant barn faller. Ifølge The Tampa Tribune er det svarte og latin-amerikanske gutter som har de største leseproblemene.

Mange av «Read A Book»-debattantene mener dermed at Bomani Armah har et poeng.

I forrige uke lanserte multimediekanalen Black Coffee Channel en kampanje for å få BET til å legge «Read A Book» inn i kanalens offisielle videorotasjon.

- Selv om videoen ved første øyekast kan ha vært provoserende for mange, må man ikke se bort i fra at Bomani Armah gjør offentligheten en tjeneste ved å belyse dårlige tendenser innen hiphop-kulturen. Han tar opp problemstillinger som økonomi, familieverdier, helse og utdannelse, sier programvert Cedric Muhammad til thuglifearmy.com.

Andre igjen mener at videoen latterliggjør hiphopkulturen.

Utnytte
- Ikke se «Read A Book» igjen, oppforder bloggdebattanten Upsettheup på BET-nettsiden.

- Videoen avspeiler hvor liten kunnskap Bomani Armah har om sin egen kultur. Faktum er at han er sponset av andre enn afro-amerikanere og bakmennenes hensikt er å utnytte og latterliggjøre hiphop-kulturens svake sider. Videoen er støtende, for å si det mildt, skriver han.

«Read A Book» er nå uansett sett av over en halv million mennesker på YouTube.