- Les fordi det er kjekt

Aslak Sira Myhre og Harald Rosenløw Eeg har sterke meninger om lesing. - Jonas Lie er den mest overvurderte forfatteren i norgeshistorien, sier Aslak.

Aslak Sira Myhre og ungdoms- bokforfatteren Harald Rosenløw Eeg reiser land og strand rundt og kjefter på bibliotekarer og lærere. Radarparet mener denne gruppa ikke gjør en god nok jobb i å formidle leseglede til norske barn og ungdom.

- Hvorfor er det viktig å lese bøker, da?

- Den viktigste grunnen er at det er kjekt. Å lese en bok gir deg en unik mulighet til å være en annen enn deg sjøl. Du er den du leser om, enten det er Herbjørg Wassmos Dina eller Lars Ramslies Rino (i «Fatso»), svarer Aslak. Han er leder i foreningen Les som jobber for å spre leseglede blant norske ungdommer.

Gammeldags pensum

Aslak og Harald synes norske ungdommer leser altfor gammeldagse bøker i skolen. Hvilken bok er verst?

- «Familien på Gilje» av Jonas Lie er grenseløst kjedelig. Den er norgeslitteraturens mest overvurderte bok, svarer Aslak kontant.

Han mener skoleungdommene heller bør få lese nyere ungdomslitteratur av forfattere som Arne Svingen, Ragnfrid Trohaug, Hilde Hagerup og makkeren Harald Rosenløw Eeg.

- Problemet er at lærerne knapt har lest disse forfatterne, fortsetter Aslak.

Vil du ha friske lesetips? Still spørsmål i onsdagens nettmøte!

KAMERATER I LESINGA: Aslak Sira Myhre og Harald Rosenløw Eeg ønsker å få ungdom, særlig unge gutter, til å lese mer. - Fordi det er moro, sier Aslak.